Ramboll
syyskuu 2005
Ramboll PL 718, Aleksanterinkatu 21 A 33101 Tampere Finland
Puhelin: 020 755 6800 www.ramboll.fi
syyskuu 2005
Järvenpään kaupungin esteettömyyden toimenpideohjelma ja joukkoliikenteen kehittämissuunnitelma kuuluu Liikenne- ja viestintäministeriön ELSA-hankeohjelmaan ja työn tilaajia ovat Järvenpään kaupunki ja Liikenne- ja viestintäministeriö. Työ jakaantuu esteettömyyskartoituksen pohjalta tehtyyn esteettömyyden toimenpideohjelmaan yleisille alueille ja tärkeimmille julkisille rakennuksille sekä raide-ja linjaautoliikenteen kehittämissuunnitelmaan tärkeimmille asemille ja pysäkeille esteettömyysnäkökulmasta.
Työn lähtökohtana on Ramboll Finland Oy:n 2004 syksyllä toteuttama yleisten alueiden ja julkisten rakennusten esteettömyyskartoitus. Erityispiirteenä oli kesäkuussa 2005 toteutettu käyttäjätiimi, joka tarkisti ydinkeskustan tärkeimpien kohteiden esteettömyyden. Työtä ohjasi ohjausryhmä, joka muodostui vammais- ja eläkeläisjärjestöjen edustajista, Järvenpään kaupungin viranhaltijoista, ELSA-koordinaattorista ja konsultin edustajista.
Työn tuloksena saatiin kattavat toimenpideluettelot yleisten alueiden ja julkisten rakennusten esteettömyystoimenpiteistä sekä ehdotukset raide- ja linja-autoliikenteen kehittämisestä esteettömyyden kannalta. Toimenpiteet on sijoitettu lisäksi teemakartoille paikantamisen helpottamiseksi töiden toteutusvaiheessa.
Toimenpiteiden priorisointi perustui väylän / rakennuksen tärkeyteen ja toimenpiteiden kustannuksiin. Tästä lähtökohdasta esteettömyystoimenpiteet kytkettiin Järvenpään kaupungin tiedossa oleviin kadunrakennuskohteisiin. Lisäksi helposti toteutettavat, edulliset toimenpiteet sijoitettiin listan kärkipäähän. Toimenpiteet ohjelmoitiin suurin piirtein tasasuuruisiin vuosieriin aikavälillä 2005 – 2010. Esteettömyyskriteeristönä käytettiin SuRaKu-kriteeristöä.
Yleisten alueiden toimenpiteiden jakaumassa korostui suojateiden (reunakivet, johdattavuus), päällysteiden/pintojen, kaltevuuksien, kasvillisuuden raivauksen ja väylien johdattavuuden toimenpiteiden määrä. Kustannusten kannalta suurimmat erät näistä muodostavat päällysteiden ja pintojen, kaltevuuksien ja suojateiden reunakivien korjaukset. Toteutusten osalta suositeltiin uusien SuRaKu-ohjeiden käyttöönottoa.
Suurin osa julkisten rakennusten toimenpiteistä koski esteettömän sisäänkäynnin järjestämistä. Tähän liittyi ongelmina mm. tasoerot, raskaat ovet ja ahtaat tuulikaapit. Tasoerojen osalta ehdotettiin mm. ulkoympäristön tason nostamista sisäänkäynnin tasolle, portaiden ja/tai luiskan rakentamista tai erillisen inva-sisäänkäynnin rakentamista. Raskaiden ovien osalta ehdotettiin ovien keventämistä tai aukaisunapilla / automaattisesti toimivia ovia.
Lähijunaliikenne on merkittävässä asemassa Järvenpään kaupungin joukkoliikennejärjestelmässä. Järvenpäässä on nykyisin neljä rautatieseisaketta. Lisäksi syksyllä 2006 avattava Kerava-Lahti -oikorata tuo mukanaan Järvenpäähän uuden Haarajoen seisakkeen. Järvenpään kaupungin alueella olevat rautatieseisakkeet on varustettu korkeilla laitureilla. Junatarjonnasta puolet liikennöidään matalalattiaisilla junilla. Järvenpään uusi linja-autoasema on otettu käyttöön v. 2004.
Järvenpään joukkoliikenneterminaalien ongelmia ovat lähinnä puutteet invapaikkojen tarjonnassa sekä esteettömien, portaattomien kulkuyhteyksien pituus ja puutteellinen opastus. Näkövammaisten ongelmakenttä joukkoliikenneterminaaleissa on jo selvästi laajempi. Tässä työssä näkövammaisten näkökulmasta tarkasteltiin lähinnä Järvenpään rautatieasemaa.
Linja-autopysäkkien varustelu on pääosalla pysäkeistä vaatimatonta. Pysäkkien kehittäminen esteettömiksi on yleensä luontevinta muiden katu- ja kunnallisteknisten rakentamistoimenpiteiden yhteydessä.
Toimenpiteiden toteutuksesta vastaa yleisten alueiden ja kaupungin hallinnassa olevien julkisten rakennusten osalta Järvenpään kaupunki. Rautatieseisakkeista vastaa lähinnä Ratahallintokeskus. Muilta osin toimenpide-ehdotukset lähetetään tiedoksi kiinteistön omistajalle tai muulle kohdetta hallinnoivalle toimijalle.
Jatkotoimenpiteinä ehdotetaan lisäksi projektin myötä syntyneen esteettömyystyöryhmän (ohjausryhmän) kokoontumista vähintään kerran vuodessa, tarkoituksena arvioida toteutettuja esteettömyystoimenpiteitä sekä Kuuma-kuntien (Keski-Uudenmaan kunnat) teknisten toimien yhteistyötä esteettömyysasioissa (järkevät ratkaisumallit yms.).
Järvenpään kaupungin esteettömyyden toimenpideohjelma ja joukkoliikenteen kehittämissuunnitelma on jatkoa vuotta aikaisemmin tehdylle esteettömyyskartoitukselle.
Toimenpideohjelman kohteena olivat yleiset alueet eli jalkakäytävät, kevyen liikenteen väylät, puistot, torialueet, pysäkit ja kävelykadut sekä lisäksi 40 julkista rakennusta.
Työn tilaajia olivat Järvenpään kaupungin sosiaali- ja terveystoimi sekä tekninen toimi. Hanke on osa ELSA-esteettömyysohjelmaa. Suunnittelutyötä ohjanneeseen työ
ryhmään kuuluivat: | |
---|---|
Aki Keskinen | Vammaisneuvosto |
Marjut Vilja | Vammaisneuvosto |
Leonid Hramoff | Eläkeläisten neuvottelukunta |
Pekka Luuk | Sosiaali- ja terveyslautakunta |
Jouko Ranta | Sosiaali- ja terveystoimi |
Jukka Salminen | Sosiaali- ja terveystoimi |
Pentti Karhu | Tekninen toimi |
Armas Vihanto | Tekninen toimi |
Eino Ikonen | Tekninen toimi |
Jere Keskinen | Tekninen toimi |
Kalervo Mattila | Ramboll Finland Oy |
Ville Tuominen | Ramboll Finland Oy |
Lauri Vesanen | Ramboll Finland Oy |
Maija Stenvall | ELSA-koordinaattori (ajalla 25.4.–31.8.2005 ) |
Riikka Kallio | ELSA-koordinaattori (ajalla 1.9.2005-) |
Konsulttina työssä toimi Ramboll Finland Oy, jossa työhön osallistuivat projektin vetäjänä dipl.ins. Kalervo Mattila, sekä toimenpideohjelman suunnittelijana/asiantuntijana dipl.ins. Lauri Vesanen ja joukkoliikenteen kehittämissuunnitelman asiantuntijana dipl.ins. Ville-Mikael Tuominen.
Tampereella 30.9.2005.
2. Esteettömyyden edistäminen yleisillä alueilla ja rakennuksissa 2
2.2 Esteettömyyskriteerit 3
2.3 Yleisimmät toimenpiteet 5
3.2 Linja-autoliikenne 10
4.2 Rakennukset 17
4.3 Rautatieseisakkeet 18
4.4 Linja-autoasema ja -pysäkit 29
Lähteitä ja kirjallisuutta 34
Liitteet 35
Liite 1 Yleisten alueiden toimenpideohjelma (taulukko)
Liite 2 Toimenpidekartta
Liite 3 Rakennusten toimenpideohjelma (taulukko)
Yleisiä alueita ja rakennuksia koskevan toimenpidesuunnitelman kohteena on Järvenpään ydinkeskustan alue. Suunnitelma pohjautuu syksyllä 2004 tehtyyn esteettömyyskartoitukseen sekä kesäkuussa 2005 tehtyyn käyttäjätiimin kävelykierroksen tuloksiin.
Raportissa esitellään aluksi yleisiä esteettömyyttä edistäviä periaatteita, joita tulisi ottaa huomioon yleisten alueiden tai rakennusten toimenpiteitä toteuttaessa. Esille on pyritty tuomaan nimenomaan sellaisia toimenpideehdotuksia, jotka ovat yleisiä Järvenpään kohdalla.
Yleisten alueiden osalta toimenpide-ehdotukset perustuvat suurelta osin Su-RaKu -hankkeen tuottamiin esteettömyyskortteihin. Suraku-projekti oli sosiaali- ja terveysministeriön ja 6 kunnan (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Joensuu) rahoittama kolmivuotinen hanke, jonka tuloksena syntyi yleisohjeita esteettömien julkisten ulkoalueiden suunnitteluun, rakentamiseen ja kunnossapitoon. Kortit sekä syksyllä 2004 tehty Järvenpään esteettömyyskartoitus löytyvät tarkempaa tarkastelua varten ELSA -hankkeen internetsivuilta: http://www.elsa.fi (kohdasta ”tietopankki”).
Joukkoliikenteen esteettömyyden kehittämissuunnitelma painottuu rautatieliikenteeseen ja sen seisakkeisiin Järvenpään kaupungin alueella. Joukkoliikenteen kehittämisselvitys perustuu käyttäjätiimin kanssa Järvenpään rautatieasemalla ja Matkahuollossa tehtyihin arviointeihin, konsultin muilla Järvenpään rautatieseisakkeilla tekemiin inventointeihin ja vuonna 2004 laadittuun esteettömyyskartoitukseen.
Priorisoinnin periaatteita
Toimenpiteiden priorisointiin on valittavana erilaisia mahdollisuuksia. Ramboll Finlandin eri kaupungeille tekemissä esteettömyyden toimenpideohjelmissa on käytetty tilanteen mukaan joko vain yhtä periaatetta tai kahta periaatetta, jotka voidaan yhdistää.
Priorisoinnin vaihtoehtoisia periaatteita ovat:
Edellä mainituista neljästä vaihtoehdosta voidaan löytää kilpailevia vaihtoehtoja seuraavasti:
Järvenpäässä käytettävä priorisointitapa
Mahdollisiksi priorisointivaihtoehdoiksi asetettiin seuraavat kombinaatiot:
Näiden kombinaatioiden perusteella työryhmä valitsi toteutettavaksi seuraavan priorisointitavan:
Väylän / rakennuksen tärkeys ja kustannukset ovat priorisoinnissa määräävänä tekijänä
Kustannukset huomioidaan siten, että esteettömyystoimenpiteet kytketään Järvenpään kaupungin tuleviin kadunrakennushankkeisiin. Lisäksi helposti toteutettavia toimenpiteitä sijoitetaan listan kärkipäähän. Karkeiden kustannusarvioiden perusteella pyritään saamaan tasasuuruisia vuosikustannuksia. Kustannus- ja resurssitekijöiden vuoksi esteettömyystoimenpiteet jaetaan näin useammalle vuodelle (kuuden vuoden aikajänne). Rakennusten toimenpiteille ei esitetä alustavia kustannuksia, koska kustannukset riippuvat paljon toteutustavasta ja toisaalta osa rakennuksista on muiden kuin kaupungin hallinnoimia rakennuksia. Rakennusten osalta esitetään siis toimenpideehdotus.
Esteettömyyskriteeristön mukainen aluejako on esitetty kappaleessa 2.2. Kartalle sijoitetut toimenpiteet on esitetty liitteessä 2. Eri vuosille ajoittuvat toimenpiteet on kuvattu eri värillä.
Toimenpidesuunnittelussa käytetään SuRaKu-projektin mukaista esteettömyyskriteeristöä, jossa tarkasteltava alue jaetaan kahteen esteettömyyden vaatimustasoon. Kaikkien alueiden tulisi olla vähintään perustasoa. Esteettömyyden korkeampaa tasoa tulisi toteuttaa tärkeimmiksi koetuilla väylillä ja alueilla. Järvenpään suunnittelualueen kriteerijako on esitetty seuraavassa kuvassa. Rakennukset eivät kuulu SuRaKu kriteeristöön, mutta ne on tässä työssä jaoteltu samalla tavalla kahteen vaatimustasoon. Korkeampaan esteettömyyden tasoon pyritään sellaisissa rakennuksissa, joilla on paljon liikkumis- ja toimimisesteisiä käyttäjiä. Esteettömyystaso tulisi ottaa huomioon toimenpiteiden toteutusta arvioidessa.
Seuraavassa taulukossa on esitetty esimerkein muutamia SuRaKu- kortistosta poimittuja esteettömyysvaatimuksia perus- ja erikoistasolla.
Ominaisuus | Perustaso | Erikoistaso |
---|---|---|
Pituuskaltevuus | max 8 % | max 5 % |
Sivukaltevuus | max 3 % | max 2 % |
Suojatiemerkki | Tiemerkinnän kohdalle tai enintään 2m ennen suojatie- tai pyörätiemerkinnän alkua. Etäisyys ajoradan reunasta max 3,5 m, jos hyvä näkyvyys | Tiemerkinnän kohdalle ajoradan reunaan |
Suojatien johdattavuus | Ainakin toinen suojatien reuna kohtisuorassa ajorataan nähden | Suojatien reunat kohtisuorassa ajorataan nähden |
Portaat | Väri-/ kontrastiraita ylimmän ja alimman portaan reunassa sekä ennen ja jälkeen välitasannetta | Varoitusalue tai opaslaatta aina portaiden yläpäässä ja väri-/ kontrastiraita porrasaskelmien reunassa |
Kaltevuudet
Yli 3 % sivukaltevuudet ovat yleisiä suunnittelualueen kevytliikenneväylillä ja jalkakäytävillä etenkin tonttiliittymien kohdalla. Kaltevat kohdat vaikeuttavat pyörätuolilla liikkuvien kulkemista ja saattavat aiheuttaa liukastumisia talvella.
Tonttiliittymien kaltevuuden pienentäminen on ongelmallista, sillä ajoneuvoliittymissä on käytettävä madallettua reunakiveä (kuva 2.2), jolloin tämä kohta on aina ympäristöään kaltevampi. Ainoaksi toimenpiteeksi jää tällöin pienentää kaltevuutta seuraavan päällystystyön yhteydessä niin, että kaltevampi kohta voidaan ohittaa väylän reunaa pitkin. Tonttien ajoneuvoliittymissä tulee käyttää madallettua reunakiveä.
Pieniä sivukaltevuusylityksiä (3-5 %) on Järvenpään katuverkolla niin runsaasti, että niiden ottaminen mukaan toimenpideohjelmaan ei ole tarkoituksenmukaista. Tässä työssä kaltevuuksien loiventamista uudelleenpäällystämisen yhteydessä esitetäänkin vasta yli 5 % sivukaltevuuskohdissa.
Kuva 2.2. Kalteva kohta on ohitettavissa kulkemalla väylän oikeaa laitaa. Kuva on Mannilantieltä.
Myös maaston korkeuseroista johtuvat suuret pituuskaltevuudet ovat ongelmallisia. Mikäli kaltevuudet ylittävät säädetyt kriteeriarvot (perustaso 8 % ja erikoistaso 5 %), täytyy liikkumis- ja toimimisesteiselle olla järjestetty toinen korvaava yhteys. Pidemmillä kaltevilla osuuksilla tulisi olla välitasanteita ja penkkejä lepäämistä varten.
Kuva 2.3. Mäkisille osuuksille tulisi lisätä penkkejä sopiviin kohtiin.
Johdattavuus
Johdettavuuspuutteet ovat Järvenpäässä yleisiä varsinkin suojateillä. Useimmiten ongelmana on pyöristyskaaren säteeltä lähtevä suojatie. Tähän on ehdotettu periaatteellisesti kolmea eri toimenpidettä:
On suositeltavaa, että tietyllä väylällä tai alueella käytetään yhtenäisiä ratkaisuja.
Kuva 2.4. Esimerkkejä johdattavuuden parantamisesta.
Väyläosuuksilla johdattavuusongelmat ovat harvinaisempia. Yleisin toimenpide-ehdotus väylällä on välikaistan rakentaminen. Välikaista kevyen liikenteen väylän tai jalkakäytävän reunassa lisää kontrastieroa ja parantaa johdattavuutta erityisesti suuremmissa suunnanmuutoskohdissa (kuva 2.5). Useilla katuosuuksilla Järvenpäässä kadunkalusteita on sijoitettu kevyen liikenteen väylän tai jalkakäytävän ajoradan puoleiseen reunaan. Välikaistan käyttö tällaisissa kohteissa pienentää merkittävästi näkövammaisten törmäysriskiä. Tätä tulisi harkita useilla Järvenpään katuosuuksilla. Välikaistan materiaalin valinnassa on olennaista, että se erottuu tuntumaltaan ja sävyltään kevyen liikenteen väylän päällysteestä.
Kuva 2.5. Kontrastimateriaalin avulla voidaan parantaa johdattavuutta ja estää törmäämistä kadunkalusteisiin (kuvamanipulaatio Helsingintieltä).
Suojatien reunakivet
Suojatien reunan havaittavuus on tärkeää erityisesti näkövammaisille, jotta kulkija tietää siirtyvänsä jalkakäytävältä ajoradalle. Suojatien reuna on perinteisesti havaittavissa reunakivestä, mutta korkeusero vaikeuttaa pyörillä kulkevien apuvälineiden matkantekoa.
Reunakiven parannustoimenpiteeksi ehdotetaan SuRaKu:n mukaista ratkaisua.
Kuva 2.6. Esteetön suojatieratkaisu (lähde:SuRaKu).
Esteetön sisäänkäynti
Vaivaton ja helppo sisäänkäynti on rakennusten yksi tärkeimmistä esteettömyyden edellytyksistä. Merkittävimpiä ongelmia Järvenpäässä aiheuttavat tasoerot, raskaat ovet ja ahtaat tuulikaapit.
Tasoerojen korjaamiseksi ehdotetaan seuraavia toimenpiteitä:
Tasonnostossa tulisi huomioida, etteivät syntyvät kaltevuudet ylitä sallittuja arvoja ja että kaltevat pinnat eivät pääse jäätymään talvella. Oven edessä olevan tasaisen alueen tulisi ulottua vähintään 1,5 metrin etäisyydelle.
