Talvipuutarha

Kiireetön kasviparatiisi keskeisellä sijainnilla on niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin ikisuosikki.

Tällä sivulla

Ruusuja etualalla lähikuvassa, taustalla iso lasinen puutarharakennus.
Kuva: Mira Lainiola

Talvipuutarha on kaikille avoin kasvikeidas Töölönlahden pohjoispuolella. Vuonna 1893 ovensa yleisölle avanneeseen puutarhaan on sen perustamisesta lähtien päässyt vierailemaan ilman pääsymaksua.

Vehreä Talvipuutarha ilahduttaa kävijöitä ympäri vuoden, ja vaihtelua kukkaloistoon tuovat sesonkien mukaan kukkivat kasvit. Joulun ajan kukkijoita ovat muun muassa joulutähdet, atsaleat ja amaryllikset. Pääsiäisenä kukkaan taas puhkeavat pääsiäisliljat ja tulppaanit.

Joulu ja pääsiäinen ovat Talvipuutarhassa muutenkin erityistä aikaa: joulu rakennetaan puutarhassa jo ensimmäiseksi adventiksi, ja kausi päättyy loppiaiseen. Tunnelmaa tuovat tuolloin suuri joulukuusi, kynttilät ja tietenkin joulutontut. Talvipuutarha koristellaan näyttävästi myös pääsiäisenä. Moni muistaa vielä suloiset pääsiäistiputkin, joita ei ole kuitenkaan nähty sitten vuoden 2005. Tipuperinteestä jouduttiin luopumaan aikoinaan lintuinfluenssan takia. Tänä päivänä Talvipuutarhan pääsiäisen tähtiin kuuluvat mm. puutarhassa "lentelevät" pienet noidat.

Historiallisessa kasvien kodissa on yli 200 erilaista kasvia, jotka kukoistavat kolmessa huoneessa: Kaktushuoneessa, Palmuhuoneessa ja Länsisiivessä. Kasveista vanhin on yli 130-vuotias kameliapuu.

Talvipuutarha, sen edessä aukeava ruusutarha ja Talvipuutarhan takana oleva kasvien tuotantoalue muodostavat yhdessä Kaupunginpuutarhan. Tuotantoalue on yleisöltä suljettu. Talvipuutarhassa ei ole kahvilaa.

Yhteystiedot

Hammarskjöldintie 1 A, 00250 Helsinki Näytä esteettömyystiedot Näytä sijainti palvelukartalla

Voimassa toistaiseksi:
- ma-to 10.00-16.00 - pe - Suljettu - la-su 10.00-16.00

Pyhäpäivinä klo 10-16

Suljettu perjantaisin (kasvien huoltopäivä)

suomi, ruotsi

Tutustu Talvipuutarhaan

Talvipuutarhan lajisto on valittu tavallista huonekasviharrastajaa silmälläpitäen. Puutarhasta löytyvätkin lähes kaikki viimeisen 100 vuoden aikana suomalaisissa kodeissa viihtyneet viherkasvit.

Kaktushuoneessa kävijöitä ilahduttaa laaja kaktus- ja mehikasvikokoelma. Huonetta hallitsevat aaloet ja pienin valkoisin kukin kukkivat rahapuut sekä lukuisat erilaiset kaktukset. Kaktusten kukinta on parhaimmillaan touko–kesäkuussa ja marras–joulukuussa.

Isokokoisten agaavejen kukinnot voivat joskus yltää kattoluukun kautta jopa ulos asti. Orkideat viihtyvät seinustalla, ja niiden parasta kukinta-aikaa on syksy. Helmikuussa kukkiva ihastuttava lumikuningatar on orkideajoukon kiistaton tähti.

Talvipuutarhan kaktushuone
Kuva: Vladimir Pohtokari
Kaktus Talvipuutarhassa
Kuva: Vladimir Pohtokari

Talvipuutarhan länsisiivestä löytyy viihtyisä seurustelupaikka, jonka pöydissä on mahdollista nauttia eväitä tai vaikkapa lukea.

Kulloisellekin vuodenajalle ominaiset kukkakasvit loistavat värikkäinä kukkapöydillä. Lisäksi länsisiivessä on kukkivia ruukkukasveja, jotka on tuotu esille sesongin mukaan. 

