Anna-Maria Parviainen, suunnittelija

Leena Mikkonen-Young, suunnittelija

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV)

 

Luovat toimialat pääkaupunkiseudun toimipaikkarakenteessa

 

Luovuudesta on tullut osa kaupunkipolitiikkaa. Katsotaan, että kaupunkien menestyksen avain on siinä, millaisen elinympäristön se pystyy tarjoamaan luovan luokan edustajille. Luovuuden merkityksen on nostanut esiin erityisesti amerikkalainen Richard Florida teoksessaan Luovan luokan esiinmarssi (The Rise of the Creative Class, 2002).

 

Richard Florida luokittelee väestön ammattien mukaan neljään pääluokkaan, jotka ovat luova luokka, suorittava luokka, palveleva luokka ja maatalous. Luova luokka koostuu kahdesta osasta, superluovasta ytimestä (Super-Creative Core) ja luovista asiantuntijoista (Creative Professionals). Luovan luokan ytimen muodostavat tutkijat, insinöörit, arkkitehdit ja designerit, opetusalalla työskentelevät, taiteilijat, muusikot ja viihdealan ihmiset. Heidän työnkuvaansa kuuluu tuottaa ja kuluttaa uusia ideoita, tekniikoita ja sisältöjä. Näillä aloilla on Floridan mukaan muita aloja paremmat mahdollisuudet harjoittaa työssä luovaa harkintaa. Ydinryhmän lisäksi luovaan luokkaan kuuluvat luovat asiantuntijat, jotka työskentelevät tietovaltaisilla toimialoilla, kuten rahoituspalvelujen, oikeustieteen tai terveydenhuollon alalla. Floridan tutkimuksen mukaan 29 prosenttia  suomalaisista työntekijöistä lukeutuu luovaan luokkaan.

 

Floridan luokitus:

Luova luokka (Creative Class):

Superluova ydin (Super-Creative Class):

Tietotekniikan ja matematiikan alojen ammatit

Arkkitehtuurin ja teknisen suunnittelun alojen ammatit

Biotieteiden, luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteiden alojen ammatit

Koulutus- ja kirjastoalojen ammatit

Taiteen, muotoilun, viihteen, urheilun ja media-alan ammatit

 

Luovat asiantuntijat (Creative Professionals):

Johtamiseen liittyvät ammatit

Liike-elämän ja rahoitusalan ammatit

Oikeustieteen alan ammatit

Terveydenhuollon ja tekniikan alan ammatit

Ylemmän tason myyntitehtävät ja myynnin johto

 

Suorittava luokka (työväenluokka) (Working Class):

Rakennusalan ja kaivannaisteollisuuden ammatit

Asennus-, huolto- ja korjausalojen ammatit

Tuotantotoiminnan alan ammatit

Liikenne- ja kuljetusalan ammatit

 

Palveleva luokka (Service Class):

Terveydenhuollon tukipalvelujen alan ammatit

Ruoanvalmistukseen ja ateriapalveluihin liittyvät ammatit

Rakennusten ja kiinteistöjen siivoamiseen ja kunnossapitoon liittyvät ammatit

Henkilökohtaisiin hoitopalveluihin liittyvät ammatit

Alemman tason myyntitehtävät ja vastaavat ammatit

Toimisto- ja hallintoalan tukipalveluihin liittyvät ammatit

Yhdyskunta- ja sosiaalipalveluihin liittyvät ammatit

Turvallisuuspalveluihin liittyvät ammatit

 

Maatalous:

Maanviljelyn, kalastuksen ja metsätalouden alojen ammatit

 

 

Floridan luokittelu on ammattiperusteinen. Olemme käyttäneet sitä soveltaen hyväksi jakamalla pääkaupunkiseudun yritysten ja julkisen sektorin toimipaikat Floridan pääluokkiin käytettävissä olevan toimialatiedon mukaan (TOL2002). Toimialaluokituksella ei kuitenkaan päästä ammattiryhmien tasolle, jolloin esimerkiksi koko sairaalan henkilöstö on luokiteltu luoviksi asiantuntijoiksi, vaikka joukossa voi olla myös muita kuin terveydenhuollon ammatteja. Vastaavasti koko Finnairin henkilöstö sijoittuu liikenne- ja kuljetusalan ammatteihin ja sitä kautta suorittavaan luokkaan.

 

Luokittelumme mukaan arviolta noin kolmannes koko maan luovasta luokasta työskentelee pääkaupunkiseudulla. Alueella työssäkäyvistä 45 prosenttia kuuluu superluovaan ytimeen tai luoviin asiantuntijoihin. Superluova ydin on seudulla vahvasti edustettuna, sillä 21 prosenttia työssäkäyvistä sijoittuu sitä edustaville toimialoille. Koko maan vastaava osuus on 15 prosenttia. Pääkaupunkiseudun kunnista Espoossa on suhteessa eniten superluovan ytimen alojen edustajia (24 %). Helsingissä ja Kauniaisissa painottuvat luovien asiantuntijoiden alat, joiden osuus henkilöstöstä on kummassakin kunnassa 30 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla on luovia asiantuntijoita 24 prosenttia ja koko maassa vastaavasti 19 prosenttia työllisistä. Vantaalla korostuu suorittavan työn toimialojen (mm. logistiikka) suuri määrä. Vantaalla suorittavan luokan toimialojen osuus työssäkäyvistä on 40 prosenttia, mikä on pääkaupunkiseudun (22 %) ja koko maan (31 %) osuuksia korkeampi. Palvelevan luokan osalta tilanne on kuntien välillä tasainen palvelevan luokan toimialojen osuuden ollessa 30–40 prosenttia henkilöstöstä (kuva 1).

