Hinkuyskätapauksia Helsingissä maltillisesti - testiin tarvittaessa vain lähetteellä

Helsingissä hinkuyskätartuntoja on todettu tänä vuonna noin 50. Todettujen tartuntojen määrä on nyt lähes samalla tasolla kuin ennen koronaa. Hinkuyskärypäitä on havaittu kahdessa alakoululuokassa. Lisäksi yksittäisiä hinkuyskätapauksia on todettu eri-ikäisillä, pääosin yli 10-vuotiailla ja aikuisilla.
Vaaleanpunainen ja sininen kuvituskuva viruksista.

Koululuokat tai harrasteryhmät, joissa todetaan altistuminen, saavat omat toimintaohjeet.

Hinkuyskän oireet ja tarttuminen

Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana. Taudin alkuvaiheessa se tarttuu hyvin herkästi, mutta tartuttavuus vähenee vähitellen. Sairastunut ei ole enää tartuttava, kun oireiden alusta on kulunut 3 viikkoa.

Hinkuyskän tyypillinen oire on useita viikkoja, jopa 2–3 kuukautta kestävä yskä, joka muuttuu yleensä vähitellen puuskittaiseksi. Erityisesti pienillä lapsilla yskä voi olla tikahduttavaa ja sisäänhengitys voi vaikeutua, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Yskänpuuskan lopussa lapsi saattaa myös oksentaa. Puuskien välillä potilas on yleensä hyväkuntoinen ja vähäoireinen.

Hinkuyskä on erityisen vaarallinen alle kuuden kuukauden ikäisille rokottamattomille tai puuteellisesti rokotetuille pikkulapsille. Erityisen riskiryhmän muodostavat alle kolmen kuukauden ikäiset lapset, jotka eivät ole vielä ehtineet saada ensimmäistä hinkuyskärokoteannosta.

Toimi näin, jos epäilet hinkuyskätartuntaa

Varsinkin alkuvaiheessa oireet muistuttavat tavanomaista flunssaa. Jos tiedossa ei ole kontaktia terveydenhuollossa varmistettuun hinkuyskätapaukseen, toimi kuten tavanomaisessa flunssassa. Jos sinulle kehittyy hinkuyskälle tyypillisiä voimakkaita yskänpuuskia, ole yhteydessä terveydenhuoltoon. Tämä on erityisen tärkeää, jos perheessä on alle vuoden ikäinen lapsi tai raskausviikolla 36 tai pidemmällä raskaudessa oleva henkilö.

Jos kyseessä on alle kuuden kuukauden ikäinen lapsi tai alle vuoden ikäinen lapsi, joka ei ole saanut vielä kahta hinkuyskärokotetta, ole yhteydessä päivystysapuun tai päivystykseen. Toimi näin, vaikka lapsi olisikin yskänpuuskien välillä hyväkuntoinen ja vähäoireinen.

Saat terveydenhuollon ammattilaiselta tarvittaessa lähetteen hinkuyskätestiin. Hinkuyskän testaaminen ei ole yleensä tarpeen tavallisten ylähengitystieoireiden yhteydessä, ellei sairastunut ole ollut tekemisissä hinkuyskään sairastuneen kanssa tai oireet eivät erityisesti viittaa hinkuyskään.

Testejä tehdään Tullinpuomin laboratoriossa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (HUS) ja terveysasemilla. Testiin tarvitaan lähete. Tullinpuomin laboratorio on auki arkisin klo 7–15.

Huomioithan, että näytteenottoon tullessasi sinun tulee käyttää kasvomaskia. Maskin löydät tarvittaessa laboratorion sisääntuloaulasta ilmoittautumisen vierestä.

Hinkuyskärokotukset aloitetaan kolmen kuukauden iässä

Kansallisen rokotusohjelman mukaan hinkuyskärokote annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden ikäisille, 4-vuotiaille, 14–15-vuotiaille ja 25-vuotiaille. Varusmiespalvelukseen tai vapaaehtoiseen asepalvelukseen saapuville annetaan myös hinkuyskärokote.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviltä edellytetään rokotussuojaa, jos heidän työyksiköissään hoidetaan alle vuoden ikäisiä lapsia. Rokotussuoja hiipuu noin viidessä vuodessa.

Hinkuyskärokotteet ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa. Pienet lapset saavat rokotteet neuvolassa, koululaiset ja opiskelijat koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ja 25-vuotiaat terveysasemilla. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset saavat rokotteen omasta työterveyshuollostaan. Varusmiehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen saapuvat saavat rokotteet varuskunnissa.

Uutista muokattu 10.5.2024 klo 15.28: Täsmennetty hinkuyskän oireita ja toimintaohjeita. Poistettu maininta helatorstain aukioloajasta Tullinpuomin laboratoriossa.