Leena Hietaniemi, tutkija

Helsingin kaupungin tietokeskus

 

Yrityshautomotoiminta Uudellamaalla

 

Mikä yrityshautomo on ja miten se toimii?

 

Yrityshautomo on idea-asteella olevalle, aloittelevalle tai uutta toimintaa kehittävälle yritykselle tarkoitettu kehitysympäristö. Se on myös organisaatio, joka tuottaa yrityksen tarpeista lähtevää kehittämistoimintaa ja palveluja. Vuodesta 1995 lähtien toiminnan avulla on Uudellamaalla käynnistynyt runsaat 3 605 yritystä ja ne ovat tuottaneet yli 6 205 työpaikkaa jo hautomoon tulovaiheessa.

 

Kuvio 1. Uudenmaan yrityshautomoiden uudet yritykset

ja työpaikat hautomon tulovaiheessa, 1995-2005

 

 

Yrityshautomoiden ensisijaisena tavoitteena on siis tuottaa yrityksille niiden perustamis- ja käynnistämisvaiheessa ”mittatilaustyönä” ne palvelut, joita yritys tarvitsee yksilöllisen kehityksensä ja kasvunsa tueksi. Tällaisia palveluja ovat 1) peruspalvelut kuten aloitusvaiheen tomitilat, tietoliikenneyhteydet, yhteiset toimistopalvelut ja 2) yrityskehityspalvelut kuten yrityskohtaiset neuvonta- ja asiantuntijapalvelut, mentorointi, yrittäjyyteen liittyvä koulutustoiminta ja verkostoitumista edistävät palvelut. Perinteisesti yrityshautomotoiminta on perustunut tutkimustulosten kaupalliseen soveltamiseen, mutta uusimaalainen yrityshautomoverkko tarjoaa yrityksille laaja-alaisemman kehittymisympäristön. Yrityshautomoihin valikoituvat eniten kasvu- ja kehityspotentiaalia omaavat yritykset. Yritys ja yrityshautomo tekevät määräaikaisen 2–3 vuotta kestävän yhteistyösopimuksen yrityksen kehittämisestä vahvasti kilpailukykyiseksi. Yrityksen tehtävänä on kehittyä ja kasvaa oman strategiansa mukaan sekä kotimaisille että kansainvälisille markkinoille.

 

Kuvio 2. Yrityshautomoiden tarjoamat palvelut

 



Hautomoiden markkinoinnilla varmistetaan laadukkaan yrittäjäaineksen hakeutuminen niihin. Myös tunnettuuden sekä asiakkaiden ja sidosryhmien tietoisuuden lisääminen liittyvät markkinointiin. Ensikontaktissa tarvittavat asiat kirjataan ja tiettyjen pelisääntöjen puitteissa suoritetaan valintaprosessi. Tuloksena on päätös asiakasyrityksen sopivuudesta ja valinnasta hautomoon. Sisäänotto- ja sopimusvaiheessa varmistetaan, että sopimus yhteistyöstä yrityksen kanssa voidaan tehdä. Hautomon tehtävänä on arvioida yrityksen tai yrittäjäksi aikovien liikeidean toteuttamisen valmiutta sekä mahdollisesti tarvittavia kehitystoimenpiteitä. Aloitusvaiheessa hautomon tavoitteena on varmistaa, että yrityksellä on aloittamisen edellytykset sekä tarvittavat luvat ja sopimukset. Perustana on hautomo/yrityskehityssopimus, jossa on sovittu oikeudet ja velvoitteet yritykselle ja hautomolle.

 

Kehitysvaiheen tavoitteena on varmistaa, että yritys kehittää toimintaansa systemaattisesti, vakiinnuttaa toimintansa, kasvaa ja kansainvälistyy. Hautomon tavoitteena on vauhdittaa uusien, innovatiivisten ja kilpailukykyisten asiakasyritystensä kehittymistä tarjoamalla tukea, palveluita ja neuvontaa. Prosessissa keskitytään yrityksen toiminnan kannalta seuraaviin osioihin: kysynnän ja tarpeen kartoitus, tuotteen kehitys ja tuotanto, myynti ja markkinointi talous- ja tulosseuranta sekä henkilö- ja muut resurssit. Kehitysvaiheen tuloksena yrityksen toiminta on vakiintunut ja se on valmis irtautumaan hautomosta.

 

Poislähdössä varmistetaan, että toimintansa vakiinnuttanut yritys, joka on valmis poistumaan hautomosta, antaa lähtiessään hautomon kehittämiseksi hyödyllistä palautetta ja toimii hautomon markkinoijana, sponsorina ja tutorina tulevina vuosina. Jälkiseurannan tuloksena hautomot saavat käyttöönsä ajan tasalla olevat tiedot lähteneiden yritysten kehityksestä.