Tilan erikoisuus ovat viime vuosisadan alun huonekasvit: mummolasta muistuttavat muun muassa kliivia, papinkaura, kärsälilja ja apostolinmiekka.

Talvipuutarha
Kuva: Patrik Lindström
Talvipuutarha
Kuva: Patrik Lindström

Palmuhuoneen näkymää hallitsevat kuningasmagnolia, suuret peikonlehdet sekä palmut. Huoneessa on myös 130-vuotias kameliapuu, joka on yksi Talvipuutarhan vanhimmista kasveista. Puu tuotiin Talvipuutarhaan Hakasalmen huvilalta jo vuonna 1917. 

Kameliat kukkivat lokakuulta helmikuun puoliväliin, kuningasmagnolia taas avaa suuret kukkansa alkukesästä. Monien kävijöiden suosikkeihin kuuluvat myös suihkulähdealtaan karpit ja lasikossa kasvavat lihansyöjäkasvit. Takaseinällä on koristemaalari Salomo Wuorion seinämaalaus vuodelta 1893. Romanttinen fresko tuli esiin 1970-luvulla tehdyssä peruskorjauksessa.

Huoneeseen ripustettujen köysirakennelmien takaa löytyy jännittävä selitys, sillä onnekas kävijä saattaa nähdä ilma-akrobaatti Ilona Jäntin harjoittelemassa katonrajassa.

 

Talvipuutarha
Kuva: Vladimir Pohtokari
Talvipuutarha
Kuva: Vladimir Pohtokari

Kasvihuoneen edustalla on ruusutarha, jonka ryhmäruusut kukkivat heinäkuusta syyskuuhun. Tarhan reunoja rajaa muotoon leikatut lehmukset. Ruusutarhan välitasanteella ja kivimuurin juurella on laajat perennaistutukset.

Talvipuutarhan edustan yläterassilla on lisäksi kesäkukkaryhmä ja näyttävät ruukkuistutukset. Ne tuovat lisää kukkaloistoa alueelle keväästä syksyyn asti.

Ruusutarhassa liikutaan hiekkakäytävillä. Ruusutarha on aidattu, ja se lukitaan yöksi. Tarhan on suunnitellut kaupunginpuutarhuri Svante Olsson vuonna 1924.

Talvipuutarha
Kuva: Erja Lehto
Talvipuutarha

Ohjeita vierailijoille

Talvipuutarha sijaitsee Töölönlahden pohjoispäässä, Olympiastadionin vieressä.  Ympäri vuoden auki olevaan Talvipuutarhaan ei ole pääsymaksua. 

Matkamuistokuvat yksityiskäyttöön

Talvipuutarhassa voi kuvata matkamuistokuvia ilman jalustaa. Mikäli kuvan jakaa esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa, pyydämme mainitsemaan kuvauspaikan.

Potrettikuvaukset

Kuvaajan ottamista potrettikuvauksista, kuten hää-, ylioppilas- tai perhekuvauksista on aina sovittava ennakkoon – yhteydenotot mieluiten vähintään kaksi viikkoa ennen aiottua kuvausajankohtaa. Kuvaukset voidaan järjestää Talvipuutarhan aukioloaikoina. Kuvaus ei saa häiritä Talvipuutarhan muita kävijöitä. Jalustojen tms. käyttö on kielletty

Mediakuvaukset, blogikuvaukset ja opinnäytetyökuvaukset

Talvipuutarhassa voi kuvata aukioloaikoina toimituksellista materiaalia, kuten henkilökuvia sekä blogi- ja opinnäytetyökuvia. Kuvauksista on sovittava vähintään kaksi viikkoa ennen aiottua kuvausajankohtaa. Pyydämme yhteydenoton yhteydessä mainitsemaan, minkä tyyppisestä kuvauksesta on kyse sekä mihin tarkoitukseen kuvia/videota kuvataan ja missä ne tullaan julkaisemaan.

Mainoskuvaukset ja TV-tuotannot

Mainoskuvaukset ja TV-tuotantoihin liittyvät kuvausluvat käsitellään aina tapauskohtaisesti. Kuvauksiin liittyvät tiedustelut tulee tehdä vähintään kuukautta ennen suunniteltua kuvausajankohtaa. Kuvaukset ovat maksullisia.

Huomioithan kaikessa toiminnassa muut myös muut Talvipuutarhan kävijät.