Järvenpäässä lähes kaikkien rakennusten ovet vaativat paljon voimaa avau
2
tuakseen. Toimenpideohjelmassa näihin ongelmiin on ehdotettu seuraavia toimenpiteitä:
Automaattisesti avautuva ovi tulee varustaa aina varoituskyltillä. Kaksi viimeisintä ratkaisumallia auttavat myös ahtaassa tuulikaapissa selviämiseen. Itse tuulikaapin suurentaminen onkin toimenpiteenä useimmiten liian kallis ja raskas toimenpide.
Mikäli sisäänkäyntiä ei voida tehdä täysin esteettömäksi, tulisi varmistaa, että liikkumis- ja toimimisesteinen henkilö saa tarvittaessa apua rakennuksen henkilökunnalta. Erityistä huomiota tulee tällöin kiinnittää soittokellon sijaintiin ja toimivuuteen.
Rautateiden lähiliikenne kytkee Järvenpään tehokkaasti pääkaupunkiseutuun. Järvenpäässä on neljä rautatieseisaketta, jotka ovat etelästä pohjoiseen lueteltuna: Kyrölä, Järvenpää, Saunakallio ja Purola.
Kaikilla Järvenpään seisakkeilla pysähtyvät Helsingin ja Riihimäen välisen lähiliikenteen T- ja H-junat sekä Järvenpään rautatieasemalla lisäksi R-junat. Vuorotarjonta on Järvenpään rautatieasemalla 43–44 junavuoroa/suunta/arki-vrk ja muilla Järvenpään seisakkeilla 21–23 junavuoroa/suunta/arki-vrk. Varsinaiset kaukoliikenteen junat eivät pysähdy Järvenpäässä, mutta osa lähiliikennejunista jatkaa suorina yhteyksinä Riihimäkeä pidemmälle. Suoria junayhteyksiä lähiliikennekalustolla Järvenpään rautatieasemalta on arkisin Tampereelle 4 kpl, Lahteen 7 kpl ja Kouvolaan 4 kpl.
Vuonna 2004 Järvenpään seisakkeilta nousi yhteensä 1,55 miljoonaa junamatkustajaa, joista 81 % käytti Järvenpään rautatieasemaa. Matkustajamäärissä oli kasvua edellisvuodesta 4 %.
Kerava–Lahti -oikoradalle rakennetaan Haarajoen seisake Järvenpään kaupungin alueelle. Uusi seisake on mahdollista tehdä alusta lähtien noudattaen esteettömän liikkumisen vaatimuksia. Oikorata otetaan aikataulun mukaisen liikenteen käyttöön 3.9.2006. Oikoradalle on kaavailtu taajamajunaliikennettä 12–18 junavuoroa/arki-vrk, mikä tarkoittaa tiheimmillään noin junaa tunnin välein suuntaansa. Lisäksi oikoradalle siirtyy kaukoliikenteen idänliikenne. Kaukoliikenteen junat eivät pysähdy Haarajoella.
Matalalattiaiset Sm4-kaupunkijunat ovat liikennöineet Järvenpäässä alkuvuodesta 2005 lähtien. Järvenpäässä pysähtyvistä junavuoroista 50 % on matalalattiaisia. Paikkamäärästä 40 % on matalalattiaisissa junissa. Matalalattiajunien tarjontaan ei ole lähivuosina tulossa merkittävää muutosta. Matalalattiaiset junavuorot on mahdollista tarkistaa VR:n internet-sivujen lähiliikenteen aikataulutaulukoista.
Matalalattiaisissa Sm4-kaupunkijunissa sisäänkäynti ja eteisten välinen matkustajaosasto ovat samalla tasolla kuin asemien korotetut laituritasot. Sm4kaupunkijunissa on jokaisessa eteisessä paikka lastenvaunuille. Jokaisessa yksikössä on myös pyörätuolipaikka, jonka yhteydessä on mahdollisuus ladata sähköpyörätuolin akku. Pyörätuolipaikan lähellä on inva-WC. Sm4-junissa seuraava seisake ilmoitetaan automaattikuulutuksin ja monitoreilla.
Vuonna 2004 Järvenpään valtuustossa hyväksytyssä Järvenpään kestävän kehityksen ohjelmassa (Järkevä) on käsitelty Järvenpään rautatieaseman ongelmallisuutta pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa liikkuvien kannalta.
Järvenpään sisäinen liikenne hoidetaan suurelta osin yhteistyössä naapurikuntien, lähinnä Keravan ja Tuusulan kanssa. Osa liikenteestä on pidempimatkaista mm. Helsingin ja Mäntsälän välistä. Linja-autoliikenteen osalta Järvenpäässä ongelmana on kunnan pieni alueellinen koko. Kesällä paikallisliikenteen käyttäjämäärät vähenevät voimakkaasti.
Järvenpäässä linja-autoliikennettä liikennöivät seuraavat yritykset: Ventoniemi Oy, Etelä-Suomen Linjaliikenne Oy, Koiviston Auto Oy, Sukulan Linja Oy, AE Koskinen & Pojat Oy, Lähilinjat ja Savonlinja-yhtiöt.
Järvenpään sisäiset linjat (21…24) alkavat rautatieasemalta. Lisäksi osa pidempimatkaisesta liikenteestä poikkeaa Järvenpään rautatieasemalla. Saunakallion seisaketta palvelevat Wärtsilänkatua liikennöivät vuorot.
Järvenpäässä bussimatkan voi maksaa kertalipulla, Matkahuollon 44-matkan sarjalipulla tai VR:n liityntälipulla. Lisäksi Matkahuolto myy Järvenpään sisäiseen liikenteeseen 30 päivän kausikorttia sekä Järvenpään ja pääkaupunkiseudun välille 44 matkan Järvenpää-lippua. Vuonna 2004 Järvenpään Matkahuolto myi lähes 4000 sarjalippua, joilla matkustetaan arviolta 40 kertaa / lippu. Linja-autoliikenteen yksittäislippuja myydään n. 1 000 kpl vuodessa.
Järvenpään kaupungin tuki kohdistuu matkalippujen hintoihin. Järvenpään näyttölippua ja työmatkoja pääkaupunkiseudulle tuetaan subventoimalla matkalipun hintaa 30 %. VR:n junalippuun saa liityntälipun HKL:n sekä Järvenpään kaupungin alueella liikennöiviin busseihin.
Linja-autoliikenteen aikataulut on saatavissa mm. internetistä sekä koteihin jaettavasta aikataulukirjasta. Aikataulut julkaistaan Keravan, Tuusulan ja Järvenpään yhteisaikatauluina.
Suurin osa Järvenpään alueen linja-autopysäkeistä on ajoratapysäkkejä. Yleisimmin matkustajien odotustilana toimii pysäkin läpi kulkeva jalkakäytävä tai kevyen liikenteen väylä. Vaatimattomimmillaan linja-autopysäkeillä on pelkkä pysäkkimerkki avo-ojan kohdalla.
Järkevä-ohjelmassa on esitetty Järvenpään sisäisen joukkoliikenteen kehittämistarpeiksi seuraavaa:
Tiehallinnon Uudenmaan tiepiiri on määritellyt kolme joukkoliikenteen laatukäytävää, jotka kulkevat Järvenpään alueella. Lahdenväylä (valtatie 4, Helsinki–Lahti moottoritie) on määritelty pikavuoroliikenteen laatukäytäväksi ja Vanha Lahdentie (mt140) vakiovuoroliikenteen laatukäytäväksi. Lisäksi vakiovuoroliikenteen laatukäytäväksi on määritelty reitti pääkaupunkiseudulta Kellokoskelle: Tuusulanväylä (Kt 45) – Järvenpääntie (mt145) – Sibeliuksenväylä – Helsingintie – rautatieasema – Mannilantie – linja-autoasema – Postikatu – Pajalantie - Pohjoisväylä (mt1456). Lahdenväylälle Haarajoen seisakkeen yhteyteen on esitetty toimenpiteenä vaihtopysäkkialueen ja liityntäpysäköinnin sähköisen paikoitustilanneopastuksen (tilaa/täynnä) toteutta-mista. Laatukäytävien kehittämistoimenpiteiden vastuutahoina ovat kunnat, Ratahallintokeskus ja Tiehallinto.
Järvenpään linja-autoliikenteen esteettömyyttä on tarkasteltu vuonna 2004 valmistuneessa ”Yleisten alueiden ja julkisten rakennusten esteettömyyskartoitus” -raportissa lähinnä keskusta-alueen, Järvenpään rautatieaseman lähiympäristön, Jampan alueen ja Vanhankylän terveyskeskuksen osalta. Kartoituksessa linja-autoliikenteen esteettömyysongelmina todettiin lähinnä perinteinen korkealattiainen kalusto, harva vuoroväli, pysäkkiaikataulujen pieni fonttikoko ja vähäinen pysäkkivarustus.
Sampo-liikenne
Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa toimii kutsuohjattu Sampo-liikenne. Sampo on tarkoitettu matkustajille, jotka liikkuvat alueelle tai alueelta, jossa ei ole muuta joukkoliikennetarjontaa sijainnista tai ajankohdasta johtuen. Sampo-kyydillä pääsee myös Hyvinkään sairaaloihin ja Peijaksen sairaalaan Vantaalle. Sampo-liikenteeseen sisältyy erikoispalvelu vammaisille.
Järvenpäässä Sampo-liikenne pysähtyy pyydettäessä kaikilla linjaautopysäkeillä ja erillisillä Sampo-pysäkeillä, joissa on Sampo-kilpi pysäkin nimineen ja numeroineen. Sampo-liikenteessä käytetään pikkubusseja ja Järvenpäässä liikennöiviä takseja. Suurin osa pikkubusseista on matalalattiaisia. Osassa tilatakseista on inva-varustus. Sampo-kyyti tilataan puhelimitse. Matkahuolto myy sarjalippuja. Vammaisten matkojen maksujärjestelyistä sovitaan kunnan sosiaalitoimiston kanssa.
Toimenpiteiden jakautuminen ja kustannukset
Järvenpään suunnittelualueen kulkuväylien esteettömyyteen liittyvät puutteet ja toimenpide-ehdotukset on esitetty liitteen 1 taulukossa. Toimenpiteet on numeroitu katuosuuksittain ja ne on esitetty myös kartalla liitteessä 2. Eri ajankohdille ajoittuvat toimenpiteet on kuvattu kartassa eri väreillä.
Toimenpiteitä ehdotetaan kaikkiaan 358 kappaletta. Lukumääräisesti eniten on ehdotettu päällystystöiden yhteydessä tehtäviä toimenpiteitä, kuten kaltevuuksien suoristamista ja paikkaustöitä. Nämä aiheuttavat myös eniten kustannuksia. Todellisuudessa kustannukset ovat vielä suuremmat, sillä kustannuksia ei ole toimenpideohjelmassa laskettu sellaisille toimenpiteille, jotka toteutetaan suunniteltujen kadunparantamiskohteiden yhteydessä. Mikäli toimenpide koetaan kuitenkin tärkeäksi toteuttaa ennen suunniteltua kadunparantamisajankohtaa, on siitä aiheutuvat kustannukset arvioitu.
Kuva 4.1. Erityyppisten toimenpiteiden aihepiirikohtainen jakauma (vas.) ja kustannusjakauma (oik.).
Kustannukset jakaantuvat suhteellisen tasaisesti vuosille 2005–2010. Toimenpiteet on pyritty ajoittamaan siten, että pienet, nopeat ja tärkeät työt on ajoitettu toteutettavaksi vuosina 2005–2006. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi puiden runkokorkeuden nostot ja pensaiden leikkuutyöt. Parannustoimenpiteet, joiden esteettömyyttä parantava vaikutus kustannuksiin nähden on vähäisempi, on ajoitettu toteutettavaksi vuosille 2009 - 2010.
Kustannuksien osalta tulee huomioida, että ne ovat karkean tason alustavia arvioita. Lisäkustannuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi suunnittelua vaativat lisäselvitykset.
Seuraavassa kuvaajassa on esitetty toimenpiteiden vuosittainen kustannusjakauma toimenpideluokittain eroteltuna. Ehdotettujen toimenpiteiden kustannusarvio on yhteensä n. 190 000 €. Keskimääräiseksi vuosikustannukseksi tulee siis noin 32 000 €.
Kuva 4.2. Toimenpiteiden kustannusjakauma eri vuosille.
Seuraavalla sivulla on esitetty kartta Järvenpään kaupungin kadunrakennuskohteista tuleville vuosille. Kartalla on myös joitakin vesihuoltokohteita. Toteuttamisajankohdat ovat osin viitteelliset.
Katusaneerausten yhteydessä tulisi ottaa huomioon seuraavia yleisiä esteettömyysnäkökohtia:
Kävelykatu
Kävelykadun sijainti on keskeinen Järvenpään palveluiden kannalta ja näin ollen sen sisällyttäminen kokonaisuudessaan esteettömyyskriteeristön korkeampaan luokkaan (erikoistaso) on perusteltua. Kävelykadun esteettömyyttä on kartoitettu useampaan otteeseen: aikaisemmin Vammaisneuvoston toimesta, syksyllä 2004 kartoituksen ja keväällä 2005 kävelykierroksen yhteydessä.
Kävelykadun olennaisimmat esteettömyysongelmat ja toimenpiteet on esitetty seuraavassa taulukossa ja kuvassa 4.4.
Nro | Ongelma | Toimenpide |
1 | Rakennusten sisäänkäynnit ovat katutasoa korkeammalla. | Vaikuttaminen tähän vaikeaa. |
2 | Korkeuserot kadun poikittaissuunnassa aiheuttavat vaikeuksia liikkumis- ja toimimisesteisille. | Kaiteiden rakentaminen vaarallisimpiin kohtiin ja porrasaskelmien lisääminen. |
3 | Väylällä sijaitsevat liikkeiden kojut ja mainoskyltit aiheuttavat törmäysvaaran. | 1. tiedottaminen mainoskylteistä ja kojuista kävelykadun liikkeisiin 2. uuden opaslaatoitetun väylän rakentaminen nykyisen katoksen alle |
4 | Näkövammaisen valkoinen keppi saattaa jäädä jumiin kaivon kannen ritilöiden väliin | Kaivon ritilöiden kääntäminen poikittain väylän kulkusuuntaan nähden |
Kuva 4.4. Kävelykadun ongelmat.
Ehdotettu katoksen alla sijaitseva opaslaatoitettu väylä toimii hyvin myös talvella. Lisäksi kadun eteläpuolella sijaitseva katettu väylä näyttäisi pysyvän paremmin vapaana kojuista ja mainoksista kuin kadun pohjoispuoli. Opaslaatoituksessa käytetään väyläosuuksilla ohjaavaa laattaa. Suuremmissa suunnanmuutoskohdissa, sekä väylien risteyskohdissa käytetään varoittavaa laattaa (kuva 4.5). Opaslaattojen valinnassa tulisi olla yhteydessä näkövammaisten edustajiin. Alla olevassa kuvassa on esitetty SuRaKu-kortiston mukainen opaslaattasuositus.
Kuva 4.5. Opaslaatat (Su-RaKu).
Toimenpiteiden jakautuminen
Rakennusten toimenpide-ehdotukset on koottu liitteen 3 taulukkoon, jossa ne on luokiteltu kahteen eri esteettömyystasoon rakennuksen tärkeysarvon ja käyttöasteen perusteella.
Rakennuksiin kohdistuvat toimenpiteet kohdistuvat pääasiallisesti rakennusten sisäänkäynteihin, tuulikaappeihin, asiakaspisteisiin ja opastukseen.
Esteettömyyskartoituksessa rakennusten suurimmiksi ongelmiksi todettiin
Toimenpideohjelmassa rakennuksiin ehdotetaan yhteensä 233 parannustoimenpidettä. Noin puolet toimenpiteistä kohdistuu rakennuksen sisäänkäyntiin. Sisäänkäynnissä parannuskohteena on useimmiten kartoituksessakin esiin tullut raskas ulko-ovi, jonka avautumista kevennetään tai motorisoidaan. Sisäänkäynnin yhteydessä ehdotetaan myös parannettavaksi aukiolotietojen näkyvyyttä ja selkeyttä. Lisäksi sisäänkäynnin yhteydestä puuttuu usein soittokello tai sen sijainti on hankala. Toimenpiteet jakautuvat alla olevan taulukon mukaisesti.
Kohde | tmp lkm | tmp (%) |
---|---|---|
ulko-ovi | 47 | 19 % |
opastus | 39 | 16 % |
kynnykset | 30 | 13 % |
soittokello | 23 | 10 % |
hissi | 13 | 6 % |
inva WC | 13 | 6 % |
valaistus | 11 | 5 % |
paikoitusalue | 11 | 5 % |
luiska | 9 | 4 % |
palvelutiski | 6 | 3 % |
istuimet | 5 | 2 % |
muu toimenpide | 26 | 11 % |
Yhteensä | 233 | 100 % |
Järvenpään rautatieasema on ainoa Järvenpään seisakkeista, missä on asemarakennus, lipunostomahdollisuus, muita kaupallisia palveluja, WC:t ja hissit välilaiturille. Muilla seisakkeilla on metallisia odotuskatoksia laitureilla. Kaikkien seisakkeiden laitureilla on roskakorit, valaistus, automaattikuulutukset, laiturinäytöt ja paperi-informaatiota.
Järvenpään kaikilla seisakkeilla on korkeat (550 mm) junalaiturit, jotka mahdollistavat portaattoman kulun matalalattiaiseen Sm4-kaupunkijunaan. Laiturin reunasta varoittava suojavyöhyke on toteutettu Järvenpään rautatieasemalla valkoisella betonikiveyksellä, muilla seisakkeilla keltainen maaliviiva osoittaa suojavyöhykkeen.
Järvenpään rautatieasema
Järvenpään rautatieasema sijaitsee ydinkeskustassa, noin 150 metrin päässä kävelykatu Jannesta. Rautatieasema on Järvenpään rautatieseisakkeista matkustajamääriltään vilkkain, matkustajia oli 1,26 miljoonaa vuonna 2004.
Helsingin suunnan junat lähtevät raiteelta 1, joka on asemarakennuksen puolella. Riihimäen suunnan junat lähtevät laiturilta 3, joka on välilaiturin itäinen raide. Asemarakennuksen ja välilaiturille johtavan asematunnelin välillä ei ole hissiä. Apuvälineiden kanssa kulkevat joutuvat kiertämään tervejalkaisia pidemmän matkan keskustan puoleisen paikoin jyrkän jalkakäytävän kautta. Asematunnelista on hissi välilaiturille. Välilaiturille johtavissa portaissa ei ole pyörätuoliluiskia.
