Osa-aikatyö yleistyy Helsingissä – eniten sitä tehdään palvelualoilla

Työllisyyden kasvu on viime vuosina nojautunut vahvasti osa-aikatyön lisääntymiseen sekä Helsingissä että Suomessa. Joka viides helsinkiläinen palkansaaja työskentelee osa-aikaisesti, yleisimmin naiset, nuoret ja ulkomaalaistaustaiset. Lähes puolet majoitus- ja ravintola-alalla työskentelevistä palkansaajista on osa-aikaisissa työsuhteissa, kaupan alalla osuus on yli kolmasosa.
Viime vuosina työllisyyden kasvu on perustunut vahvasti osa-aikatyön yleistymiseen.
Viime vuosina työllisyyden kasvu on perustunut vahvasti osa-aikatyön yleistymiseen.

Suomessa tehdään osa-aikatyötä vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Osa-aikatyö on kuitenkin yleistymässä meilläkin ja viime vuosina työllisyyden kasvu on perustunut vahvasti osa-aikatyön yleistymiseen. Helsingissä osa-aikatyötä teki vuonna 2023 noin 60 000 palkansaajaa, ja koko maan tasolla osa-aikatyötä tekeviä palkansaajia oli yli 425 000. Helsingissä joka viides työsuhde oli osa-aikainen.

Osa-aikatyön yleisyys vaihtelee eri toimialoilla Helsingissä huomattavasti. Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa lähes puolet työsuhteista on osa-aikaisia. Ravintoloissa, kahviloissa ja hotelleissa osa-aikatyön yleisyys liittyy asiakaspalvelun luonteeseen; ruuhka-aikaan työvoimaa tarvitaan paljon ja ruuhkahuippujen välissä töitä on vähemmän. Taiteen, viihteen ja virkistyksen toimialoilla osa-aikatyö on niin ikään hyvin yleistä – kaksi viidesosaa työsuhteista on osa-aikaisia.

Lukumääräisesti osa-aikaisesti työskenteleviä on Helsingissä eniten kaupan alalla, yli 10 000 palkansaajaa. Kaupan toimialalla osa-aikatyön osuus on yli kolmasosa kaikista työsuhteista.

Naiset, nuoret ja ulkomaalaistaustaiset tekevät paljon osa-aikatyötä

Helsingissä osa-aikatyötä tekevien osuus kaikista palkansaajista oli naisilla neljäsosa vuonna 2023. Miehistä osa-aikatyötä tekevien osuus oli vain 15 prosenttia. Osa-aikatyön yleisyydessä on myös suuria ikäryhmittäisiä eroja. Nuorimmat ja vanhimmat palkansaajat työskentelevät selvästi muita useammin osa-aikaisesti. Lähes kaksi kolmasosaa kaikista Helsingin osa-aikaisista palkansaajista on alle 35-vuotiaita. Joka kymmenes on yli 60-vuotias. Ulkomaalaistaustaiset tekevät suomalaistaustaisia useammin osa-aikatyötä.

Osa-aikatyö sopii monelle, osalla syynä kokoaikatyön puute

Yli viidesosa osa-aikaisista palkansaajista teki osa-aikatyötä, koska kokoaikatyötä ei ollut tarjolla. Moni työskenteli osa-aikaisesti elämäntilanteeseen liittyvistä syistä. Reilu neljännes oli opiskelijoita. Oma terveydentila tai lasten/läheisen hoito oli osa-aikatyön syynä yhteensä 16 prosentille vastaajista. Lisäksi joka kolmas teki osa-aikatyötä jostain muusta syystä, jota ei tarkemmin eritelty. Viimeksi mainittuun sisältyy muun muassa jo eläkkeelle siirtyneitä, edelleen työtä tekeviä henkilöitä. Eläkeläisten työssäkäynti onkin lisääntynyt viime vuosina.

Ulkomaalaistaustaisten työllisten epävarma työmarkkina-asema näkyy osa-aikatyön syissä. Ulkomaalaistaustaisista osa-aikaisesti työskentelevistä puolet teki osa-aikatyötä siksi, ettei heille ollut tarjottu kokopäivätyötä. Riittävällä ja joustavalla sosiaaliturvajärjestelmillä on merkittävä rooli osa-aikatyön mahdollistajana.

Tiedot perustuvat Helsingin kaupunginkanslian artikkeliin Osa-aikaiset työsuhteet Helsingissä ja Suomessa 2023, jonka pääaineistona on käytetty Tilastokeskuksen työvoimatutkimusta.