Villieläinsairaalassa hoidetaan neljää harmaahylkeen kuuttia

Harmaahylkeiden kuutit ovat viime viikkoina herättäneet huomiota myös Helsingin rannoilla. Korkeasaaren Villieläinsairaalassa on tällä hetkellä neljä kuuttia hoidossa. Mikäli rannalta löytyvän kuutin kunto arveluttaa, Villieläinsairaala auttaa eläimen kunnon arvioinnissa.
Viime viikkoina hylkeenpoikasia on nähty Helsingin rannoilla mm. Vuosaaressa ja Katajanokalla. Kuva: Mari Lehmonen
Viime viikkoina hylkeenpoikasia on nähty Helsingin rannoilla mm. Vuosaaressa ja Katajanokalla. Kuva: Mari Lehmonen

Ensimmäiset pulassa olleet kuutit toimitettiin Korkeasaaren Villieläinsairaalaan maaliskuun lopulla Inkoosta. Molemmilla oli valkoinen kuuttikarva, joka lämmittää poikasta ensimmäisten elinviikkojen aikana, kun emon pitäisi vielä imettää jälkeläistään. Yksi kuutti makoili rantakivikossa vilkkaan lenkkipolun varressa ja toinen harhaili hiekkatiellä. Molemmat olivat eksyneet emostaan liian pieninä.

Huhtikuussa kohdatuilla kuuteilla oli jo harmaa hylkeenkarva ja hyväkuntoisina ne kalastaisivat itse ravintonsa. Pelastuslaitos kuljetti Inkoon satama-alueelta hoitoon kuutin, jonka eturäpylä oli haavoittunut ja siitä puuttui kaksi kynttä. Toinen loukkaantunut kuutti tuotiin Espoon Westendistä viime viikolla. Sillä on syviä haavoja, joiden epäillään tulleen veneen potkurista.

Villieläinsairaalassa huonokuntoiset kuutit pääsevät aluksi polskimaan kädenlämpöiseen veteen lasten kahluualtaaseen. Kuuteista kaksi syö kalaa jo lähes neljän kilon päivävauhdilla ja painoa on kertynyt noin 20 kiloa, joten ne ovat valmiita siirtoon suurempaan altaaseen. Kaksi pienintä kuuttia eivät ole vielä oppineet syömään ja niille syötetään edelleen kalamössöä. Hylkeille tarjotaan altaaseen poikkeusluvalla myös elävää kalaa, jotta ne voivat harjoitella ravintonsa pyydystämistä. Viimeinen totutusvaihe ennen hylkeidensuojelualueelle paluuta tehdään merivesialtaassa ulkona.

Myös Helsingin vesillä liikkuu kuutteja

Viime viikkoina hylkeenpoikasia on nähty Helsingin rannoilla mm. Vuosaaressa ja Katajanokalla. On normaalia, että kuutti lepäilee rannassa ja se on syytä jättää rauhaan. Hyvin laihat kuutit eivät mielellään mene veteen, sillä niillä ei ole riittävää ihonalaista rasvakerrosta lämmikkeenään. Joskus kuutti saattaa lähteä maalle harhailemaan kauas merestä. Pienikin kuutti osaa puolustautua puremalla.

Kuutin tilannetta kannattaa seurata riittävän välimatkan päästä: liikkuuko se, meneekö se veteen tai näkyykö sillä haavoja? Mikäli eläimen avuntarve mietityttää, Villieläinsairaalasta voi kysyä neuvoa puhelimitse. Avuntarve pystytään usein arvioimaan videon tai valokuvien perusteella. Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen ainut eläinhoitola, jossa kuntoutetaan hylkeenpoikasia.