 

Kuvaustiedustelut: stara.talvipuutarha@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai puh. 09 310 39985

Talvipuutarhaan voi tilata maksullisen opastuksen Helsinki Oppaat ry:n Talvipuutarhan historiaan perehtyneiltä matkaoppailta.

Opastuskierroksen hinta on 120 euroa + alv/ryhmä/opas. Sunnuntailisä on 60 euroa + alv/ryhmä/opas. Kierros kestää noin tunnin. Ryhmän enimmäiskoko on 10–15 henkilöä. Tätä isommat ryhmät jaetaan pienemmiksi ryhmiksi, ja jokaisella ryhmällä on oma oppaansa.

Tiedustelut ja tilaukset: talvipuutarha@helsinkiguides.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Pysäköintipaikat

Puutarhalla ei ole asiakkaille varattuja pysäköintipaikkoja. Hammarskjöldintielle voi pysäköidä puutarhan puolelle katua. Näillä paikoilla voi pysäköidä arkisin kello 9–21 enintään neljä tuntia kertamaksulla. Muina aikoina pysäköintiä ei ole rajoitettu. Maksullisia autopaikkoja löytyy muun muassa Mäntymäen kentältä Töölön kisahallin läheisyydestä.

Polkupyörätelineet

Polkupyöräteline löytyy Talvipuutarhan yläterassilta sisään tultaessa portin vasemmalta puolelta.

Vaatesäilytys

Naulakot ulkovaatteille löytyvät kala-altaan vierestä. Vierailijat vastaavat itse naulakkoon jätetyistä vaatteista.

WC

WC-tilat sijaitsevat naulakoiden välittömässä läheisyydessä.

Eväät ja virkistäytyminen

Omia eväitä voi syödä sekä Talvipuutarhassa että ulkona yläterassilla ja Ruusutarhan penkeillä. Yläterassilla on pöytiä ja tuoleja. Ruusutarhassa kulkeminen ja oleskelu vain hiekkakäytävillä. Huomioithan muut kävijät siisteyden, melun ja esteettömän kulun puolesta. Istutuksia on varottava ja jäljet on aina siivottava.

Koirat

Voit tulla Talvipuutarhaan pienen koiran kanssa. Varmista vielä paikan päällä henkilökunnalta, että koira voi tulla sisälle. Toisinaan Talvipuutarhassa on niin runsaasti kävijöitä, ettei koiria voi tuoda sisälle.

Huomioitavaa

  • Talvipuutarha on kaikille avoin vierailukohde. Otathan vieraillessasi huomioon myös muut kävijät.
  • Kasveihin koskeminen ja kasvinosien vieminen on kiellettyä. Joukossa on myrkyllisiä ja ihoärsytystä aiheuttavia kasveja.
  • Istutusalueisiin astuminen ei ole sallittua, jotta istutukset pysyvät kunnossa.
  • Yksityisiä tapahtumia ei voi järjestää Talvipuutarhassa.
  • Lastenvaunuja ja -rattaita ei tuoda sisälle. Niille on oma säilytyspaikka pihalla. Talvipuutarhan henkilökunnalta voi tiedustella lainalukkoja vaunujen ja rattaiden lukitsemista varten. 
  • Esitysten ja tapahtumien aikana muu kuin matkamuistovalokuvaaminen on kiellettyä.

Tiedustelut: stara.talvipuutarha@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai puh. 09 310 39985

Sijainti

Hammarskjöldintie 1 A, 00250 Helsinki
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Reitti pääsisäänkäynnille

  • Kulkureitti sisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu ja siinä on liikkumista ohjaavaa pintamateriaalia.

Pääsisäänkäynti

  • Sisäänkäynti erottuu selkeästi ja on valaistu.
  • Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi avautuu käsin helposti.

Sisätilat

  • Asiointipiste sijaitsee samassa kerroksessa kuin sisäänkäynti.
  • Asiointipisteen ovet erottuvat selkeästi.
  • Asiointipisteessä on esteetön wc samassa kerroksessa kuin asiointipiste.

Kuvia Talvipuutarhasta

Talvipuutarhan edusta
Kuva: Roy Koto
Ihminen istuu köyden päällä puutarhan yläpuolella
Kuva: Jussi Hellsten
Talvipuutarhan ruusuja
Talvipuutarha
Kuva: Patrik Lindström

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/talvipuutarha.