Kuva 4.6. Linja-autoilta, takseilta ja henkilöautosta on portaaton yhteys asemarakennukseen ja Helsingin suunnan laiturille. Asemarakennuksen esteettömälle, ratapihan puoleiselle, sisäänkäynnille on laitureiden suunnalta luiska. Luiskan kaltevuus on 7–9 %. Kävelijä lyhyttä luiskaa tuskin huomaa, mutta käsikäyttöisellä pyörätuolilla kulkevalla on vaikeuksia nousta sitä omin avuin.
Asemarakennus
Järvenpään asemarakennus on Suomen ensimmäisiä rautatieasemia. Se on valmistunut vuonna 1862. Arkkitehtoniset ja museaaliset tavoitteet huomioon ottaen asemarakennus on saatu hyvin esteettömäksi. Asemarakennuksessa on lipunmyynnin palvelupisteiden lisäksi mm. inva-WC, penkkejä, yleisöpuhelin, elektronin aikataulunäyttö ja kahvila.
Järvenpään asemarakennukseen on portaaton yhteys ratapihan puolelta. Portaattoman sisäänkäynnin opastuksessa muilta sisäänkäynneiltä on puutteita. Asemarakennuksen ulko-ovi on melko raskas. Sisäänpääsy tuottaa vaikeuksia pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuville. Ongelmia aiheuttavat ahdas tuulikaappi, ulospäin avautuva tuulikaapin ja aulan välinen ovi sekä kynnykset.
Pääkulkuyhteys asemarakennukselta ja 1. laiturilta asematunneliin on portaallinen. Vaihtoehtoinen tasoeroton reitti asematunneliin on pitkä ja puutteellisesti opastettu.
Kuva 4.7. Lipunmyynnin palvelupiste sijaitsee portaattomaan sisäänkäyntiin nähden suorassa linjassa.
Palvelutiskit ovat pyörätuoliasiakkaille ja lyhytkasvuisille turhan korkealla. Alemmalle sijoitetut laskutasot helpottavat kuitenkin asiointia. Yhden palvelutiskin sijoittaminen alemmaksi parantaisi tilannetta.
Porrasnousut
Järvenpään rautatieaseman porrasnousujen esteettömyysongelmia ovat lähinnä kaideratkaisut ja portaiden reunassa olevat sadevesikourut. Asemaalueen portaissa ei ole kontrasti-tai materiaalieroja, jotka parantaisivat askelmien hahmottamista.
Kuva 4.8. Asemarakennuksen sisäänkäynnin viereisen, linja-autoille ja taksiasemalle johtavien portaiden kaide loppuu alimman portaan kohdalla. Liian lyhyt kaide antaa virheellisen informaation näkövammaiselle alas kuljettaessa portaiden loppumisesta ja ylös aseman oville kuljettaessa portaiden alkamiskohdasta.
Kuva 4.9. Asematunneliin johtavien portaiden reunoissa on sadevesiurat, joihin on vaara astua. Ongelma on pahin asemarakennuksen yhteydessä olevilla ulkoportailla, joissa käsijohdin on kauempana portaista.
Kuva 4.10. Asemarakennukselta asematunneliin johtavissa portaissa alimmassa porrasnousussa kaide on epäyhtenäinen ja sadevesiura on erityisen leveä.
Asematunneli
Asematunnelissa on melko suuret pituuskaltevuudet, suurimmillaan 6 %. Asematunnelissa on käytetty onnistuneesti värikontrastia, joka kertoo seinän kulmista. Tunnelissa ei ole varsinaista opastusta näkövammaisille.
Asematunnelista välilaiturille johtavaa hissiä käytetään yleisenä käymälänä. Hissin pintoja on tarkoitus uusia lähiaikoina paremmin puhtaana pidettäviksi. Asematunnelin Järvenpäätalon puoleisessa päässä on kaupungin omistama hissi. Hissi on ilkivallan takia lukittu. Vaihtoehtoinen portaaton reitti Järvenpäätalolle kiertää huomattavasti pidemmän matkan portaisiin ja hissiin verrattuna. Luiskayhteys on pitkä, ilman lepotasanteita ja myös pyöräilijöiden käytössä.
Kuva 4.11. Alhaalle sijoitettu roska-astia tai muu este on yleensä havaittavissa näkövammaisen kepillä. Ylemmäksi sijoitetut esteet ovat vaarallisia. Asematunnelin seinällä on roska-astia korkealla ilman ennakkovaroitusta.
Kuva 4.12. Järvenpään rautatieasemalla, mm asematunnelin portaiden alapäissä, on kuivatusritilöitä, jotka ovat liian suurireikäisiä. Näkövammaisen keppi menee ritilän läpi ja saattaa katketa.
Kuva 4.13. Järvenpään rautatieaseman ympäristö.
JÄRVENPÄÄN RAUTATIEASEMA | ||
Ongelma | Toimenpide | Vastuutaho |
1. Asemarakennuksen portaaton sisäänkäynti on mm. pyörätuoliasiakkaille hankala | Kynnyksien madaltaminen, tuulikaapin ja aulatilan välisen oven kätisyyden kääntäminen aulaan päin aukeavaksi ja ovien motorisoiminen | Ratahallintokeskus |
2. Porrasnousujen ja asemarakennuksen ulko-ovien edessä on ritilöitä, joiden silmäkoko on näkövammaisen kepille liian suuri | Vaihdetaan ritilät silmäkooltaan pienemmiksi | Ratahallintokeskus |
3. Asema-alueen porrasaskelmien hahmottaminen on hankalaa heikkonäköiselle | Askelmien reunat merkitään kontrastieroin | RHK ja Järvenpään kaupunki |
4. Asematunneliin johtavien portaiden kaiteissa on puutteita | Täydennetään kaiteet | Ratahallintokeskus |
5. Näkövammaisen on vaikea suunnistaa asematunnelissa, useammassa kohdassa on törmäysvaara | Toteutetaan yhtenäinen käsijohde seinille ja/tai opastava kohokuviolaatoitus lattiaan | Ratahallintokeskus ja Järvenpään kaupunki |
6. Asematunnelin Järvenpäätalon puoleinen hissi ei ole käytössä | Kehitetään ratkaisu, jotta liikkumisesteiset voisivat käyttää hissiä (esimerkiksi kaupungilta anottava älykortti) | Järvenpään kaupunki |
7. Portaattomat yhteydet asematunneliin ovat pitkiä ja opastamattomia sekä asemarakennukselta että Järvenpäätalolta | Parannetaan opastusta, toteutetaan lepotasanteita ja varustetaan lepotasanteet penkein | Järvenpään kaupunki |
8. Postikadun liittymästä asemanmäelle nousevan yhteys on päällystämätön | Päällystetään yhteys ja osoitetaan kevyen liikenteen väyläksi | Järvenpään kaupunki |
Kyrölän seisake
Kyrölän seisake rajautuu itäpuolelta Kyrölän asuntoalueeseen ja länsipuolelta peltoon ja Ainolan urheilukenttään. Kyrölä on Järvenpään seisakkeista toiseksi käytetyin, vuonna 2004 oli 150 000 nousevaa junamatkustajaa.
Kyrölä on pohjaratkaisultaan selkeä. Seisake sijaitsee muuta maastoa korkeammalla ja se muodostuu kahdesta reunalaiturista. Helsingin suunnan junat lähtevät raiteelta 1 (läntinen laituri) ja Riihimäen suunnan junat raiteelta 2. Laitureiden päissä on radan alitukset. Seisakkeen eteläpuoliselta Poikkitien alikulkusillalta on lastenvaunuluiskattomat porrasnousut laitureille. Luiskalliset kulkuyhteydet Poikkitieltä ovat matkaltaan selvästi pidempiä, mutta kuitenkin käsikäyttöiselle pyörätuolille liian jyrkkiä. Seisakkeen pohjoispuoleiselta, Kyröläntien jatkeella olevalta alikulkukäytävältä on pitkät luiskayhteydet laitureille. Seisakkeen itäpuoliselta Horsmakadulta on suora porrasyhteys Riihimäen suunnan laiturin keskivaiheille. Portaassa ei ole lastenvaunuluiskaa. Seisakkeella ei ole hissejä eikä asemarakennusta.
Pyörätelineet ja henkilöautojen saatto- ja noutomahdollisuudet ovat laitureiden päissä. Urheilukentän yhteydessä oleva pysäköintialue on päällystämätön. Ratahallintokeskuksen esteettömyyskartoituksessa on arvioitu, että invapaikkoja ei ole Kyrölän seisakkeella riittävästi ja reitti laitureille on turvaton.
Kuva 4.14. Kyrölän seisakkeen laitureilla on sähköiset laiturinäytöt, automaattikuulutukset sekä penkillä ja roskakorilla varustettuja katoksia. Junalaitureiden suojavyöhyke on erotettu maaliviivalla muusta laiturista. Laiturit ja keskeiset kulkuyhteydet on valaistu.
Kuva 4.15. Pohjoispuoliselta alikulkukäytävältä johtaa laitureille pitkät luiskalliset yhteydet ilman lepotasanteita. Luiskien päissä on kuivatusongelmia.
Kuva 4.16. Horsmakadulta on porrasyhteys Kyrölän seisakkeen Riihimäen suunnan laiturin keskelle. Porrasnousussa ei ole lastenvaunuluiskaa. Horsmakadun varrelle seisakkeen puolelle mahtuisi kevyen liikenteen väylä ja seisaketta palvelevia pysäköintipaikkoja.
Kuva 4.17. Kyrölän seisakkeen ympäristö.
KYRÖLÄN SEISAKE | ||
Ongelma | Toimenpide | Vastuutaho |
1. Suora porrasyhteys Horsmankadulta laiturin keskelle on ilman luiskaa | a) Rakennetaan Horsmakadulta myös luiskallinen yhteys laiturille. b) Tutkitaan mahdollisuudet toteuttaa Horsmakadun länsireunaan kevyen liikenteen väylä ja seisaketta palvelevaa pysäköintitilaa. | a) Ratahallintokeskus ja Järvenpään kaupunki b) Järvenpään kaupunki |
2. Laitureiden päistä on pitkät luiskayhteydet ilman lepotasanteita | Tehokas talvihoito, mahdollisuuksien mukaan toteutetaan lepotasanteita ja kaiteita | RHK ja Järvenpään kaupunki |
3. Kuivatusongelma Kyröläntien jatkeen alikulussa | Korjataan kuivatusjärjestelyt, huolehditaan puhtaanapidosta | Ratahallintokeskus ja Järvenpään kaupunki |
Saunakallion seisake
Saunakallion seisake palvelee lähinnä radan länsipuolista Saunakallion kaupunginosaa ja radan itäpuolisia Jampan ja Sorton kaupunginosia. Vuonna 2004 Saunakalliossa oli 108 000 nousevaa junamatkustajaa.
Saunakalliossa on neljä raidetta, joista lähiliikenne käyttää kahta. Helsingin suunnan junat lähtevät raiteelta 1 (läntinen reunalaituri) ja Riihimäen suunnan junat raiteelta 3 (välilaiturin itäinen raide). Ristikadun alikulkusillalta on porrasyhteydet kaikille laitureille, välilaiturille johtavat portaat on varustettu kumipäällysteisillä lastenvaunuluiskilla. Portaat johtavat suoraan Ristikadun alikulun kevyen liikenteen väylille. Alikulkusillan ulkopuolella on Ristikadulta reunalaitureille portaita pidemmät luiskayhteydet. Välilaiturille on portaaton yhteys seisakkeen pohjoispuoliselta alikulkukäytävältä. Välilaiturille johtava loiva luiska on kaukana liityntäpysäköinnin paikoista ja puutteellisesti opastettu Ristikadun suunnasta. Saunakallion seisakkeella on yleisenä ongelmana runsas kasvillisuus, joka peittää näkemiä ja vaikeuttaa seisakekokonaisuuden hahmottamista.
Reunalaiturien yhteydessä on henkilöautojen pysäköintitilaa ja polkupyörätelineitä. Itäisen (Helsingin suunnan) laiturin yhteydessä olevalle pysäköintialueelle on ajoyhteys Saunakalliontien kautta, opastus pysäköintialueelle puuttuu. Läntisen reunalaiturin (raide 4, ei käytössä) yhteydessä on saatto- ja noutopysäköinnin kääntöpaikka. Esteetön luiskalla varustettu yhteys välilaiturille sijaitsee kaukana pysäköintipaikoista.
Kuva 4.18. Ristikadun alikulkusillalta on porrasnousut laitureille. Alikulussa on ongelmana etuluiskista kevyen liikenteen väylille putoavat betoniset sidekivet. Syynä on todennäköisesti routiva pohja etuluiskissa.
Suuret valoisuuserot on yleinen alikulkujen päiväaikainen ongelma.
Kuva 4.19. Saunakallion seisake raiteen 1 (Helsinkiin) puolelta. Runsas kasvillisuus vaikeuttaa seisakekokonaisuuden hahmottamista. Kuvassa vasemmalla pysäköintialue, jolle ei ole opastusta katuverkolta.
Kuva 4.20. Yhteydet Saunakallion seisakkeen välilaiturille: Ristikadun alikulusta on porrasyhteys jyrkällä luiskalla (vasen kuva). Seisakkeen pohjoispuoliselta alikulkukäytävältä on loiva luiska välilaiturille. Lepotasanteiden havaittavuutta on mahdollista parantaa mm. maalaamalla seiniin ohjaavaa väritystä.
Kuva. 4.21. Saunakallion seisakkeen ympäristö.
SAUNAKALLION SEISAKE | ||
Ongelma | Toimenpide | Vastuutaho |
1. Ristikadun alikulku: a) Välilaiturille johtavista portaista tullaan suoraan pyörätielle b) Etuluiskista putoaa sidekiviä kevyen liikenteen väylälle | a) Korostetaan porrasnousujen kohtia alikulussa valaistuksella ja materiaali- ja kontrastieroilla b) Vaihdetaan etuluiskien kerrokset ja uusitaan kiveys | Ratahallintokeskus ja Järvenpään kaupunki |
2. Puutteellinen opastus läntiselle pysäköintialueelle | Toteutetaan opastus Ristikadulta pysäköintialueelle | RHK ja kaupunki |
3. Seisakkeen pohjoispuolinen alikulku: a) Puutteellinen opastus Ristikadulta b) Tilan hahmottaminen vaikeaa | a) Toteutetaan esteettömästä yhteydestä kertova opastus b) Toteutetaan kontrastieroja seinä-/lattiapintoihin | Ratahallintokeskus |
Purolan seisake
Purola on Järvenpään seisakkeista vähiten käytetty. Vuonna 2004 Purolassa oli 32 000 nousevaa junamatkustajaa. Matkustajamäärä kasvoi edellisvuodesta 40 %. Seisake palvelee lähinnä radan länsipuolista, Tuusulan puolella olevaa Purolan asuntoaluetta. Järvenpään kaupungin puolella, seisakkeen lähialueella on Wärtsilän teollisuusalue ja vähänlaisesti asutusta. Jampan alueen pohjoisosan asutus olisi lähempänä Purolan kuin Saunakallion seisaketta, mutta puuttuvat kevyen liikenteen yhteydet heikentävät Purolan seisakkeen käytettävyyttä.
Purolan seisake muodostuu kahdesta reunalaiturista. Helsingin suunnan junat pysähtyvät raiteelle 1 (läntinen laituri). Helsingin suunnan laiturin yhteydessä on päällystämätön henkilöautojen pysäköintialue. Riihimäen suunnan laiturin yhteydessä ei ole henkilöautojen saatto- ja noutomahdollisuutta.
Vähänummentie (mt1452) ylittää radan Purolan seisakkeen eteläpuolella. Ylikulkusillalta on kattamattomat, jyrkät ja pitkät lastenvaunuluiskilla varustetut metalliportaat laitureille. Pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa kulkeville kulku laiturilta toiselle tai Vähänummentielle on porrasnousujen kautta käytännössä mahdotonta. Vaihtoehtoiset kulkureitit ovat hyvin pitkiä, osin päällystämättömiä ja opastamattomia.
Kuva 4.22. Matalalattiainen Sm4kaupunkijuna Purolan seisakkeella.
Kuva 4.23. Portaaton yhteys Vähänummentieltä Helsingin suunnan junalaiturille on viitoittamaton ja päällystämätön.
Kuva 4.24. Vähänummentieltä on kattamattomat porrasnousut Purolan seisakkeen laitureille. Pysäköintialue Helsingin suunnan laiturin yhteydessä on päällystämätön (kuvassa vasemmalla).
Kuva 4.25. Purolan seisakkeen ympäristö.
PUROLAN SEISAKE | ||
Ongelma | Toimenpide | Vastuutaho |
1. Portaaton yhteys Vähänummentieltä ja Purolan alueelta Helsingin suunnan junalaiturille on viitoittamaton ja päällystämätön | Toteutetaan viitoitus ja päällystetty kevyen liikenteen yhteys Vähänummentieltä Ankkapurontien kautta seisakkeelle | Järvenpään kaupunki ja Tuusulan kunta |
2. Pysäköintialue läntisen laiturin yhteydessä on päällystämätön | Päällystetään pysäköintialue | Ratahallintokeskus |
3. Jampan alueelta ei ole suoraan yhteyttä seisakkeelle | Toteutetaan radan itäpuolelle yhteys Jampan alueelta Riihimäen suunnan junalaiturille | Järvenpään kaupunki ja RHK |
4. Portaaton yhteys Vähänummentieltä itäiselle laiturille on pitkä ja viitoittamaton | Toteutetaan viitoitus, tutkitaan mahdollisuudet toteuttaa suorempi yhteys Radanvarsitieltä itäiselle laiturille | Järvenpään kaupunki ja Ratahallintokeskus |
Matkahuolto, Järvenpään linja-autoasema
Järvenpään linja-autoasema sijaitsee kaupungin keskustassa Postikadun, Vuorikadun ja rautatien rajaamalla alueella noin 400 metrin päässä Järvenpään rautatieasemasta. Järvenpään uusi linja-autoasema on otettu käyttöön
v. 2004.
Asemarakennuksen keskustan puoleisen, Vuoritien puoleisessa sisäänkäynnissä on korkeat kynnykset ja raskas ovi, jotka vaikeuttavat apuvälineitä käyttävien kulkua. Lähtölaitureiden puolella on esteetön automaattitoiminen liukuovi Matkahuollon rahtipalveluihin. Automaattiovesta pääsee myös matkustajapalvelutiloihin.
Asemarakennuksen sisätilat ovat melko ahtaat. Varsinkin pöytien ja tuolien takana olevan aikatauluinformaation luokse on vaikea päästä apuvälineiden kanssa. WC on inva-mitoituksella, vaikka siitä ei ole kerrottu opastein.
