Hoppa till innehållet

Biblioteket

Välkommen till Arbis bibliotek – på Dagmarsgatan 3, andra våningen

Telefon 09 310 494 84
E-post  arbis.biblioteket@hel.fi

Johan Lindberg, bibliotekarie 
johan.lindberg@hel.fi

Öppet
Öppettider under terminerna:
5.9–10.12.2022 och 9.1–15.4.2023
måndag–torsdag 11.00–18.00, fredag 9.15–13.00.

Utanför terminen måndag–torsdag 10.00–15.00, fredag 10.00–13.00.

Alla är välkomna att använda sig av bibliotekets tjänster och utbud

Du behöver inte delta i någon kurs för att låna. Biblioteket har inget lånekortssystem. Lånar du första gången bör du visa ditt identitetsbevis vid inskrivningen som låntagare.

I Arbis bibliotek kan du studera, fördjupa dina intressen eller koppla av. Biblioteket är ett unikt svenskspråkigt bibliotek i huvudstadsregionen. I biblioteket hittar du kurslitteratur (för Arbis egna kurser och Öppna universitetets kurser som ordnas på Arbis), skönlitteratur för vuxna och barn, facklitteratur, lättläst samt dagstidningar och tidskrifter. Vi tar emot önskemål och inköpsförslag.

Lånetiden

Lånetiden är tre veckor i taget med undantag för tentamenslitteratur och nya populära böcker med kölista, som har 7–15 dagars lånetid. Lånetiden på tre veckor kan ändras till fyra veckor eller mer vid behov. Det senaste numret av tidskrifter lånas inte ut. Vid vårterminens slut kan du låna över sommaren; då infaller förfallodagen vid terminsstarten på hösten.

Förnya lån

Du kan förnya ditt lån fyra gånger, varefter du bör lämna in boken för påseende innan du kan låna den på nytt. Om materialet är reserverat kan du inte förnya lånet. Kom in till biblioteket, ring, skicka SMS eller e-post när du vill förnya eller göra en reservation. Lånen är personliga.

Förseningsavgift

Du får påminnelse per e-post eller SMS när lånet förfaller. Bibliotekeket har inte förseningsavgifter, men ifall det lånade materialet tappas bort eller skadas så att det inte längre är användbart, bör du betala 12 € i böter. Betalningen sker med kort i Arbis kansli. Du kan också ersätta materialet med ett nytt motsvarande. Då biblioteket är stängt är det möjligt att returnera böcker till vaktmästaren.

Kunddatorer och utskrifter

Biblioteket har två kunddatorer med de vanligaste programmen. Biblioteket har en kopieringsapparat/scanner som är kopplad till kunddatorerna. Utskrifter/kopior för eget bruk (endast A4) kostar 40 cent/ark. Utskrifterna betalas med kort i Arbis kansli.