 

Kuva 1. Toimipaikkojen henkilöstön jakautuminen Floridan luokituksen mukaan 2003

 

 

Lähde: Pääkaupunkiseudun toimipaikka-aineisto 2005, koko maan tiedot

Tilastokeskus, Työssäkäyntitilasto 2003.

 

 

Olemme tehneet asian havainnollistamiseksi karttaesityksiä Floridan luokista pääkaupunkiseudulla. Karttaesitykset ovat karkeistettuja. Niiden tarkoituksena on toimia enemmän keskustelun avaajana kuin tarkkoina tilastokuvina.

 

Alueellisesti tarkasteltuna superluovaa ydintä ja luovia asiantuntijoita edustavien toimialojen henkilöstö jakautuu epätasaisesti pääkaupunkiseudun sisällä. Isoimmat henkilöstön keskittymät sijoittuvat suurille työpaikka-alueille, mutta toimipaikkoja sijaitsee paljon myös kotiosoitteissa ympäri seutua. Superluovaa ydintä edustavien toimialojen henkilöstö keskittyy Helsingin niemelle, Pasilaan, Vallilaan ja Meilahteen sekä Otaniemeen. Pienempinä superluovan ytimen keskittyminä erottuvat Helsingissä Pitäjänmäki, Arabianranta ja Viikki, Espoossa Leppävaara ja Vantaalla Martinlaakso ja Myyrmäki (kuva 2).

 

Kuva 2. Superluovaa ydintä edustavien toimialojen henkilöstö 2003

 

Luovia asiantuntijoita edustavien toimialojen henkilöstö keskittyy myös Helsingin niemelle, mistä vyöhyke jatkuu tasaisena muuallekin kantakaupunkiin Meilahteen, Pasilaan ja Sörnäisiin asti. Espoossa vahvoja keskittymiä ovat Tapiola, Leppävaara, Kilo ja Espoon keskus. Lisäksi isot sairaalat näkyvät kartalla luovien asiantuntijoiden keskittymänä, esimerkiksi Espoossa erottuu Jorvin sairaala Vanhan Turuntien varrella ja Vantaalla Peijaksen sairaala Rekolassa. Vantaalla luovien asiantuntijoiden alojen henkilöstöä on eniten Tikkurilassa (kuva 3).

 

Kuva 3. Luovia asiantuntijoita edustavien toimialojen henkilöstö 2003

 

Suorittavaa luokkaa edustavien alojen henkilöstö sijoittuu hyvien liikenneyhteyksien varsille, pois keskustasta. Suurin keskittymä löytyy Vantaalta lentokentän alueelta johtuen siitä, että ilmaliikenne on luokiteltu kokonaisuudessaan kuuluvaksi suorittavaan luokkaan. Vantaalla myös Kehä III-vyöhyke erottuu selvästi. Suorittavan luokan alojen työpaikkakeskittymät sijoittuvat seudun teollisuusalueille kuten Helsingin Pitäjänmäkeen ja Metsälään, Espoon Keraan ja Niittykumpuun sekä Vantaalla lentokentän lisäksi Vaaralaan (kuva 4).

 

Kuva 4. Suorittavaa luokkaa edustavien toimialojen henkilöstö 2003

 

Palvelevan luokan työpaikat ovat jakautuneet muita luokkia tasaisemmin pääkaupunkiseudulla. Vahvoina keskittyminä erottuvat Helsingin niemi, Vallila ja Sörnäinen, Espoossa Kilo, Leppävaara ja Tapiola sekä Vantaalla Myyrmäki. Lisäksi pääliikenneväylien varsilla on runsaasti palvelevan luokan alojen työpaikkoja mm. kaupan alalla (kuva 5). 

 

Kuva 5. Palvelevaa luokkaa edustavien toimialojen henkilöstö 2003

 

Tiedot käyvät ilmi YTV:n tekemästä raportista Pääkaupunkiseudun toimipaikat 2003, joka sisältää tiiviin kuvauksen pääkaupunkiseudun yritys- ja toimipaikkarakenteesta. Luovuus on raportissa yhtenä teemana.

 

 

Lähteet

 

Florida, Richard (2005). Luovan luokan esiinmarssi. Miten se muuttaa työssäkäyntiä, vapaa-aikaa, yhteiskuntaa ja arkielämää. Talentum.

 

Heikkinen, Timo (2004). Pääkaupunkiseutu luovana kaupunkina. Rauno Sairisen, Vesa Kannisen, Timo Heikkisen, Richard Mannisen, Sari Puustisen ja Jukka Hirvosen teoksessa Pääkaupunkiseudun toimintaympäristöanalyysi. Muistio 12.10.2004. Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus, TKK, s. 20-33.

 

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (2005). Pääkaupunkiseudun toimipaikat 2003. Pääkaupunkiseudun julkaisusarja PJS B 2005:21.