Lähtölaiturit on päällystetty betonilaatoilla. Laatoituksessa on epäjohdonmukaisuutta. Kontrastiltaan eroavaa punaista laatoitusta on käytetty lähinnä koristeena, ei näkövammaista ohjaavana elementtinä. Laiturialueen suojatiet on laatoitettu. Näkövammaisen kepillä on mahdollista seurata suojatien kulkusuuntaa laattojen reunojen avulla. Reunatuet on madallettu suojateiden kohdilta. Laiturialueelta on luiska rautatieasemalle.
Linja-autoasemalla ei ole virallisia inva-paikkoja. Rakennuksen luoteispuolella on neljä pysäköintipaikkaa, jotka olisivat riittävän lähellä rakennusta ja laitureita. Kyseiset pysäköintipaikat ovat tosin liian pitkiä, ympäröity korkealla reunakivellä ja edellyttävät peruuttamista linja-autojen kulkureitille. Invapaikkojen tulisi olla jalkakäytävän tasolla.
Kuva 4.26. Linjaautoaseman sisätiloissa aikatauluinformaatio on pyöreissä pyloneissa. Ongelmina ovat pääsy pylonien luokse apuvälineiden kanssa, valon heijastuminen kiiltävästä pinnasta ja pieni tekstikoko.
Kuva 4.27. Laiturialueen suojatieltä ei ole suoraa yhteyttä rautatieasemalle johtavalle luiskalle. Suojatien päässä saisi olla luiskalle johtavat portaat.
Kuva 4.28. Rahtipalveluissa on kynnyksetön automaattiovi.
JÄRVENPÄÄN LINJA-AUTOASEMA | ||
---|---|---|
Ongelma | Toimenpide | Vastuutaho |
1. Vuoritien suunnasta puuttuu opastus laiturien puoleiselle esteettömälle automaattiovin varustetulle sisäänkäynnille | Toteutetaan opastus esteettömälle sisäänkäynnille | Järvenpään kaupunki |
2. Linja-autoaseman sisätilat: a) WC:n inva-mitoitusta ei ole mainittu. b) Aikatauluinformaation luku on hankalaa | a) Lisätään WC:n oveen inva-WC:n tunnus b) Pidetään vapaana kulkuyhteys aikatauluinformaation luokse, esitetään aikataulut suoralla pinnalla | a) Järvenpään kaupunki b) Oy Matkahuolto Ab |
3. Laiturialueelta ei ole opastusta ja suoraa yhteyttä rautatieasemalle johtavalle väylälle | - Toteutetaan opastus - Rakennetaan portaat suojatien päähän | Järvenpään kaupunki |
4. Linja-autoasemalta ei ole osoitettu invapaikkoja | Toteutetaan asemarakennuksen viereen invapaikka jalkakäytävän tasolle | Järvenpään kaupunki |
Linja-autopysäkit
Linja-autopysäkeille on määritelty kaksi esteettömyyden vaatimustasoa. Kaikkien linja-autopysäkkien tulisi olla vähintään perustasoa. Korkeampaan esteettömyyden erikoistasoon lukeutuvat keskusta-alueen keskeiset pysäkit, joukkoliikenteen terminaaleja palvelevat pysäkit sekä vanhus-, vammais-, sosiaali- ja terveyspalveluiden toimipaikkoja palvelevat linja-autopysäkit.
Tarkemmin esteettömän pysäkin kriteerejä on esitelty Paikallisliikenneliiton Esteetön bussipysäkki -infrakortissa (http://www.paikallisliikenneliitto.com/ ) ja SuRaKU-projektin Pysäkkialueet -ohjekortissa ( http://www.hel.fi/helsinkikaikille/ohjekortit.html ).
Työssä esitettyjen toimenpide-ehdotusten ja suositusten seuranta on olennainen osa työnjälkeistä toimintaa. Toimenpidesuunnittelun puitteissa kokoontuneen esteettömyystyöryhmän tulisikin kokoontua vähintään kerran vuodessa, tarkoituksena arvioida toteutettuja esteettömyystoimenpiteitä sekä Kuuma-kuntien (Keski-Uudenmaan kunnat) teknisten toimien yhteistyötä esteettömyysasioissa. Yhteistyö voi tuoda esille järkeviä ratkaisumalleja esteettömyyden osalta.
Liikkumis- ja toimimisesteiset tulisi ottaa mukaan kadunrakennushankkeisiin jo suunnitteluvaiheessa. Vammaisjärjestöillä tulisi olla esimerkiksi mahdollisuus kommentoida kaupungin suunnittelukohteita.
Toimenpide-ehdotusten toteutumista tulisi seurata. Tämän työn osalta Teknisen toimen henkilöille ovat saaneet toimenpide-ehdotukset sähköisessä muodossa päivittämistä ja muokkaamista varten.
Esteettömyysasioiden näkyminen ja esilläolo on tärkeää. Toteutetuista kohteista tiedottaminen parantaa omalta osaltaan myös Järvenpään kaupungin imagoa.
Rakennusten osalta yksityisomisteisissa rakennuksissa toimenpiteiden toteutuminen on kiinteistönomistajan vastuulla. Selvityksen tulokset (esimerkiksi ote raportista) tulisikin jakaa suoraan kiinteistön omistajalle tai muulle sopivalle taholle kirjeitse asioiden eteenpäin viemiseksi. Kaupungin omistamien rakennusten osalta tiedot toimitetaan kiinteistöjä hallitsevalle Tilapalvelutyksikölle.
Arviointiryhmän kokoontuminen 2.6.2005: Esteettömyysarviot Jävenpään rautatieasemasta ja Matkahuollosta
Bussiliikenteen infrakortti no 13 - Esteetön bussipysäkki. Suomen Paikallisliikenneliitto ry (PLL), syyskuu 2003. http://www.paikallisliikenneliitto.com/
Esteettömän ympäristön suunnitteluohjekortti 7/7. SuRaKu -projekti 2004.
http://www.hel.fi/helsinkikaikille/ohjekortit.html
Joukkoliikenteen laatukäytävien toimenpideselvitys. Tiehallinto, Uudenmaan
tiepiiri 2003.
Esteetöntä palvelua joukkoliikenteessä. LVM 2004.
Esteetön esimerkkilinja: Tampereen kaupungin liikennelaitoksen linja 25.
http://www.elsa.fi
Järkevä - Järvenpään kestävän kehityksen ohjelma http://www.jarvenpaa.fi/
Järvenpään yleisten alueiden ja julkisten rakennusten esteettömyyskartoitus
2005. http://www.elsa.fi
Kallio, Riikka: Henkilöliikenneasemien esteettömyyskartoituksen tuloksia.
Ratahallintokeskuksen julkaisuja A 4/2003.
Sampo-kutsujoukkoliikenne Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa
http://www.jarvenpaa.fi/
Invalidiliiton esteettömyyssivut internetissä: http://www.invalidiliitto.fi
Esteetön asuinrakennus, Invalidiliitto ry/VYP. 2004.
Keravan ydinkeskustan esteettömyyskartoitus ja toimenpidesuunnitelma
sekä esteettömyyskysely 2003. http://www.elsa.fi
Palvelupisteen esiselvitys 2003, Järvenpään kaupunki.
Esteetön keskusta-alue 2002, Vaasan kaupunki. http://www.elsa.fi
Esteettömyyskartoitus ja toimenpidesuunnittelu 2001-2002, Tampereen
kaupunki. http://www.elsa.fi
Suraku-kortit. Yleisohjeet esteettömien julkisten ulkoalueiden suunnitteluun,
rakentamiseen ja kunnossapitoon. http://www.elsa.fi
Esteettömyyden tila. Ohje esteettömyyskartoituksen tekemiseen tiepiireissä.
Tiehallinto. Sisäisiä julkaisuja 38/2002.
Liitteet | |
---|---|
Liite 1 | Yleisten alueiden toimenpideohjelma (taulukko) |
Liite 2 | Toimenpidekartta |
Liite 3 | Rakennusten toimenpideohjelma (taulukko) |
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
Ammattikoulun | 1-5 | suojatien reunakivilinja selvästi vino | suojatien johdattavuuden | 2007 | 2000 | |
katu | tai kokonaan pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | ||||
6 | suojatien reunakiven korkeus 0 cm. (ei reunakiveä) | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 800 | ||
Arolantie | 7 | reikä päällysteessä | reiän paikkaus | 2005 | 50 | |
8 | pituuskaltevuus väylällä 13 % | ei toimenpidettä | - | - | ||
9-10 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2007 | 800 | ||
11 | kaivon kansi alhaalla | kaivon kannen nostaminen | 2005 | 100 | ||
Asemakatu | 12 | suojatien reunakivilinja lievästi vino tai osittain pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2006 | 300 | |
13 | Suojatien reunakiven korkeus 5 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (erikoistaso) | 2006 | 1000 | ||
Asemalaiturilta Postikadulle | 14 | pituuskaltevuus mäessä 15,5 % | väylän loiventaminen | 2006 | 500 | |
15 | vesi kaivanut syvän uran hiekkaan | hiekkaväylän päällystäminen | 2005 | 2000 | ||
Asemanseutu | 16 | inva-pysäköintipaikkojen puute | Kahden inva-pysäköintipaikan | 2006 | 100 | |
(n.300ap, 2 inva-paikkaa), radan | lisääminen | |||||
toisella puolella invapaikkoja kuite | ||||||
17 | mainoskyltit väylällä | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2005 | - | ||
18 | suunnanmuutos väylällä. Pyöräparkki kaventaa väylää | väylän leventäminen nurmen suuntaan | 2006 | 100 | ||
19 | puusta tehty ramppi esteenä väylällä, kaivon kansi painunut | rampin siirto, kaivon kannen nosto | 2005 | 100 | ||
20 | kaivon kannen kulma ylhäällä | kaivon kannen laskeminen | 2005 | 100 | ||
21 | pituuskaltevuus väylällä 9,7 % | ei toimenpidettä | - | - | ||
Asematunneli | 22 | asematunnelin ongelmat | asematunnelin | 2006 | - | toteutetaan valokatteen |
parantamistoimenpiteet, (ks. | ja laatoituksen uusimisen | |||||
kappale 4.3) | yhteydessä | |||||
Hallintokatu | 23 | sivukaltevuus pysäköintialueen liittymässä 5,8 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 500 | |
24 | sivukaltevuus pysäköintialueen liittymässä 6,4 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 500 | ||
25 | sivukaltevuus väylällä 5,6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 700 | ||
26 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän | tonttiliittymän | 2009 | 400 | ||
kohdalla 10 % | uudelleenpäällystäminen | |||||
loivemmaksi | ||||||
27 | suojatien reunakiven korkeus 5,5 cm | betonisen reunakiven korvaaminen | 2006 | 1000 | ||
(betonia). | luonnonkivellä. SuRaKu-ohjeiden | |||||
mukainen reunakivilinja (erikoistaso) | ||||||
Hallintokatu | 28 | suojatien reunakiven korkeus 8 cm | betonisen reunakiven korvaaminen | 2006 | 1000 | |
(betonia). | luonnonkivellä. SuRaKu-ohjeiden | |||||
mukainen reunakivilinja (erikoistaso) | ||||||
29-30 | suojatien reunakiven korkeus 5 cm (betonia) | betonisen reunakiven korvaaminen luonnonkivellä. SuRaKu-ohjeiden | 2006 | 2000 | ||
31 | suojatien reunakiven korkeus 4,5 | SuRaKu-ohjeiden mukainen | 2006 | 1000 | ||
cm. | reunakivilinja (erikoistaso) | |||||
32-33 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2009 | - | Toteutetaan Kartanontien | |
tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
34 | pituuskaltevuus väylällä 10,9 % | ei toimenpidettä | 2009 | - | ||
Helsingintie | 35 | painuma päällysteessä | päällysteen paikkaus | 2008 | - | tehdään Helsingintien |
kadunsaneerauksen | ||||||
yhteydessä | ||||||
36 | liikennevalopylväs väylän reunassa (heikko kontrasti) | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2008 | - | ||
37 | painumia päällysteessä | päällysteen paikkaus | 2008 | - | ||
38 | vaahteranoksat kaventavat väylää | oksien karsiminen | 2005 | 1400 | ||
39 | painuma päällysteessä | päällysteen paikkaus | 2008 | - | tehdään Helsingintien | |
kadunsaneerauksen | ||||||
yhteydessä | ||||||
40 | väylän linjaus muuttuu jyrkästi | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2008 | - |
1
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
Helsingintie | 41 | valopylväs keskellä väylää, ei erotu | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2008 | - | |
42 | työmaa-alueen aidasta törröttää putkenpätkä | työmaa-alueen suojauksen ohjeistus | 2005 | - | ||
43 | tuuletusputki suojatien reunassa | tuuletusputken siirto | 2006 | 1000 | ||
44 | pysäköityjen autojen etuosat tulevat | materiaalieron asentaminen kevyen | 2008 | - | tehdään Helsingintien | |
väylälle | liikenteen väylän reunaan | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
45 | korkea kansi väylän reunassa | kannen madaltaminen jalankulkuväylän tasoon | 2006 | 100 | ||
46 | kohoumaura päällysteessä, | päällysteen korjaus, sisäänkäyntien | 2008 | - | tehdään Helsingintien | |
liikkeeseen johtaviin portaisiin | estevaikutuksen huomioonottaminen | kadunsaneerauksen | ||||
saattaa kompastua | katusuunnittelussa | yhteydessä | ||||
47 | s-marketin sisäänkäynnin | sisäänkäyntien estevaikutuksen | 2008 | - | ||
asfalttikumpareen kaltevuus n 10 %. | huomioonottaminen | |||||
Luiska vie tilaa lähes koko väylän | katusuunnittelussa | |||||
48 | mainoskyltti väylän reunassa ajoradan puolella | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2005 | - | ||
49 | korkea reunakivi | reunakiven madallus invapaikan | 2008 | - | tehdään Helsingintien | |
invapysäköintipaikalta. Käynti | vierestä | kadunsaneerauksen | ||||
väylälle suojatien kautta | yhteydessä | |||||
50 | liikennemerkkipylväs kapenevan väylän reunassa (heikko kontrasti) | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2008 | - | ||
51 | kamerapylväs väylän reunassa (heikko kontrasti) | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2008 | - | ||
52 | reikä päällysteessä | reiän paikkaus | 2005 | 50 | ||
53 | koivunoksat roikkuvat väylällä | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
54-56 | pensaat kaventavat väylää | pensaan leikkaus | 2005 | 5000 | ||
57 | päivällä pimeä tunneli, kontrastit | materiaalieron asentaminen kevyen | 2008 | - | tehdään Helsingintien | |
huonoja | liikenteen väylän reunaan | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
58 | kaivon kansi korkealla n.2cm | kaivon kannen laskeminen | 2005 | 100 | ||
59 | koivun oksat roikkuvat väylällä, kork. 1,8m | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
60 | sivukaltevuus risteävän väylän kohdalla 6,1 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 800 | ||
61 | harmaa portaali väylän reunassa (heikko kontrasti) | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2009 | 300 | ||
62 | sivukaltevuus pysäköintikentän vieressä väylän reunassa 8,5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 800 | ||
63-65 | suojatien reunakivilinja lievästi vino tai osittain pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2006 | 900 | ||
66 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2007 | 400 | ||
67-68 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2008 | - | tehdään Helsingintien | |
tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
69 | Asemalaiturille johtavista portaista | Uran jyrsiminen askelmiin ja | 2008 | - | ||
puuttuu värikontrastiraita | täyttäminen massalla (SuRaKu, | |||||
erikoistaso) | ||||||
70 | Huonokuntoiset portaat | Portaiden uusiminen. Rakentaminen | 2008 | - | ||
SuRaKu -periaatteiden mukaisesti | ||||||
(erikoistaso) | ||||||
71 | puun oksat roikkuvat väylällä | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
Huvilakatu | 72 | vaahteranoksat kaventavat väylää | oksien karsiminen | 2005 | 100 | |
73 | kapea väylä, sivukaltevuus väylällä | väylän sivukaltevuuden | 2007 | - | Toteutetaan Huvilakadun | |
7,5 % | suoristaminen | vesihuollon saneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
74 | pensaat kaventavat väylää | pensaan leikkaus | 2005 | 1400 | ||
75 | vaahteranoksat roikkuvat väylällä, vapaa korkeus 1,7 m | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
76 | vaahteranoksat kaventavat väylää | oksien karsiminen | 2005 | 1400 | ||
77 | sivukaltevuus väylällä 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 600 | ||
78-79 | Kasvillisuutta suojatiemerkin edessä | kasvillisuuden poisto | 2005 | 70 |
2
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
Huvilakatu | 80-81 | Suojatien reunakiven korkeus 0-1 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2008 | 1600 | |
82 | Suojatien reunakiven korkeus 0-1 | SuRaKu-ohjeiden mukainen | 2007 | - | Toteutetaan mahdollisesti | |
cm. | reunakivilinja (perustaso) | Huvilakadun vesihuollon | ||||
saneerauksen yhteydessä | ||||||
83 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2007 | - | ||
84 | suojatien reunakivilinja selvästi vino | reunakivilinjan suoristaminen. | 2007 | - | ||
tai kokonaan pyöristyskaarella. | SuRaKu-ohjeiden mukainen | |||||
Reunakiven korkeus 0,5 cm. | reunakivilinja | |||||
85 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2008 | 400 | ||
86 | painuma päällysteessä | päällysteen paikkaus | 2007 | - | Toteutetaan Huvilakadun | |
vesihuollon saneerauksen | ||||||
yhteydessä | ||||||
Järnefeltinkatu | 87 | vihreät pollarit, törmäämisvaara | vaaleiden kontrastiraitojen lisääminen pollareihin | 2006 | 50 | |
Järvenpään | 88 | päällystevaurio | päällysteen paikkaus | 2008 | 100 | |
yhteiskoulun | ||||||
itäpuolella oleva | ||||||
väylä | ||||||
89 | syvä vesikouru väylän reunassa | kourun korvaaminen salaojaputkella | 2010 | - | tehdään muiden töiden yhteydessä | |
Kansakoulun | 90 | pysäköintialueen liittymän | sivukaltevuuden vähentäminen | 2010 | 400 | |
katu | sivukaltevuus 5,5 % | seuraavan päällystystyön yhteydessä | ||||
91 | jyrkkä luiska päällysteen reunassa | luiskan loiventaminen pituus ja | 2010 | 400 | ||
ajoneuvoliittymän kohdalla, | leveyssuunnassa seuraavan | |||||
sivukaltevuus 25 % | päällystystyön yhteydessä | |||||