 

Uudenmaan yrityshautomot ja muutamia esimerkkejä hautomotoiminnoista

 

Taulukko 1. Uudenmaan yrityshautomot

 


 

Uudellamaalla on 16 yrityshautomoa, joista seitsemän toimii Helsingissä. Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskus, TE-keskus, on ollut ’Yrittämisestä työtä 2000’- projektin puitteissa osaltaan kehittämässä yrityshautomotoimintaa. Rahoitusta on saatu myös Euroopan sosiaalirahastosta. Yrityshautomot palvelevat erikoistumis- ja monialaisuudessaan kaikkia TE-keskuksia yli kuntarajojen ja Uudenmaan yrityshautomot ovat verkostoituneet keskenään. Kaksi kertaa vuodessa on kokous, jossa kaikkien hautomojen edustajat ovat mukana. Verkoston toiminta on jaettu neljään ryhmään, joita ovat markkinointi-, laatu- ja prosessi-, kansainvälisyys ja koulutus- sekä strategiaryhmä.

 

NYP – Helsingin kaupungin palvelualan yrityshautomo

Hautomo tarjoaa palveluja, kursseja ja tiloja. Kurssitarjontaan kuuluvat aloittavien maahanmuuttajien ja yrittäjien yrittäjyyskursseja. Maahanmuuttajien yrittäjyyskurssilla kohderyhmänä ovat pääkaupunkiseudun maahanmuuttajat, jotka ovat kiinnostuneet yritystoiminnan aloittamisesta. Kurssin pääkielenä on suomi ja sen sisältöön liittyy mm. suomalaisen yrityskulttuurin tunnetuksi tekeminen, yrittäminen Suomessa ja yrityksen perustaminen. Jokaisella kurssilaisella on kurssin aikana oma henkilökohtainen yritysneuvoja, joka antaa lisäopastusta tarvittaessa. Kurssin aiheina ovat mm. yritystalouden perusteet, yrityksen verotus, liikeidean kehittäminen, markkinointi ja myyntityö sekä yrityksen perustamistoimenpiteet. Kurssi on työvoimapoliittista aikuiskoulutusta työttömille tai työttömyysuhan alaisille ja se järjestetään yhdessä Uudenmaan TE-keskuksen kanssa.

 

NYP-hautomossa on vuokrattavana 12 toimistohuonetta kohtuuhintaan ja ne ovat kalustettuja. Myös verkkoyhteys, siivous- ja vartiointipalvelut sisältyvät vuokraan. Käytössä on neuvotteluhuone, yhteiskeittiö ja telefax. Kopiointi tapahtuu omakustannushintaan ja tietokoneen sekä tulostimen voi myös vuokrata. NYP-neuvontapalvelut kuuluvat myös hautomoyrittäjille. Hautomossa oloaika on korkeintaan kolme vuotta. Puolet hautomon yrityksistä on maahanmuuttajayrittäjiä.

 

Sosiaali- ja terveydenhoitoalan yrityshautomo

Sosiaali- ja terveysalaan erikoistunut yrityshautomo on toiminut Laurea-ammattikorkeakoulu Oy:n hallinnoimana syksystä 1996 lähtien yhteistyössä Uudenmaan TE-keskuksen kanssa. Yrityshautomon toiminta-alueena on Uusimaa ja Itä-Uusimaa. Yrityshautomon neuvonta-, koulutus- ja muita palveluja on käyttänyt yli 1 300 alan yritystoimintaa suunnittelevaa ja toteuttavaa henkilöä. Yhteistyöyrityksiä yrityshautomolla on ollut yli 200, jotka työllistävät tällä hetkellä noin 600 henkilöä. Vuosittain uusia yhteistyöyrityksiä on noin 25. Yrityshautomoajat ovat yrityksillä 1 – 2 vuotta. Yrityshautomoon on avoin, jatkuva haku.

 

Yrityshautomoyritykset ovat asumisen sisältämiä sosiaalipalveluja tuottavia, kotisairaanhoitoa, erilaisia terapioita, hierontaa ja myös vaihtoehtoisia terveyspalveluita tuottavia, kotiapuun liittyviä palveluita tuottavia sekä muita ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointiin liittyviä palveluita tuottavia yrityksiä.

 

Yrityshautomo tarjoaa aloittaville yrityksille alkuvaiheen toimintaa tukevia liiketoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyviä neuvontapalveluja sekä jo markkinoilla toimiville, yrityksille hallittuun laajentamiseen, yritystoiminnan kehittämiseen ja yrityksen johtamiseen liittyviä neuvontapalveluja yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

 

Maaseutuyrityshautomo

Maaseutuyrityshautomo aloitti toimintansa vuoden 1997 alussa Järvenpäässä. Sen palvelutoimintana on antaa aloittaville ja laajentaville maaseudun pienyrityksille kahden vuoden aikana yrityskohtaisia neuvontapalveluja. Hautomoon on jatkuva haku. Asiakkaista usealla on maatilayritys, jonka yhteyteen suunnitellaan tai laajennetaan uutta yritystoimintaa. Suosituimpia toimialoja ovat olleet matkailu, erilaiset hevosalan yritykset, elintarvikkeiden jatkojalostus, palvelualan yritykset kuten koneurakointi, kiinteistöhoitopalvelut sekä viher- ja puutarha-alaan liittyvä yritystoiminta.

