Helsingfors stad förnyar principerna för elevantagningen till undervisning på två språk vid ansökan till årskurs 1

Syftet med förnyelsen är att förenhetliga principerna för de sökande till undervisning på två språk och att garantera alla en jämlik möjlighet att söka till undervisningen.
Lapsia koulussa.
Bild: Maija Astikainen

Fostrans- och utbildningssektorn har förberett sig på att sluta med urvalsproven för undervisning på två språk vid ansökan till årskurs 1 i de finskspråkiga grundskolorna. Ändringen träder i kraft 2025. Den finskspråkiga sektionen vid nämnden för fostran och utbildning fattar beslutet om ändringen. I beslutsfattandet beaktar sektionen kommentarerna vid mötet för vårdnadshavare den 16 maj och i enkäten Säg din åsikt mellan den 3 och 31 maj 2024.

Syftet med förnyelsen är att förenhetliga principerna för de sökande till undervisning på två språk och att garantera alla en jämlik möjlighet att söka till undervisningen. För närvarande varierar urvalspraxisen för undervisningen på två språk i Helsingfors, eftersom vi ordnar urvalsprov i en del språk och inte i andra. Helsingfors stad ökar antalet nya platser inom undervisningen på två språk i samband med förnyelsen.

Helsingfors stad erbjuder tvåspråkig grundläggande utbildning i språkparen finska–engelska, finska–spanska, finska–kinesiska, finska–nordsamiska, finska–svenska, finska–ryska och finska–estniska. För närvarande ordnar vi undervisning på två språk i elva skolor i staden. Barnet kan inleda undervisningen på två språk i årskurs 1 i lågstadiet eller årskurs 7 i högstadiet. Den planerade ändringen gäller valet till årskurs 1. 
Undervisning på två språk utvecklar elevens förmåga att förstå målspråket, läs- och skrivfärdigheterna samt de muntliga språkliga färdigheterna. Den utvecklar också det allmänna intresset och beredskapen för språkstudier. Precis som grundläggande utbildning i allmänhet utvecklar tvåspråkig grundläggande utbildning elevens färdigheter i alla läroämnen i enlighet med åldern. Läs mer om undervisningen på två språk på webbplatsen, där även skolor som erbjuder tvåspråkig undervisning är listade.

Välkommen till mötet på distans för vårdnadshavare den 16 maj 2024 kl. 17.00–18.00

Vi ordar ett möte i Teams där vi berättar om förnyelsen i urvalsproven till den tvåspråkiga undervisningen i grundskolorna för dem som börjar årskurs 1, och om orsaken till förnyelsen. Du kan kommentera och ställa frågor i chatten, och vi strävar efter att svara på så många frågor som möjligt under mötet. Mötet hålls på finska.