92 | ajoneuvoliittymän sivukaltevuus 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 400 | ||
93 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 5,5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 400 | ||
94-95 | väylän reunassa sivukaltevuus 14 % | väylän päällystäminen ja | 2010 | 800 | ||
loiventaminen tonttiliittymän | ||||||
kohdalla | ||||||
96 | risteysalueen/ajoneuvoliittymän | sivukaltevuuden pienentäminen | 2006 | - | toteutetaan korotetun | |
sivukaltevuus 9 % | liittymäalueen | |||||
rakentamisen yhteydessä | ||||||
97 | Pihlajapuun oksat roikkuvat väylällä. Vapaa alitus 1,7m | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
98-101 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla yli 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 1600 | ||
102 | Väylän linjaus muuttuu ja se kapenee etelästä tultaessa. | väylän leventäminen mutkan kohdalta (itäpuoli) ja kontrastimateriaalin (kivetys) käyttö kadun ja ajoradan välissä (länsipuoli) | 2010 | 150 | ||
103 | Penkki väylällä, istuinkorkeus 46cm. | penkin siirtäminen viherkaistalle | 2005 | 50 | ||
104 | painumia ja kuoppia päällysteessä | päällysteen paikkaus seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 300 | ||
105 | painuma päällysteessä | päällysteen paikkaus seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 50 | ||
106 | kasvillisuus kaventaa väylää | pensaiden raivaus | 2005 | 800 | ||
107 | Suojatiemerkki liian kaukana | suojatiemerkin siirto tiemerkinnän | 2007 | 80 | ||
ajoradasta ja tiemerkinnästä | kohdalle ajoradan/jalkakäytävän | |||||
reunaan | ||||||
108-109 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 1600 | ||
110-111 | Suojatien reunakiven korkeus 0-1 | SuRaKu-ohjeiden mukainen | 2008 | 1600 | ||
cm. | reunakivilinja (perustaso) | |||||
112 | Suojatien reunakiven korkeus 0-2 | SuRaKu-ohjeiden mukainen | 2008 | 800 | ||
cm (ei reunakiveä) | reunakivilinja (perustaso) | |||||
113 | suojatien reunakivilinja selvästi vino | suojatien johdattavuuden | 2007 | - | toteutetaan korotetun | |
tai kokonaan pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | liittymäalueen | ||||
rakentamisen yhteydessä |
3
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
Kansakoulun | 114 | pysäköintialueen liittymän | sivukaltevuuden vähentäminen | 2010 | 400 | |
katu | sivukaltevuus 5,5 % | seuraavan päällystystyön yhteydessä | ||||
kartanonpolku | 115 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2007 | 400 | |
116 | pieniä päällystevauriota | päällysteen paikkaus | 2010 | 400 | ||
Kartanontie | 117 | painuma päällysteessä | päällysteen paikkaus | 2009 | - | Toteutetaan Kartanontien |
kadunsaneerauksen | ||||||
yhteydessä | ||||||
118 | sivukaltevuus väylän reunassa 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | - | ||
119 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | - | ||
120-121 | puun oksat roikkuvat väylällä | oksien karsiminen | 2005 | 200 | ||
122 | epätasainen asfalttiluiska pihasta, | päällysteen tasoittaminen, | 2009 | - | Toteutetaan Kartanontien | |
sivukaltevuus 10 % | sivukaltevuuden pienentäminen | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
123 | päällystevaurio | päällysteen paikkaus | 2009 | - | ||
124 | pituuskaltevuus väylällä 9 % | pituuskaltevuuden loiventaminen | 2009 | - | ||
125 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | - | ||
126 | työmaa-alue, varoitettu vain toiselta | Ohjeistus työmaatöiden | - | - | ||
puolelta, aluetta ei suojattu, | varoittamisesta | |||||
pyörätuolilla ei läpikulkua | ||||||
127 | Suojatiemerkki liian kaukana | suojatiemerkin siirto tiemerkinnän | 2006 | 80 | ||
ajoradasta ja tiemerkinnästä | kohdalle ajoradan/jalkakäytävän | |||||
reunaan | ||||||
128 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2006 | 400 | ||
129-131 | suojatien reunakivilinja lievästi vino tai osittain pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2006 | 900 | ||
132 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2009 | - | Toteutetaan Kartanontien | |
tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
133 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6,4 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | - | ||
Kaskikuja | 134 | reikä päällysteessä | reiän paikkaus | 2005 | 50 | |
Kaskitie | 135 | päällysteen reuna rikki | reunan päällystäminen | 2006 | 200 | |
136 | väylän linjaus muuttuu | välikaistan rakentaminen | 2010 | 240 | ||
pysäkkisyvennyksen kohdalla, ei | kivetyksestä | |||||
kontrastia | ||||||
137 | korkea kaivon kansi (n.1-2cm) | asfaltoiminen kannen reunan tasoon tai kannen lasku | 2010 | 50 | ||
138 | sivukaltevuus väylän reunassa 5,5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 3000 | ||
139 | sivukaltevuus väylällä 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 3000 | ||
140 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. (ei reunakiveä) | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 800 | ||
141 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 800 | ||
142-143 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2007 | 800 | ||
144 | sivukaltevuus väylän reunassa 6,5 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2010 | 5000 | ||
seuraavan päällystystyön yhteydessä | ||||||
Kirjastokatu | 145 | sivukaltevuus väylän reunassa ajoneuvoliittymän kohdalla 12,8 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2008 | 400 | |
146 | suojatien reunakiven korkeus 4-9 cm | SuRaKu-periaatteiden mukaisen | 2009 | - | Toteutetaan Myllytien | |
(kallistettu) | reunakivilinjan rakentaminen | kadunsaneerauksen | ||||
(perustaso) | yhteydessä | |||||
147 | suojatien reunakiven korkeus 0-1 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2008 | 800 | ||
148 | pysäköintalueelle johtavan väylän pituuskaltevuus 11 % | ei toimenpidettä | - | - | ||
Kotilinnantie | 149 | suojatien reunakiven korkeus 0 cm (ei reunakiveä) | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (erikoistaso) | 2006 | 1000 | |
150 | kaadetun puun kanto keskellä väylää | kannon poisto ja asfaltointi | 2006 | 200 | ||
Koulupolku | 151-152 | painuma päällysteessä | päällysteen paikkaus seuraavan | 2009 | 100 |
4
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
päällystystyön yhteydessä | ||||||
153 | epätasainen päällyste | päällysteen paikkaus | 2009 | 4000 | ||
Koulupolku | 154 | vanhat, kuluneet betoniporsaat eivät erotu ympäristöstään | betoniporsaiden korvaaminen avautuvalla portilla | 2006 | 500 | |
Lukiokatu | 155 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6,6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | |
156 | pensaan oksat kaventavat väylää/ puunoksat roikkuvat väylällä | pensaan leikkaus, oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
Lyhytsulku | 157-158 | pituuskaltevuus väylällä yli 10 % | ei toimenpidettä | - | - | |
Lääkärinkuja | 159 | pituuskaltevuus väylällä 11,4 % | penkin sijoittaminen mäen päälle | 2006 | 500 | |
Mannilantie | 160 | kuivatusongelma kadunylityksen | päällysteen paikkaus seuraavan | 2007 | - | Tehdään Huvilakadun |
kohdalla | päällystystyön yhteydessä | vesihuollon saneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
161 | liikkeen mainoskyltti väylällä | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2005 | - | ||
162-163 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 800 | ||
164 | reikä päällysteen reunassa | reiän paikkaus | 2005 | 50 | ||
165 | kuivatusongelma kadunylityksen kohdalla | päällysteen paikkaus ja veden johtaminen viereiseen kaivoon | 2010 | 50 | ||
166 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 5,2 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 400 | ||
167 | sivukaltevuus suojatien kohdalla 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 500 | ||
168 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 3-6% (reunassa jyrkempi) | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 400 | ||
169 | ajoneuvoliittymän sivukaltevuus 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 300 | ||
170 | valopylväs keskellä väylää | valopylvään siirto väylän reunaan | 2010 | 500 | ||
171 | terassi ja mainnoskylttejä väylän reunassa | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2005 | - | ||
172 | reikä päällysteessä (sähkökaapin vieressä, työmaa) | kohdan päällystäminen | 2005 | 50 | ||
173 | epätasainen päällyste | päällysteen paikkaus | 2010 | - | Tehdään Mannilantien (Postikatu-Vuoritie) kadunsaneerauksen | |
yhteydessä | ||||||
174 | vaahteran oksat roikkuvat väylällä kork. 1,9m | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
175-176 | pensaat kaventavat väylää | pensaan leikkaus | 2005 | 2800 | ||
177 | päällyste auki väylän keskeltä n. 30 m matkalta (väliaikainen) | kohdan päällystäminen | 2005 | - | ||
178 | aukko päällysteessä (sähkökaapin vieressä) | kohdan päällystäminen | 2005 | 50 | ||
179 | valopylväät väylän reunassa (heikko kontrasti) | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2010 | - | Toteutetaan Mannilantien (Postikatu-Vuoritie) kadunsaneerauksen | |
yhteydessä | ||||||
180 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | 400 | ||
181 | väylän linjaus muuttuu, ei kontrastia väylän reunassa | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2008 | - | Toteutetaan Mannilantien (Helsingintie-Postikatu) kadunsaneerauksen | |
yhteydessä | ||||||
182 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 5,3 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2008 | - | ||
183 | sivukaltevuus Keskuskujan liittymässä 12 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2008 | - | ||
184 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2008 | - | ||
185 | puun oksat roikkuvat väylällä | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
186 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 8 % (reunassa) | sivukaltevuuden vähentäminen | 2008 | - | Toteutetaan Mannilantien (Helsingintie-Postikatu) kadunsaneerauksen | |
yhteydessä | ||||||
187 | valopylväs keskelä väylää, törmäysvaara. | valopylvään siirto väylän reunaan | 2008 | - |
5
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
Mannilantie | 188 | mainoskylttejä väylällä | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2005 | - | |
189 | valopylväs keskelä väylää, törmäysvaara. | valopylvään siirto väylän reunaan | 2008 | - | Toteutetaan Mannilantien (Helsingintie-Postikatu) kadunsaneerauksen | |
yhteydessä | ||||||
190 | kaukolämpökannen reuna koholla, kivetys ei seuraa kaivon muotoa | kivetyksen korjaaminen | 2008 | - | ||
191 | liikennepylväs ja mainoskyltti väylän | mainoskyltin siirto rakennuksen | 2008 | - | ||
reunassa (törmäämisvaara) | seinänvierustalle, liikennepylvään | |||||
siirtäminen lähemmäksi ajorataa | ||||||
192 | sivukaltevuus 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2008 | - | Otetaan huomioon | |
Sibeliuksenkadun katu- | ||||||
ja rakennussuunnitelmassa | ||||||
193 | ahdas väylä, mainoskylttejä, terassiaita, iso puu | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2005 | - | ||
194 | iso puu väylällä | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2008 | - | Toteutetaan Mannilantien (Helsingintie-Postikatu) kadunsaneerauksen | |
yhteydessä | ||||||
195 | portaali, törmäysvaara | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2008 | - | ||
196 | sisäänkäyntiä ei ole luiskattu sivulle, kompastumisvaara | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2006 | - | ||
197 | kävelykadun betonipylväät on siirretty keskelle väylää | pylväiden siirto paikalleen | 2005 | - | ||
198 | harmaat pylväät eivät erotu ympäristöstään | kontrastiraitojen lisääminen pylväisiin | 2006 | 50 | ||
199-200 | Kasvillisuutta suojatiemerkin edessä | kasvillisuuden poisto | 2005 | 140 | ||
201 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2010 | - | Toteutetaan Mannilantien (Postikatu-Vuoritie) kadunsaneerauksen | |
yhteydessä | ||||||
202 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2010 | - | ||
203-204 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm (ei reunakiveä) | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2008 | 1600 | ||
205-206 | Suojatien reunakiven korkeus 0-1 | SuRaKu-ohjeiden mukainen | 2008 | 1600 | ||
cm. | reunakivilinja (perustaso) | |||||
207-208 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2008 | - | Toteutetaan Mannilantien | |
tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | (Helsingintie-Postikatu) | ||||
kadunsaneerauksen | ||||||
yhteydessä | ||||||
209-212 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2008 | - | tehdään Helsingintien | |
tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
213 | kuivatusongelma kadunylityksen kohdalla | päällysteen paikkaus seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 100 | ||
Muorinpolku | 214 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6,4 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | |
215 | pituuskaltevuus väylällä 14 % | penkin sijoittaminen mäen päälle | 2006 | 500 | ||
Myllytie | 216 | sivukaltevuus väylällä 5,5 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | - | Toteutetaan Myllytien |
kadunsaneerauksen | ||||||
yhteydessä | ||||||
217 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6,3 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | - | ||
218 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 400 | ||
219 | halkeamia päällysteessä | päällysteen paikkaus | 2009 | - | Toteutetaan Myllytien | |
kadunsaneerauksen | ||||||
yhteydessä | ||||||
220 | pituuskaltevuus väylällä 8,7 % | penkin sijoittaminen mäen päälle | 2010 | 500 | ||
221 | puunoksat roikkuvat väylällä | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
222-223 | sivukaltevuus pysäköintialueen | sivukaltevuuden pienentäminen | 2010 | 200 |
6
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
liittymässä yli 6 % | seuraavan päällystystyön yhteydessä | |||||
Myllytie | 224 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | 400 | |
kohdalla 7,8 % | seuraavan päällystystyön yhteydessä | |||||
225 | liikennemerkki väylällä (heikko kontrasti) | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2010 | 200 | ||
226 | liikennemerkki väylällä kadunylityksessä (heikko kontrasti) | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2010 | 200 | ||
227 | suojatiemerkki väylällä (heikko kontrasti) | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2010 | 200 | ||
228 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | - | Toteutetaan Myllytien | |
kohdalla 6,7 % | kadunsaneerauksen | |||||
yhteydessä | ||||||
229 | Suojatien reunakiven korkeus 4-6 cm (kallistettu) | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2009 | - | ||
230 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. (ei reunakiveä) | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2009 | - | ||
231-232 | Suojatien reunakiven korkeus 4,5 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2008 | 1600 | ||
233 | suojatien reunakivilinja selvästi vino | suojatien johdattavuuden | 2007 | 400 | ||
tai kokonaan pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | |||||
234 | Suojatiemerkki liian kaukana | suojatiemerkin siirto tiemerkinnän | 2006 | 80 | ||
ajoradasta ja tiemerkinnästä | kohdalle ajoradan/jalkakäytävän | |||||
reunaan | ||||||
Neuvoksen | 235-238 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2006 | 1200 | |
kuja | tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | ||||
Oikotie | 239 | reikä/kuoppia | reiän paikkaus | 2005 | - | tehdään Oikotien saneerauksen yhteydessä |
Pajalantie | 240 | puunoksat roikkuvat väylällä | oksien karsiminen | 2005 | 100 | |
241 | portaalin runko väylän reunassa ei erotu | kontrastimateriaalin käyttö päällysteessä sekä portaalissa | 2008 | 200 | ||
242 | aukko päällysteen reunassa | kohdan päällystäminen | 2006 | 50 | ||
243 | väylän reunassa jyrkkä piennar | kaiteen lisääminen väylän reunaan | 2006 | - | Toteutetaan Pajalantien | |
(kaltevuus 35 %) | kevyen liikenteen väylän | |||||
saneerauksen yhteydessä | ||||||
244 | väylä loppuu, ei suojatietä | suojatien rakentaminen | 2006 | - | ||
245 | pensaat kaventavat väylää, kuoppia | pensaan leikkaus | 2006 | - | ||
246 | päällyste puuttuu väylien | reunan päällystäminen, liitoskohdan | 2006 | 500 | ||
liittymäkohdasta, kalteva kohta (15 | kaltevuuden loiventaminen | |||||
%) | ||||||
247 | pituuskaltevuus pysäkille 21,3 % | uuden loivemman väylän | 2006 | - | tehdään Pajalantien | |
rakentaminen pysäkille | liikenneturvallisuuden | |||||
parantamisen yhteydessä | ||||||
248 | aukko päällysteen reunassa, kapea kohta | kohdan päällystäminen | 2006 | - | ||
249 | reunakivetön osuus laajassa tonttiliittymässä | reunakiven asentaminen ja liittymän jäsentely | 2006 | - | ||
250 | sivukaltevuus väylällä 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2006 | - | ||
251 | pensaat kaventavat väylää | pensaan leikkaus | 2005 | 140 | ||
252 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 800 | ||
253 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2007 | 400 | ||
254 | pituuskaltevuus alikulussa 9,5 % | kaiteen asentaminen alikulkuun | 2006 | - | tehdään Pajalantien | |
johtavalle väylälle | liikenneturvallisuuden | |||||
parantamisen yhteydessä | ||||||
Pietolankuja | 255 | katuvalot väylän reunassa, törmäysvaara | materiaalieron asentaminen kevyen liikenteen väylän reunaan | 2010 | 8000 | |
Polvipolku | 256 | halkeamia päällysteessä | päällysteen paikkaus | 2010 | 2500 | |
257 | halkeamia päällysteessä, routavaurioita | päällysteen paikkaus | 2010 | 400 | ||
258 | sivukaltevuus väylällä 7 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2010 | 4000 | ||
259 | Suojatiemerkki liian kaukana | suojatiemerkin siirto tiemerkinnän | 2006 | 80 | ||
ajoradasta ja tiemerkinnästä | kohdalle ajoradan/jalkakäytävän | |||||
reunaan | ||||||
260 | Suojatiemerkki puuttuu | suojatiemerkin asentaminen | 2005 | 150 | ||
261 | Pylväs vinossa | pylvään suoristaminen | 2005 | 50 |
7
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
Polvipolku | 262 | Suojatiemerkki liian kaukana | suojatiemerkin siirto tiemerkinnän | 2006 | 80 | |
ajoradasta ja tiemerkinnästä | kohdalle ajoradan/jalkakäytävän | |||||
reunaan | ||||||
263 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2010 | 400 | ||
264 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2010 | 400 | ||
265 | painuma päällysteessä | päällysteen paikkaus | 2010 | 50 | ||
Pormestarinkuja | 266 | sivukaltevuus väylällä 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 600 | |
Porraskuja | 267 | pituuskaltevuus väylällä 9,5 %, ei välitasanteita | penkin asentaminen väylän puoleenväliin | 2006 | 500 | |
Postikatu | 268 | uusi päällyste murtunut väylän | kivetyksen nostaminen kevyen | 2006 | - | Tehdään Postikadun |
reunassa, kivetty välikaista | liikenteen väylän tasolle | saneerauksen yhteydessä | ||||
alempana kuin asfaltti | ||||||
269 | puiden oksat roikkuvat väylällä | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
270-272 | Suojatiemerkki puuttuu | suojatiemerkin asentaminen | 2005 | 450 | ||
273 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 800 | ||
274-275 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm (kallistettu) | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 1600 | ||
276-277 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm | SuRaKu-ohjeiden mukainen | 2007 | 1600 | ||
(ei reunakiveä) | reunakivilinja (perustaso) | |||||
278 | kaivon kansi hieman koholla | asfaltoiminen kannen reunan tasoon | 2006 | - | Tehdään Postikadun | |
päällysteestä (n.2cm) | tai kannen lasku | saneerauksen yhteydessä | ||||
Rantakatu | 279 | Suojatien reunakiven korkeus 0,5 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (erikoistaso) | 2006 | 1000 | |
280 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (erikoistaso) | 2006 | 1000 | ||
281-282 | suojatien reunakivilinja lievästi vino tai osittain pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2006 | 600 | ||
283 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2008 | - | tehdään Helsingintien | |
tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
284 | Suojatiemerkki liian kaukana | suojatiemerkin siirto tiemerkinnän | 2006 | 80 | ||
ajoradasta ja tiemerkinnästä, puun | kohdalle ajoradan/jalkakäytävän | |||||
oksat haittaavat näkyvyyttä | reunaan | |||||
285 | pihlajapuun oksat roikkuvat väylällä, kork. 1,6m | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
286 | rampin liitoskohdassa päällyste murtunut | liitoskohdan paikkaus | 2006 | 100 | ||
287 | sivukaltevuus liittymässä 5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 800 | ||
288 | painuma päällysteessä | päällysteen paikkaus seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2010 | 50 | ||
289 | kuivatusongelma kadunylityksen | päällysteen paikkaus suojatien | 2006 | 50 | ||
kohdalla | johdattavuuden parantamisen | |||||
yhteydessä | ||||||
Seutulantie | 290 | penkki väylän reunassa (ei pahasti) | kasvillisuuden karsiminen ja penkin | 2005 | 100 | |
siirtäminen lähemmäksi väylän | ||||||
reunaa | ||||||
291 | sivukaltevuus väylällä 6,5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | ||
Sibeliuksen | 292 | leveä väylä, huono johdattavuus, | materiaalieron asentaminen kevyen | 2008 | - | Otetaan huomioon |
katu | pysäköintiliikennettä kevyen | liikenteen väylän reunaan, | Sibeliuksenkadun katu- | |||
liikenteen väylän poikki | paikoituksen liikennejärjestelyt | ja | ||||
rakennussuunnitelmassa | ||||||
293 | korkea kansi (n.3cm) | kivetyksen nostaminen kannen | 2006 | - | Tehdään | |
tasoon tai päinvastoin | Sibeliuksenkadun | |||||
saneerauksen yhteydessä | ||||||
294 | valopylväs keskellä väylää | pylvään siirto tai kontrastiraidan maalaaminen valopylvääseen | 2006 | - | ||
295 | kaivon kansi alhaalla 1-2 cm | kynnyksen poistaminen laskemalla kivetystä tai nostamalla kantta | 2008 | - | Toteutetaan Mannilantien (Helsingintie-Postikatu) kadunsaneerauksen | |
yhteydessä |
8
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
Sibeliuksen | 296 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2008 | - | Otetaan huomioon |
katu | tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | Sibeliuksenkadun katu- | |||
ja | ||||||
rakennussuunnitelmassa | ||||||
297 | suojatien reunakivilinja lievästi vino tai osittain pyöristyskaarella. Reunakiven korkeus 0-1 cm. | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3). SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja | 2008 | - | ||
298-299 | suojatien reunakivilinja lievästi vino tai osittain pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2008 | - | ||
300 | kävelykadun ongelmat | kävelykadun parantamistoimenpiteet ks. kappale 4.1 | 2006 | 25000 | ||
301 | mainoskylttejä ja työmaavälineitä väylällä | tiedottaminen kiinteistön omistajalle, työmaa-alueen suojaus | 2005 | - | ||
Sipoontie | 302 | routavaurioita päällysteen reunassa | väylän pohjarakenteen | 2009 | 15000 | |
parantaminen ja päällysteen | ||||||
uusiminen | ||||||
Sävelkuja/ Louhelankuja | 303 | reikä päällysteessä | reiän paikkaus | 2005 | 50 | |
Tupakuja | 304 | huonokuntoinen päällyste, painumia | päällysteen paikkaus, | 2009 | 7000 | |
päällysteessä, korkeita kaivon kansia | (päällystäminen samaan tasoon | |||||
kaivon kansien kanssa) | ||||||
Tupalantie | 305 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 5,4 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | |
306 | mainoskylti ja valopylväs keskellä | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2006 | - | Tehdään Postikadun | |
väylää | ja valopylvään siirto viherkaistalle | saneerauksen yhteydessä | ||||
307 | pensas kaventaa väylää | pensaan leikkaus | 2005 | 140 | ||
308 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | ||
309 | huonokuntoinen kalteva reunakivi | reunakiven nostaminen ja | 2007 | 800 | ||
kaltevuuden pienentäminen, | ||||||
päällysteen paikkaus | ||||||
310 | pensaat kaventavat väylää | pensaan leikkaus | 2005 | 1400 | ||
311 | sivukaltevuus pysäköintialueen liittymässä 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 800 | ||
312 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 7,2 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | ||
313 | pensaat kaventavat väylää | pensaan leikkaus | 2005 | 140 | ||
314 | sivukaltevuus pysäköintialueen liittymässä 5,3 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | ||
315 | sivukaltevuus sisäänkäynnin edessä 6,7 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | ||
316-317 | suojatien reunakivilinja lievästi vino | suojatien johdattavuuden | 2006 | - | Tehdään Postikadun | |
tai osittain pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | saneerauksen yhteydessä | ||||
318 | puusto kaventaa väylää | oksien karsiminen | 2005 | 1400 | ||
Urheilukatu | 319 | väylä päättyy, jatkeena | suojatien rakentaminen, reunakivien | 2008 | 2000 | |
ajoneuvoväylä, ei | alentaminen kadun toisella puolella | |||||
kadunylitysmahdollisuutta | ||||||
320 | männyn oksat roikkuvat väylällä, korkeus 1.7m | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
321 | väylä loppuu. Ei suojatietä. Korkeat | suojatien rakentaminen, | 2008 | 2000 | ||
reunakivet kadun toisella puolella. Ei | reunakivikorkeuksien alentaminen | |||||
ylitysmahdollisuutta | kadun toisella puolella | |||||
322 | huonokuntoinen päällyste, reunakivi puuttuu | päällysteen uusiminen, reunakiven asentaminen | 2008 | 7000 | ||
323 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymässä 3 | reunakiven asentaminen ja | 2006 | 400 | ||
6% (jyrkkenee reunaa kohti), | päällysteen paikkaaminen | |||||
huonokuntoinen reuna | ||||||
324 | sivukaltevuus väylällä 7,9 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 800 | ||
325 | varoituspaalu keskellä väylää, erottuu | paalun siirtäminen väylän reunaan | 2005 | 50 | ||
326 | puunoksat roikkuvat väylällä | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
327 | Kasvillisuutta suojatiemerkin edessä | kasvillisuuden poisto | 2005 | 70 | ||
328 | Suojatien reunakiven korkeus 0,5 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2008 | 800 | ||
329 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) | 2008 | 400 |
9
Yleiset alueet - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 1
VÄYLÄ | NRO | PUUTTEET | TOIMENPIDE-EHDOTUS | TOTEUTUS | KUSTANNUKSET | MUUTA |
---|---|---|---|---|---|---|
Urheilukatu | 330 | suojatien reunakivilinja selvästi vino tai kokonaan pyöristyskaarella. Reunakiven korkeus 0-1 cm. | suojatien johdattavuuden parantaminen (ks. kappale 2.3) SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja | 2008 | 1200 | |
331-333 | suojatien reunakivilinja selvästi vino | suojatien johdattavuuden | 2007 | - | toteutetaan korotetun | |
tai kokonaan pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | liittymäalueen | ||||
rakentamisen yhteydessä | ||||||
334 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6,5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | ||
Vaarinkatu | 335 | kuivatusongelma kadunylityksen kohdalla | päällysteen paikkaus | 2010 | 100 | |
336 | reikä päällysteessä | reiän paikkaus | 2005 | 50 | ||
Valtuustonkatu | 337 | katutekninen kaappi kaventaa väylää | kaapin siirto, väylän leventäminen | 2009 | - | ei tietoa kaapin sisällöstä |
338 | väylä loppuu, suojatien | reunakiven madaltaminen | 2006 | 250 | ||
vastakkaisella puolella korkeat | ||||||
reunakivet | ||||||
339 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla väylän reunassa 6,5 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | ||
340 | reikä päällysteessä | reiän paikkaus | 2005 | 50 | ||
341-342 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla yli 6 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 800 | ||
343 | puun oksat roikkuvat väylällä, korkeus 1,6m. | oksien karsiminen | 2005 | 100 | ||
344 | Suojatien reunakiven korkeus 12 cm | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2006 | 800 | ||
345 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm (ei reunakiveä) | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2006 | 800 | ||
346 | suojatien reunakivilinja selvästi vino | suojatien johdattavuuden | 2009 | - | Toteutetaan Myllytien | |
tai kokonaan pyöristyskaarella | parantaminen (ks. kappale 2.3) | kadunsaneerauksen | ||||
yhteydessä | ||||||
347 | sivukaltevuus väylällä 8 % | sivukaltevuuden vähentäminen | 2009 | - | ||
Venny Soldanin | 348 | pituuskaltevuus parkkipaikalle n. | invapaikan siirtäminen | 2007 | 400 | |
raitti | 20,5 %, poistuminen invapaikoilta | maastomuodoiltaan edullisempaan | ||||
vaikeaa | kohtaan (luoteeseen) | |||||
349 | pituuskaltevuus liikkeeseen 12 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 600 | ||
350 | pituuskaltevuus parkkipaikalle 23 %, poistuminen invapaikoilta vaikeaa | ks. edellinen toimenpide | 2009 | - | ||
351 | venttiili keskellä väylää | venttiilin siirto | 2007 | 1000 | ||
352 | mainoskytti + sisäänkäynti,kapeahko kohta | tiedottaminen kiinteistön omistajalle | 2005 | - | ||
353 | kulunut suojatiemaalaus, | suojatiemerkinnät vaalealla | 2007 | 900 | ||
johdattavuusongelma, ylityksessä | kivetyksellä | |||||
saattaa ajautua ajoradalle | ||||||
Wärtsilänkatu | 354 | kaivon kansi raollaan (n.1 cm) | kannen kiinnittäminen | 2005 | - | |
355 | valopylvään rispaantunut vaijeri vaarallinen, ei erotu | vaijerin uusiminen, ympärille muoviputket | 2005 | 100 | ||
356 | leveä väylä (asfalttikenttä), jossa | korotetun välikaistan rakentaminen | 2007 | 6000 | ||
pysäköintiä, johdattavuuden puute | (kivetys) pysäköintialueen ja kevyen | |||||
liikenteen väylän väliin | ||||||
357 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 6,7 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 | ||
358 | pyöräpysäköinti kaventaa/tukkii väylän | pysäköintipaikkojen järjestely/lisääminen | 2009 | 200 | ||
359 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 800 | ||
360 | jyrkkä penger väylän vieressä (kaltevuus n 50%) | kaiteen rakentaminen väylän reunaan | 2009 | 2000 | ||
Yhteiskouluntie | 361 | painumia ja hiekkaa asfaltissa | päällysteen paikkaus, hiekan poisto | 2008 | 400 | |
362 | Kasvillisuutta suojatiemerkin edessä | kasvillisuuden poisto | 2005 | 70 | ||
363 | Suojatien reunakiven korkeus 0 cm. | SuRaKu-ohjeiden mukainen reunakivilinja (perustaso) | 2007 | 800 | ||
364 | sivukaltevuus ajoneuvoliittymän kohdalla 7 % | sivukaltevuuden vähentäminen seuraavan päällystystyön yhteydessä | 2009 | 400 |
10
Rakennukset - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 3
RAKENNUS | ONGELMA | TOIMENPIDE | E- TASO |
---|---|---|---|
1.Kaupungintalo | Pääoven informaatio on liian korkealla. | Aukioloaikojen siirtäminen alemmas. | 1 |
(HUOM. Sisäänkäyntiin tehty muutoksia kartoituksen jälkeen) | Ei valaistusta aivan Inva-sisäänkäynnin ovien yläpuolella. | Inva-sisäänkäynnin valaistuksen tarkistaminen hämärässä ja mahdollisesti valopisteen lisääminen sisäänkäynnin yläpuolelle. | |
Ei varoitusta automaattisesti ulospäin avautuvasta ovesta. | Inva-sisäänkäynnin eteen varoitusteksti ulospäin avautuvasta automaattiovesta | ||
Inva-sisäänkäynnin ulko-oven kynnyksen korkeus 2,5 cm.(Maksimi 2 cm). | Kynnyksen madaltaminen tai luiskaus | ||
Automaattiovi ei avautunut sisältäpäin tullessa. | Automaattioven liikeantureiden toiminnan tarkistus | ||
Hissin ulkopuolella olevat painikkeet saattavat sekoittua vieressä oleviin valokatkaisimiin. | Valokatkaisimien siirto kauemmaksi hissin kutsupainikkeista | ||
Pääoven vasemmanpuoleinen ovi on raskas avata. (Max 10 N). | Oven keventäminen | ||
Sisäänkäynnin yhteydessä oleva informaatio ei ole sokeiden ihmisten luettavissa. | Aukioloajat kohokuviolla | ||
Invaopaste sijaitsee lasin takana. | Invaopasteen siirtäminen lasin takaa pääoven sisäänkäynnin edessä olevaan pylvääseen | ||
Hissin oviaukko on kapea, 80 cm. (Minimivaatimus on 90 cm.) | Hissin oviaukon leventäminen. | ||
2. Järvenpäätalo | Korkeat reunakivet suojateillä invapaikoilta pääsisäänkäynnille johtavan reitin varrella | Paikoitusalueen suojateiden reunakivikorkeuksien laskeminen | 1 |
Pääoven sisäänkäynti himmeästi valaistu. Kirjaston puolen sisäänkäynnissä ei valaisinpistettä aivan sisäänkäynnin yläpuolella | Molempien sisäänkäyntien valaistuksen riittävyyden tarkistaminen hämärässä ja tarvittaessa valopisteiden / valotehon lisääminen | ||
Molempien sisäänkäyntien ovet ovar raskaat avata. | Sisäänkäyntien ovien keventäminen | ||
Kirjaston puoleisen sisäänkäynnin kynnyksen korkeus 4 cm. (Maksimi 2 cm). | Kynnyksen madaltaminen | ||
Sisäänkäyntien yhteydessä ei ole opastusta (aukioloaikoja tms.) | Opastuksen parantaminen sisäänkäynneissä (esim. aukioloajat) | ||
Aulatilassa olevat istuimet ovat samankorkuisia (47 cm). | Erikorkuisten istuimien käyttö aulatilassa (esim. 50-55 cm lonkkavikaisille, 30 cm lyhytkasvuisille ja pienille lapsille). | ||
Neuvontapiste huonosti havaittavissa pääovista tultaessa. Saattaa sekoittua myyntipalvelun imerkkiin | Virallisen neuvontapisteen opastuksen parantaminen | ||
Kirjaston puolen sisäänkäynnin seinällä sijaitsevat mainokset ovat suuria ja huomattavasti näkyvämpiä kuin viralliset opasteet. | Virallisen informaation erottuvuuden parantaminen esim. oikealla sijoituksella ja valaistuksella | ||
Heijastava tumma lasipinta vaikeuttaa neuvontapisteen tiskin taakse näkemistä (ja kuulemista). | Neuvontapisteen alemman tumman lasipinnan poistaminen | ||
Hissin oviaukko on kapea, 76 cm. (Minimivaatimus on 90 cm.). | Hissin oviaukon leventäminen | ||
Hissin painikkeet ovat turhan korkealla (120 cm). | Hissin painikkeiden korkeuden laskeminen | ||
3. Kirjasto | Kirjastokadun invapaikka hieman ”piilossa”. | Invaparkkipaikan opastaminen parkkialueella. | 1 |
Molempien sisäänkäyntien valaistus on katoksen pystytolpassa. Sivusta tuleva valo saattaa häikäistä näkövammaista | Sisäänkäyntien valaistuksen häikäisevyyden tarkistaminen ja tarvittaessa valopisteen sijoittaminen katokseen | ||
Paljon polkupyöriä sisäänkäynnin lähellä. Saattavat kaventaa väylää/sisäänkäyntiä. | Pyöräpysäköintijärjestelyjen selventäminen Järvenpäätalon sisäänkäynnin puolella | ||
Pyörätuolilla liikkuva ei voi käyttää Kirjastokadun sisäänkäyntiä: aulassa portaat. | Kirjastokadun puoleiseen sisäänkäyntiin invaopaste Järvenpäätalon sisäänkäynnille | ||
T-silmukan toimivuus tiloissa epävarmaa. Tiskien takana ei näkyvissä mikrofonia. | T-silmukan toimivuus varmistettava |
1
Rakennukset - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 3
RAKENNUS | ONGELMA | TOIMENPIDE | E- TASO |
---|---|---|---|
3. Kirjasto | Ei opastusta neuvontapisteelle. WC opaste ja T-silmukkakyltti kaapin reunassa. | Opastusta wc-tiloihin ja neuvontaan tulisi parantaa. | 1 |
Rakennuksesta mustavalkoinen sekavanoloinen pohjakartta. | Pohjakartan selventäminen (esimerkiksi ”olet tässä” -laatikon värjääminen punaiseksi) | ||
Ei soittokelloa sisäänkäynneissä. | Soittokellon asennus | ||
Molempien sisäänkäyntien oviaukon leveys vain 85 cm. (Min. 90 cm). | Ainakin Järvenpäätalon puoleisen sisäänkäynnin ovikarmien leventäminen | ||
4. Palvelukeskus | Myllytien sisäänkäynnin edusta on päivällä pimeän oloinen. | Valojen pitäminen päällä katoksessa myös päiväsaikaan esim. talvisin | 1 |
Myllytien sisäänkäynnissä teksti tarpeeksi suurikokoista, mutta erottuu lasista heikosti. Valkoinen lappu, jossa työ- ja toimintakeskuksen aukioloajat. Musta teksti. Selkeä, mutta pienikokoista tekstiä. Opastus sisäpihan sisäänkäynnille iltatilaisuuksiin tuleville. Suuri teksti ja selkeä kartta. Paljon lappuja eri puolella ovea. | Myllytien sisäänkäynnissä aukioloaikojen sijoittaminen sisäänkäynnin ulkopuolelle häikäisemättömään kehykseen 140-160 cm korkeudelle. | ||
Kellarikerroksen sisäänkäynnin soittokellon korkeus n. 120 cm. Paljon painikkeita, pientä tekstiä. | Soittokellon laskeminen alemmaksi n. 80-100 cm korkeudelle ja painikkeiden opastetekstin selventäminen | ||
Myllykadun sisäänkäynnistä tultaessa vastassa seinä, jossa paljon erilaista informaatiota. Ei opastusta neuvontaan/muihin tiloihin. | Selkeä opastustaulu eri toimintojen (esim. Invawc ja neuvontapiste) sijainnista 1.krs:n seinään vastapäätä sisäänkäyntiä | ||
Hissin painikkeet eivät erotu kovin hyvin. | Hissin painikkeiden erottuvuuden parantaminen | ||
Myllytien sisäänkäynnin yhteydessä portaat jossa käsijohde korkeudella 90 cm. | Toisen käsijohteen lisääminen Myllytien portaisiin nykyisen johteen alapuolelle n. 70 cm korkeudelle. | ||
5. Paloasema | Oven edessä kivilaatta (kynnys n. 3 cm), joka rajoittaa oven edessä olevaa tilaa (vain 100 cm). | Sisäänkäynnin kivilaatan suurentaminen (minimi 150 x 150 cm, laatan ja päällysteen välinen kynnys maksimissaan 2 cm) tai asfaltoiminen kivilaatan tasoon | 2 |
Parkkialue on suuri asfalttikenttä. Ei merkintöjä päällysteessä. Ei virallisia invapaikkoja. | Parkkialueen jäsennöinti ja virallisten invapaikkojen rakentaminen | ||
Aukioloajat riittävän isolla fontilla, mutta hieman korkealla. | Opastuskyltin laskeminen alemmaksi korkeudelle 140-160 cm. | ||
Pyörätuolilla asioiminen vaikeaa: ulko-oven sisäpuolella porraskäytävä | Tasohissi rappukäytävään? | ||
Oviaukko liian kapea, 82 cm. (Min 90 cm). | Oviaukon leventäminen | ||
6. Vanhainkoti | Sisäänkäynnin edusta nostettu lähes ulko-oven tasolle. Oven edessä 100 cm pitkä metalliritilä, jonka kynnys 2-3 cm. | Oven edessä olevan vapaan tilan lisääminen. Nykyisen oven edessä oleva luiska korvataan askelmalla ja kaiteilla. Sisäänkäynnin oikealle puolelle rakennetaan erillinen luiska. | 1 |
Soittokellossa kaksi mustaa painiketta. Soittokello sijaitsee korkealla | Soittokellon asentaminen alemmaksi. Painikkeiden informaation parantaminen | ||
Ulko-oven kynnys 4-5 cm.(Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen madaltaminen tai luiskaaminen | ||
Ulko-oven pystykahva on liian korkealla (90 cm). | Ulko-oveen lisätään erillinen alemmas ulottuva käsikahva | ||
Ulko-ovet ovat raskaat avata | Ulko-ovien keventäminen | ||
Toimistohuone sijaitsee syrjässä portaikon takana. | Isompi opastuskyltti toimistohuoneisiin. Ovisummereiden laskeminen alaspäin. | ||
Hissin käyttäminen on hankalaa: kerroslukua ennen tulee näppäillä koodiluku, jolle on oma numeronäppäimistönsä. | Hissin painikkeiden laskeminen. Koodilukujärjestelmän poistaminen. | ||
Hissin ovi on raskas avata. (Max 10 N). | Hissin oven keventäminen | ||
Tuulikaappi ei ole tarpeeksi syvä ja ovet avautuvat tuulikaappiin. (Min 1,4 m + oven leveys). | Ulko- ja sisäoven muuttaminen automaattisesti aukeavaksi, lisätään varoitus automaattiovesta. | ||
Aulassa tavalliset WC:t | WC:n muuttaminen inva-asiakkaille sopivaksi ja sijainnin opastaminen ja merkitseminen | ||
Ulko-oven oviaukon leveys 83 cm. (Min 90 cm). | Ulko-oven leventäminen |
2
Rakennukset - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 3
RAKENNUS | ONGELMA | TOIMENPIDE | E- TASO |
---|---|---|---|
7a. Terveyskeskus, alue 2 | Rakennusten toiminnot lasissa valkoisella tekstillä, vaikea havaita: heijastuu lasista. Paljon ilmoituksia/lappuja eri puolella sisäänkäyntiä. | Informaation kerääminen sisäänkäynnissä yhteen tauluun ja olennaisen informaation erottaminen muista tiedotteista | 1 |
Ulko-oven kynnys 3 cm. (Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen madaltaminen tai luiskaaminen | ||
Korkealla olevat vaakakahvat ovessa vaikeuttavat oven avaamista esim. pyörätuolista. | Vaakakahvojen korvaaminen pystykahvalla tai pystykahvan lisääminen oven alaosaan. | ||
Paljon samankorkuisisa istuimia (42 cm). | Lisätään odotustilaan erikorkuisia istuimia | ||
Lääkärinvastaanottotiski on erotettu aulasta sermillä. Keltainen ja sininen johdatusviiva lattiassa kulkee sermin ali. | Siirretään /uusitaan lattiassa olevat johdatusviivat | ||
Ei soittokelloa sisäänkäynnissä | Soittokellon asentaminen | ||
7b. Terveyskeskus, alue 3 | Soittokellossa kaksi erillistä kytkintä, joiden toiminta/tarkoitus ei selviä. Sijaitsee nurkassa. | Ovisummerin painikkeiden selkeyttäminen ja siirtäminen väh. 40 cm päähän nurkasta | 1 |
Sisäänkäynnissä informaatio on hajallaan | Sisäänkäynnin informaation kokoaminen yhteen esim tauluun sisäänkäynnin seinään oikealle puolelle. Vain tärkein informaatio oveen. | ||
Ulko-oven oviaukon leveys 75 cm. (Min 90 cm). | Ulko-oviaukon leventäminen | ||
Ulko-oven kynnys 5 cm. (Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen madaltaminen | ||
Vastaanottopiste sijaitsee sisäänkäyntiin nähden syrjässä (jyrkästi vasemmalla). | Parannetaan informaatiota ja johdattavuutta sisäänkäynniltä vastaanottopisteelle. | ||
Yleisö WC ahdas ja oviaukko kapea. Käytettävä alueen 3 Inva-wc:tä | Inva-wc:n rakentaminen alueelle 3 tai alue 2:n Inva-wc:n opastaminen alueelta 2. | ||
Invapaikkoja ei ole riittävästi, jos alueen 3 asiakkaat käyttävät alueen 2 invapaikkaa. | Uusien invapaikkojen rakentaminen | ||
7c. Terveyskeskus, neuvola | Neuvolan pääsisäänkäynti ei sovellu pyörätuoliasiakkaalle. | Liikuntavammaiset ja pyörätuolia käyttävät asiakkaat johdetaan alue 2 sisäänkäynnin kautta, josta opastus neuvolan ovelle (alue 3:n tuulikaapissa). Ovi ei saa olla lukossa (muuten oven viereen asennettava soittokello). Käytännöstä tulisi tiedottaa alueen asukkaille. | 1 |
Alueen 3 tuulikaapista neuvolaan johtavan oven kynnys on 4 cm. (Maksimi 2 cm). | Alueen 3 tuulikaapissa olevan oven kynnyksen madaltaminen. | ||
Inva-wc:stä ei ole merkintää ovessa | Inva-wc -symbolin kiinnittäminen oveen | ||
8. Järvenpään asemarakennus | Laitureiden puoleisen sisäänkäynnin yläpuolella ei ole valopistettä. | Lisäselvitys valaistuksen riittävyydestä. | 1 |
(HUOM. Asema-aluetta ja laitureita koskevat parannusehdotukset on esitetty kappaleessa 4.3). | Aukioloaikainformaatio selkeää, mutta pientä. | Aukioloaikainformaation suurentaminen. | |
Laitureiden puoleisen ulko-oven kynnys 6-7 cm. (Maksimi 2 cm). | Sisäänkäynnin kynnyksen madaltaminen (esim. metalliramppi). | ||
Laitureiden puoleinen tuulikaappi on ahdas. (Min 1,4 m + oven leveys). Sisäoven aukeavalla puolella on liian vähän tilaa (n. 30 cm). | Ovien motorisoiminen ja aulatilan välisen oven kätisyyden kääntäminen sisäänpäin aukeavaksi. | ||
Lyhytkasvuiset ja pyörätuolilla liikkuvat eivät ylety korkeille palvelutiskeille. (114 cm) | Rakennetaan uusi tai muutetaan yksi palvelupiste matalammalle. | ||
Sisätiloissa samankorkuisia istuimia. | Lisätään erikorkuisia istuimia. | ||
Ei soittokelloa sisäänkäynnissä. | Soittokellon asennus (etenkin, jos ovea ei motorisoida). | ||
9. Valtion virastotalo | Yhteiskouluntien puoleinen luiska on liian jyrkkä eikä siinä ole välitasannetta tai kaiteita (kaltevuus 8,3 %, leveys 2 m, pituus 8,5 m.) | Yhteiskouluntien puoleisen luiskan loiventaminen (välitasanne 6 m välein, mikäli kaltevuus on 5 %) ja kaksijohteisten kaiteiden rakentaminen molemmin puolin luiskaa | 2 |
Portaan kaiteissa on vain yksi käsijohde. | Toisen käsijohteen lisääminen portaan kaiteisiin | ||
Soittokello sijaitsee liian ylhäällä | Soittokellon laskeminen alemmaksi | ||
Tuulikaapin syvyys on 1,7m. (Min 1,4 m + oven leveys). | Yhden sisäänkäynnin ovien automatisointi. | ||
Hissin oviaukko on liian kapea (79 cm). (Minimivaatimus on 90 cm.) | Hissin oviaukon uusiminen/muuttaminen leveämmäksi. | ||
Työvoimatoimiston palvelupisteet ovat liian korkealla pyörätuoliasiakkaille. | Ainakin yhden palvelutiskin korkeuden alentaminen n 75-80 cm korkeudelle. | ||
Jonotusautomaatti on liian korkea (107 cm) pyörätuoliasiakkaille ja lyhytkasvuisille. Teksti sekavaa. | Jonotusautomaatin laskeminen alemmaksi ja painikkeiden selventäminen. | ||
Ulko-oven oviaukko kapea, 80 cm. (Min 90 cm). | Ulko-oven leventäminen |
3
Rakennukset - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 3
RAKENNUS | ONGELMA | TOIMENPIDE | E- TASO |
---|---|---|---|
10. Invalidien | Sisäpihan katos ei ole valaistu | Sisäpihan katoksen valaiseminen | 1 |
koulutuskeskus | Automaattioven avauskytkimen sijainti on hyvä, mutta oven toiminta saattaa jäädä epäselväksi ensikertalaiselle | Automaattioven avauskytkimien parempi opastus | |
Info-piste sivussa. Käynti automaattioven kautta. Ovenavauspainikkeet toimivat, mutta painikkeiden löytäminen vaatii opettelemista. Tiskin korkeus n. 90 cm. | Opastusta Info-pisteelle tulisi parantaa. Automaattioven avauskytkimien parempi opastus. Tiskin korkeuden laskeminen. | ||
Inva-wc:stä ei ole merkintää ovessa | Inva-wc:n merkitseminen. | ||
11. Seurakuntakeskus | Lasin takana oleva opastetaulu heijastaa ja sijaitsee liian korkealla (alareuna 1,5 m). | Opastustaulun laskeminen alemmaksi ja siirtäminen sisäänkäynnin ulkopuolelle | 2 |
Ulko-oven kynnys 2,5 cm. (Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen pienentäminen | ||
Automaattioven painonappi sijaitsee | Lisätään automaattioven aukioloaikaa. | ||
avautuvaan oveen nähden hankalassa paikassa oven vieressä. Pyörätuolilla liikkuvan on nappia painettuaan peruutettava ennen kuin voi edetä sisäänkäynnistä. Ovet pysyvät auki n. 25 sekuntia. | Painonapin ja soittokellon siirtäminen sisäänkäynnin toiselle puolelle | ||
Ei varoitusta automaattiovesta | Kiinnitetään oveen varoitusteksti automaattiovesta | ||
Neuvontaluukku sijaitsee liian korkealla (120 cm) ja lasi-ikkuna voi heikentää äänen voimakkuutta. | Neuvontapisteen luukun uudelleenmuotoilu | ||
12. Kirkko | Ei virallisia invapaikkoja. Jyrkät mäet virallisilta parkkialueilta. | Invapaikkojen rakentaminen kirkon sisäänkäynnin läheisyyteen. Invapaikoille tulee olla myös opastus. | 2 |
Oven edustalla kynnys 4 cm. (Maksimi 2 cm). | Kynnyksen madaltaminen tai luiskan rakentaminen | ||
Ei soittokelloa sisäänkäynnissä | Soittokello sisäänkäynnin yhteyteen | ||
Ei aukioloaikoja, mutta informaatiota tilaisuuksista ym. lasin takana. Vaihteleva tekstinkoko. Heijastava lasi. | Informaatiotaulun siirtäminen ikkunan ulkopuolelle. Olennainen informaatio tarpeeksi isokokoisella tekstillä sijoitettuna tarpeeksi alas. | ||
Ulko-oven kynnys kaksiosainen. Suurempi kynnys 2,5 cm. (Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen madaltaminen tai luiskaaminen | ||
Ovi on melko raskas avata, 40-50 N. (Max 10 N).Tuulikaappi ei ole tarpeeksi syvä, 1,8 m. (Min 1,4 m + oven leveys). | Ulko-oven automatisoiminen painonapilla toimivaksi. Painonapin sijoittaminen oven oikealle puolelle n. 1 metrin korkeudelle. | ||
Ei Inva-wc -tiloja / opastusta tiloihin | Inva-wc -tilojen rakentaminen. Opastus tiloihin esim. sisäänkäyntiä vastapäätä olevaan betoniseen seinään. | ||
13. Yhteiskoulu | Pihan puolen sisäänkäynti johtaa portaikkoon. Pyörätuolilla liikkuvan on käytettävä pääsisäänkäyntiä (remontissa), josta yhteys hissille. | Pääsisäänkäynnin tekeminen esteettömäksi vähintään hissille saakka. | 2 |
Liikuntasaleihin johtavan oven edessä tilaa 120 cm, sivusuunnassa oven leveys. Ei soittokelloa. Tuulikaapin oviaukon leveys n. 80 cm. (Min 90 cm). Ovenkahva korkealla. Korkeat kynnykset ulko- ja sisäovissa. (Maksimi 2 cm). | Pukuhuoneisiin ja juhlasaliin johtavan sisäänkäynnin porrasaskelman korottaminen, leventäminen (väh. 150 x 150 cm). Loivemman ja leveämmän luiskan rakentaminen. Sisäänkäynnin varustaminen soittokellolla. Tuulikaapin oviaukon leventäminen. | ||
15. Keskustan päiväkoti | Päiväkodissa 4 sisäänkäyntiä, joista 1 varustettu hyvällä luiskalla ja muissa porras tai jyrkkä luiska. | Mustikoiden ja Mansikoiden ovelta opastus Mesimarjojen ovelle ja Mesimarjojen sisäänkäynnin muuttaminen kokonaisuudessaan esteettömäksi. | 2 |
Mesimarjojen ulko-ovessa 5 cm kynnys. (Maksimi 2 cm). | Mesimarjojen oven kynnyksen madaltaminen | ||
Mesimarjojen ulko-oven leveys 85 cm | Oven leventäminen 90 cm leveäksi | ||
Tuulikaappien syvyys 1,67 m. (Min 1,4 m + oven leveys). | Mesimarjojen tuulikaapin laajentaminen | ||
Inva-wc:stä ei ole merkintää ovessa | Inva-wc:n merkitseminen oveen | ||
Ovilla ei ole soittokelloa tai se näyttää rikkinäiseltä. | Sisäänkäyntien varustaminen soittokellolla | ||
16. Keskustan koulu | Rakennuksen sisälle pääsee vain portaita pitkin. Portaat pääsisäänkäynnin ulkopuolella, muilla sisäänkäynneillä sisäpuolella. | Sisäänkäynnin varustaminen soittokellolla portaiden alapäässä. | 2 |
Rakennuksen sisällä liikkuminen portaiden vuoksi hankalaa. | Tarvittaessa yksi luokkatila, jonne esteetön käynti. Esim. portaiden varustaminen hissillä sekä sisäänkäynnissä tarpeelliset muutokset: oven leveys, kynnyksen korkeus, tuulikaapin syvyys, avaamisessa tarvittava voima |
4
Rakennukset - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 3
RAKENNUS | ONGELMA | TOIMENPIDE | E- TASO |
---|---|---|---|
17. Juholan koulu | Oven edustalla oleva kivetys 5,5 cm maanpinnan tasosta. | Maanpinnan korottaminen kivetyksen tasolle. | 2 |
Ei varoitusta automaattiovesta | Kiinnitetään oveen varoitusteksti automaattiovesta | ||
Ei soittokelloa sisäänkäynnissä | Normaaliovisen sisäänkäynnin varustaminen soittokellolla. | ||
Normaalin ulko-oven avaamisessa tarvittava voima 50 N. | Normaalioven keventäminen. | ||
Inva-wc:stä ei ole merkintää ovessa. | Inva-wc:n merkitseminen. | ||
18. Urheilukenttä | Pysäköintialueella ei virallisia invapaikkoja | Virallinen merkitty invapaikka (2) pysäköintialueelle. | 2 |
Lipunmyyntitiskit ovat korkealla | Yhden lipunmyyntitiskin laskeminen n. 75-80 cm korkeudelle. Seinään invamerkintä. | ||
19. Posti | Sisäänkäyntiä ei ole valaistu | Sisäänkäynnin valaiseminen | 2 |
Kenttäkiven ja metalliritilän välillä kynnys 3 cm. (Maksimi 2 cm). | Metalliritilän kynnyksen luiskaaminen tai metalliritilän upottaminen kivetykseen | ||
Sisäänkäynnin tasolle nostettu kivetys on liian jyrkkä. | Sisäänkäynnin edustan nousun loiventaminen pidemmälle matkalle. | ||
Sisätiloissa ei ole kuin yksi tuoli | Tuolien lisääminen. | ||
20. Apteekki | Sisäänkäynnin oviaukko on liian ahdas, 77cm. (Min 90 cm). | Oviaukon leventäminen | 2 |
Tuulikaappi on liian ahdas (syvyys 155 cm). (Min 1,4 m + oven leveys). | Ulko-oven ja tuulikaapin oven automatisointi | ||
Keskiraskaat ovet 30-50 N. (Max 10 N). | Ovien keventäminen | ||
Sisätiloissa vain 9 tuolia. Asiakkaat saattavat joutua seisomaan | Tuolien lisääminen | ||
21. Linja-autoasema | Ei virallisia invapaikkoja. | Invapaikoituksen järjestäminen ja suunnitteleminen mahdollisimman lähelle rakennusta. | 1 |
Rautatienkadun sisäänkäynti soveltuu hyvin pyörätuoliasiakkaille. Vuoritien puolelta ei ole opastusta tälle sisäänkäynnille. | Toteutetaan opastus esteettömälle sisäänkäynnille. | ||
Laiturialueelta ei ole opastusta ja suoraa yhteyttä rautatieasemalle johtavalle väylällä. | Toteutetaan opastus ja rakennetaan portaat suojatien päähän. | ||
Aikataulut kahdessa kuperassa lasitaulussa. Pientä tekstiä. Lasi heijastaa. | Pidetään vapaana kulkuyhteys aikatauluinformaation luokse, näytetään aikataullut suoralla pinnalla. | ||
Inva-wc-tiloja ei ole merkitty | Lisätään WC:n oveen inva-WC:n tunnus | ||
22. Päiväkoti Loutti | Päiväkodissa 4 sisäänkäyntiä, joissa kaikissa puutteita | Yhden sisäänkäynnin muuttaminen esteettömäksi: | 2 |
Sisäänkäyntien edessä betonilaatta, jolle porras 12 cm. | Oven eteen erillinen luiska tai asfaltilla maan korottaminen betonilaatan tasoon. Muilta ohjaus ko. ovelle. | ||
Ulko-oven kynnys 4 cm. (Maksimi 2 cm). | Oven kynnyksen madaltaminen. | ||
Ulko-ovi keskiraskas, avaamiseen tarvittava voima n. 55 N. (Max 10 N). | Oven keventäminen. | ||
Rakennuksessa ei ole Inva-wc:tä. | Rakennuksen varustaminen Inva-wc:llä | ||
23. Sosiaalitoimi | Sisäänkäynnin edessä oleva luiska on liian jyrkkä 10,3 % | Luiskan kaltevuuden loiventaminen ja mahdollisen välitasanteen rakentaminen (jos pituus yli 6 m). | 2 |
Soittokello sijaitsee oven avautumissuuntaan nähden väärällä puolella ja liian ylhäällä. Soittokellon toiminta epäselvää. | Soittokellon siirtäminen alemmaksi ja sisäänkäynnin vasemmalle puolelle. Opastuksen lsääminen. | ||
Ulko-oven kynnys 5 cm. (Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen madaltaminen tai luiskaaminen | ||
Ei opastusta Inva-wc-tiloihin. | Opastuksen lisääminen | ||
Pyäköintialue on kenttämäinen. Ei virallisia invapaikkoja. | Pysäköintialueen jäsennöinti. | ||
24. Musiikkiopisto | Oven edustalla helposti kasaantuva nyppylämatto | Oven edustan nyppylämaton korvaaminen esimerkiksi kumiritilämatolla | 2 |
Liian vähän tilaa (30 cm) oven avautuvalla puolella. | Oven avautumisuunnan muuttaminen ja sisäänkäynnin vasemmalla puolella olevan penkin siirtäminen. | ||
Soittokello ja ovikello sijaitsevat liian ylhäällä (147 ja 150 cm). | Soittokellon ja ovikellon laskeminen alemmaksi | ||
Tuulikaappi on liian ahdas, syvyys 18 cm, ovi ei avaudu tuulikaappiin. (Min 1,4 m) | Tuulikaapin oven pitäminen avoinna aukioloaikoina. | ||
Keskiraskaat ovet (ulko-ovi 30-40 N, sisäovi 4050 N). | Ovien keventäminen | ||
Aulassa himmeä valaistus | Aulan valaistuksen tarkistus ja mahdollista lisävalaistusta varten | ||
Ei opastusta aulassa | Opastus aulasta eri tiloihin (luokkahuoneet, kanslia, Inva-wc ym.) keskeisessä paikassa. | ||
Jyrkät mäet parkkialueelta pääsisäänkäynnille | Erillisen inva-sisäänkäynnin ja hissin rakentaminen. |
5
Rakennukset - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 3
RAKENNUS | ONGELMA | TOIMENPIDE | E- TASO |
---|---|---|---|
25. Pikkuvanhan päiväkoti | Rakennukseen yksi luiskallinen lähes esteetön sisäänkäynti | Opastus muilta sisäänkäynneiltä luiskalliseen sisäänkäyntiin. | 2 |
Oviaukon leveys 80 cm. (Min 90 cm). | Oviaukon leventäminen. | ||
Ulko-ovi raskas, avaamiseen tarvittava voima n. 80 N. (Max 10 N). | Oven keventäminen | ||
26. Ortodoksikirkko | Rakennuksen sivustassa on luiska, jonka keskikohdassa on kynnys (5-6 cm) (Maksimi 2 cm). | Kynnyksen tasoittaminen/poisto luiskassa | 2 |
Sisäänkäynnin yhteydesssä ei ole soittokelloa. | Soittokellon asentaminen pääoveen. | ||
Ovien kynnykset ovat korkeita. (Maksimi 2 cm). | Ovien kynnyksien madaltaminen tai luiskaamine | ||
Juhlasaliin pääsisi hissillä, mutta se on poissa toiminnasta. Vahtimestari / muu henkilökunta auttaa tarvittaessa. | Hissin käyttöönottaminen | ||
Ei Inva-wc -tiloja | Inva-wc -tilojen rakentaminen. | ||
27. Tekninen keskus (Seutulantalo) | Sisäänkäynnin yhteydessä oleva luiska on liian jyrkkä | Uuden luiskan rakentaminen sisäänkäynnin yhteyteen (suunnitelmat tehty). | 2 |
Soittokello sijaitsee liian ylhäällä. | Soittokellon laskeminen alemmaksi | ||
Aukioloajat ovat lasin sisäpuolella (lasi heijastaa). | Aukioloaikojen siirtäminen lasin ulkopuolelle. | ||
Ulko-oven kynnys 4 cm. (Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen laskeminen tai luiskan rakentaminen kynnyslistaan. | ||
Raskaat ovet (n.70 N), mikäli ovi avataan käsin. | Oven avautumisen keventäminen. | ||
Automaattiovien painikkeet ovat huomaamattomat. Ovien aukioloaika liian lyhyt. | Automaattioven painikkeen huomattavuutta parannetaan opastetaululla. Aukioloajan pidentäminen. | ||
Aulasta ei ole opasteita Inva-wc-tiloihin | Opasteet WC-tiloihin. | ||
Kapeahko hissi (79 cm). (Minimivaatimus on 90 cm.) | Hissin uusiminen. | ||
Palvelupisteen oviaukot ovat ahtaat, 80 cm. (Min 90 cm). | Palvelupisteen oviaukkojen leventäminen. | ||
Kaikki istuimet ovat aulassa samankorkuisia. Pyörätuoliasiakkaalle ei ole suunniteltu odotustilaa. | Eri korkuisien istuimien lisääminen odotustilaan. Myös pyörätuoliasiakkaille varataan tila odottamista varten. | ||
28. Jää-/ liikuntahalli | Ovien kynnykset ovat korkeita, mutta niitä varten on rakennettu väliakaiset luiskat | Pysyvien luiskien rakentaminen sisäänkäyntiin | 2 |
Sisäovi raskas, jos viereinen ovi on lomittain sisäoven päällä. (Max 10 N). | Vasemmanpuoleisimman oven automatisointi | ||
Ei kunnollista opastusta WC-tiloihin | WC-tiloihin johtavan opastuksen parantaminen | ||
Hissin edustan valaistus on hieman himmeä | Hissin edustan valaistuksen tarkistaminen ja tarvittaessa parantaminen. | ||
Ei soittokelloa sisäänkäynnissä | Soittokellon asentaminen sisäänkäynnin yhteyte | ||
29. Uimahalli | Oven edessä olevan metalliritilän kynnys 3,5 cm. (Maksimi 2 cm). Kynnyksen ja oven välissä tilaa vain 120 cm. | Oven edustan korottaminen kynnyksettömäksi ja metalliritilän upottaminen laatoitukseen | 2 |
Ovien vaakakahvat ovat korkealla. | Vähintään yhden ovenkahvan muuttaminen pystykahvaksi tai erillisen pystykahvan lisääminen oven alaosaan. | ||
Keskiraskaat ulko-ovet (n. 50N). | Ulko-ovien avautumisen keventäminen | ||
Palvelutiski sijaitsee korkealla (101 cm). | Erillinen alempana sijaitseva neuvontaluukku pyörätuoliasiakkaille | ||
Ei soittokelloa sisäänkäynnissä | Soittokellon lisääminen sisäänkäynnin yhteyteen | ||
30. Pajalan koulu | Sisäänkäynnin edustalla betonilaatta ja metalliritilä, kaksi n. 5 cm kynnystä. Korkea kynnys ulko-ovessa [7 cm (5+2)]. (Maksimi 2 cm). | Oven edustan nostaminen sisäänkäynnin tasoon ja metalliritilän upottaminen laatoituksen tasolle. | 2 |
Soittokello sijaitsee liian ylhäällä ja avautuvan oven saranapuolella. | Soittokellon siirtäminen sisäänkäynnin toiselle puolelle alemmaksi. | ||
Pehmeähkö kululnut punosmatto tuulikaapissa vaikeuttaa pyörätuolilla kulkemista. Korkea kynnys tuulikaapin ovessa. | Punosmaton korvaaminen kumiritilämatolla (riittävän paksu matto, jotta kynnyksen korkeudet eivät ylitä 2 cm). | ||
Ulko-ovessa lyhyt vaakakahva korkeudella 100 cm. | Pystykahvan lisääminen oven alaosaan | ||
Keskiraskaat ovet 50-60 N. | Oven avautumisen keventäminen. | ||
Ei Inva-wctä | Inva-wc -tilojen rakentaminen. | ||
Ei hissiä. | Hissin rakentaminen. | ||
31. Kartanon koulu | Oven edessä punainen kivetys ja metalliritilä, kynnys 4 cm. (Maksimi 2 cm). Oven edessä tilaa 63 cm. | Pidemmän (vähintään 150 cm) metalliritilän asentaminen sisäänkäynnin yhteyteen. Ritilän ja kynnyksen sekä ritilän ja kivetyksen väliset tasoerot luiskataan. | 2 |
Keskiraskaat ovet. (Ulko-ovet n. 50 N. Sisäovet n. 60 N.) | Oven avautumisen keventäminen |
6
Rakennukset - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 3
RAKENNUS | ONGELMA | TOIMENPIDE | E- TASO |
---|---|---|---|
33. Lukio | Pääsisäänkäynnin yhteydessä oven avaamista vaikeuttaa edustalla sijaiseva n.1m pituinen metalliritilä, jonka kynnys 2 cm | Ritilän upottaminen kivetyksen tasoon ja kivetyksen nostaminen tarvittaessa | 2 |
Pääsisäänkäynnin ovet ovat raskaat avata (80N). Sivusisäänkäynnin ovet ovat keskiraskaat (45-60 N). | Ovien keventäminen | ||
Hissiaulan yläpuolella ei ole valopistettä | Hissiaulan valaistuksen tarkistaminen | ||
34. Ammattikoulu | Pääoven yhteydessä ei virallisia invapaikkoja | Virallisten invapaikkojen suunnitteleminen pääoven läheisyyteen | 2 |
Pääoven luiska on liian jyrkkä (9,7%). | Luiskan loiventaminen | ||
Ei soittokelloa sisäänkäynnissä | Soittokellon asentaminen sisäänkäynnin yhteyteen | ||
Musta teksti keltaisella pohjalla lasin takana (A4). Pientä tekstiä. | Oleellisen informaation kokoaminen yhteen pisteeseen esim. sisäänkäynnin vasemmalle puolelle tarpeeksi alas ja isokokoisella tekstillä. | ||
Ulko-oven kynnys 3 cm. (Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen madaltaminen tai kynnyksen luiskaaminen | ||
Keskiraskaat ovet (40N). | Oven avautumisen keventäminen | ||
Ei Inva-wc-tiloja | Inva-wc-tilojen rakentaminen | ||
Tasoerottoman reitin suunnittelu hissiin | |||
35. Saunakallion koulu, | Oven edessä kalteva (20 %) ritiläramppi, jossa 9,5 cm:n kynnys. (Maksimi 2 cm). | Kaltevan ritilätason nostaminen vaakatasoon askelmaksi | 2 |
rakennus A | Tuulikaapissa kulunut nyppyläkumimatto. | Kuluneen kumimaton korvaaminen kumiritilämatolla | |
Ulko-oven kahvan korkeus maasta on 94 cm. | Ovenkahvan pidentäminen tai toisen kahvan lisääminen nykyisen kahvan alapuolelle | ||
35. Saunakallion koulu, | Ei valaistusta aivan sisäänkäynnin ovien yläpuolella | Sisäänkäynnin valaistuksen tarkistaminen | 3 |
rakennus B | Ulko-oven kynnys 3 cm. (Maksimi 2 cm). | Ulko-oven kynnyksen madaltaminen/luiskaaminen | |
Ulko-oven kahvan korkeus maasta on 92 cm. | Ovenkahvan pidentäminen tai toisen kahvan lisääminen nykyisen kahvan alapuolelle | ||
Keskiraskaat ulko-ovet (n. 60N). | Ovien keventäminen | ||
35. Saunakallion koulu, rakennus C | Sisäänkäynnin yhteydessä kenttäkivestä tehty luiska, jonka kaltevuus 8-9%. Ei katosta luiskan päällä. Katoksen ulkopuolinen alue talvella liukas. | Sisäänkäynnin edustan katoksen jatkaminen pihan katokseen saakka. Katoksen leventäminen sisäänkäynnin vieressä olevan luiskan päälle | 2 |
Ulko-oven kaksiosainen kynnys 2+2 cm. (Maksimi 2 cm). | Vähintään toisen kynnyksen madaltaminen/luiskaus | ||
Ulko-oven kahvan alareuna 112 cm korkeudella. | Ylimääräisen ovikahvan lisääminen oviin lukkojen alapuolelle | ||
Keskiraskaat ulko-ovet (50-60N). | Oven avautumisen keventäminen | ||
37. Englantilainen leikkikoulu | Keskiraskaat ulko-ovet (n. 50 N). | Oven avautumisen keventäminen. | 2 |
Alimmaisen porrasaskelman nousu 25 cm. | Portaisiin lisäaskelman rakentaminen madaltamaan alimmaisen portaan nousua. | ||
Portaissa ei ole kaiteita | Portaisiin kaiteiden rakentaminen molemmin puolin. | ||
Rakennukseen johtavilla ovilla portaat. Myös pääoven tuulikaapin sisällä askelma. | Rakennukseen johtavan luiskan rakentaminen mahdollisuuksien mukaan pääovelle. Edellyttää ylätasanteen leventämistä eli portaiden kokonaan uusimista. Myös muut vaihtoehtoiset sijoituspaikat tutkittava, sillä pääovella oleva korkeusero edellyttää 12,5 m pitkän luiskan rakentamista. Myös tuulikaappiin luiska ennen sisäovea. | ||
Sisäänkäynnissä ei ole soittokelloa. | Oven varustaminen soittokellolla. Sijainti portaiden alatasossa, jollei luiskaa rakenneta. | ||
38. Nuorisotalo | Numerovalo ulko-oven yläpuolella. | Valaisun riittävyyden tarkistaminen oven edustalla | 2 |
Ei soittokelloa sisäänkäynnissä | Soittokellon asentaminen | ||
Keltainen lappu ovessa lasin takana (A4). Pientä tekstiä. | Oleellisen informaation kokoaminen yhteen pisteeseen esim. sisäänkäynnin vasemmalle puolelle tarpeeksi alas ja isokokoisella tekstillä. | ||
Ulko-ovessa kaksiosainen kynnys 2+2,5 cm | Ainakin toisen kynnyksen madaltaminen tai luiskaaminen | ||
Ei virallisia invapaikkoja. | Invapysäköintipaikkojen suunnittelu ja merkintä. | ||
Oviaukon leveys 82 cm.(Min. 90 cm). | Oviaukon leventäminen (harkinnan mukaan) | ||
Luiskan leveys 79 cm ja kaltevuus 8-9% (ei katosta). | Nykyisen luiskan korvaaminen leveämmällä luiskalla |
7
Rakennukset - TOIMENPIDEOHJELMA LIITE 3
RAKENNUS | ONGELMA | TOIMENPIDE | E- TASO |
---|---|---|---|
39. Järvenpään kaupungin nuorisotila | Ulko-oven kynnys 9 cm. (Maksimi 2 cm). | Oven kynnyksen madaltaminen | 2 |
Ulko-ovi keskiraskas. n. 60 N, sisäovi keskiraskas, n. 40 N. (Max 10 N). | Ovien avautumisen keventäminen | ||
Tuulikaapin syvyys on 2 m. (Min 1,4 m + oven leveys). | Tuulikaapin laajentaminen | ||
40 a. Päiväkoti Mylläri | Soittokello 122 cm korkeudella | Soittokellon madaltaminen | 2 |
Oviaukon leveys 84 cm. (Min. 90 cm). | Oviaukon leventäminen (harkinnan mukaan) | ||
Ulko-ovessa kynnys 12 cm. (Maksimi 2 cm). | Oven kynnyksen madaltaminen | ||
Ulko-ovi keskiraskas n. 50 N. (Max 10 N). | Oven avautumisen keventäminen | ||
40 b. Puistolan päiväkoti | Ulko-oven leveys 80 cm ja kynnys 6,5 cm. (Maksimi 2 cm). | Sisäänkäynnillä 1 oviaukon leventäminen ja oven kynnyksen madaltaminen. | 2 |
Sisäänkäynnissä 2 jyrkät portaat. | Sisäänkäynnillä 2 opastus ovelle 1. | ||
40 c. Avoin päiväkoti | Soittokello 136 cm korkeudella | Soittokellon madaltaminen | 2 |
Keltasirkku | Oviaukon leveys 74 cm. (Min 90 cm). | Oviaukon leventäminen | |
Ulko-ovessa kynnys 13 cm (Maksimi 2 cm) ja tuulikaapissa porras 12 cm | Oven kynnyksen madaltaminen | ||
Ulko-ovi raskas n. 80 N. (Max 10 N). | Oven avautumisen keventäminen | ||
Oven edessä olevien portaiden yhteydessä ei ole luiskaa. | Selvitettävä mahdollisuus luiskan toteuttamiselle. Edellyttää oven edustalle lisää tilaa sekä myös tuulikaapissa olevan portaan varustamista luiskalla. Vaatimusarvot: 63 cm korkeuserossa luiskan pituus 12,5 m. |
8