 

Technopolis Ventures yrityshautomo

Technopolis Ventures Oy on Suomen suurin teknologia- ja osaamispohjaisia yrityksiä palveleva yrityshautomo. Kehitysohjelmassa on 180 yritystä pääkaupunkiseudulla (Espoossa lähes 100), Oulussa, Lappeenrannassa ja Jyväskylässä. Tärkeä tehtävä on tunnistaa parhaat liikeideat, joista kattavien, tuotteistettujen kehityspalveluiden avulla kehitetään kansainvälisiä menestystarinoita tutkimuslähtöisistä, yritysten spin offeista ja muista osaamispohjaisista yrityksistä. Verkottumispalvelu auttaa löytämään tärkeitä kontakteja sekä kotimaassa että eri puolella maailmaa.

 

Kansainvälinen toiminta ja toiminnan menestyksellisyys

 

Yrityshautomoverkostolla on myös kansainvälisiä kontakteja sekä konsultointia. NYP yrityshautomoilla on kansainvälisiä yhteyksiä Itämeren piirissä sekä Tanskan ja Ruotsin kanssa, joilla on pitkäaikaisempi kokemus maahanmuuttajista ja heidän yritystoiminnastaan. Tallinnan kanssa on myös kanssakäymistä. Yrityshautomoverkostolla on ollut yhteistoimintaa Afrikan maista Namibian, Etiopian ja Mosambikin kanssa. Esimerkiksi Namibiassa NYPin konsultoimana yrityshautomossa on ollut mukana 30 yritystä. Uudenmaan TE-keskuksella on yhteyksiä jopa Mongoliaan, jossa on neljä yrityshautomoa. Irlannissa on oltu kiinnostuneita suomalaisesta yrityshautomomallista luotaessa omaa strategiaa. Hollannissa uusitaan koko järjestelmä ja tässä yhteydessä on oltu yhteydessä myös suomalaisten kanssa. Technopolis Ventures Oy:llä on toimintaverkosto USA:n piilaaksossa ja Aasiassa (Kiina, Singapore).

 

Helsingin kauppakorkeakoulun tutkimuksen mukaan hautomoista irtaantuneiden, aktiivistesti toimivien yritysten osuus kaikista irtaantuneista yrityksistä vaihteli hautomoittain. Keskimäärin osuus oli 80 prosenttia. Alhaisin osuus oli 42 prosenttia ja korkein 100 prosenttia. Yritysten keskikokoa tarkasteltaessa on todettu, että hautomosta irtaantuneet kasvuyritykset menestyvät hyvin. Vuoden kuluttua niissä on töissä neljä henkilöä ja kahden vuoden kuluttua viisi henkilöä. Yrityshautomoissa oli 119 työpaikkaa vuonna 1995 ja kymmenen vuotta myöhemmin niitä oli 941 hautomoon tulovaiheessa.

 

Uusmaalaisten yrityshautomoiden toiminnan ja sen tuloksellisuuden arviointia on suorittanut amerikkalainen prof. Pier A. Abetti Journal of Technology Transfer, 29/2004). Hän pyrki selvittämään onko julkisen sektorin ennakolta tukeva lähestymistapa eli 16 uusmaalaisen yrityshautomon rahoittaminen toimintakykyinen menetelmä taloudellisen kasvun, työpaikkojen luomisen ja yrittäjyyden lisäämiseen. Tutkimuksen vastaus on vahvasti positiivinen vuosien 1996–2002 aineistoihin perustuen. Lähiaikoina julkaistaan Pier A. Abettin ja Charles F. Rancoutin uusi tutkimus, jossa tarkastellaan yrityshautomoita teknologian siirtoon ja taloudelliseen kasvuun vaikuttavina tekijöinä Yhdysvalloissa, Ukrainassa ja Suomessa. Technopolis -konsernin konsultointiyksikkö on erikoistunut teknologiahautomokonseptin siirtoon kehittyviin maihin.

 

 

Lähteet:

 

Haastattelut: Yrityskehitysasiantuntija Erik Furu, Technopolis Ventures Oy; yrityshautomon vetäjä Alpo Kervinen, Laurea-Ammattikorkeakoulu; yritysneuvoja Timo Mäkilä, NYP Yrityspalvelut, Helsingin elinkeinopalvelu; projektipäällikkö Esa Sahlman, Uudenmaan TE-keskus; vastaava yritysneuvoja Toivo Utso, NYP Yrityspalvelut, Helsingin elinkeinopalvelu.

 

Abetti, Pier A. Government- Supported Incubators in the Helsinki Region, Finland: Infrastructure, Results and best Practices. Journal of technology Transfer, 29/2004.

 

Koski, Toivo-–Eklöf, Antti. Uudenmaan yrityshautomoista irtaantuneiden yritysten menestyminen, yrittäjien näkemyksiä yrityshautomotoiminnasta sekä selvitys ”Yrittämisestä työtä 2000”-projektin asiakkaiden yritystoiminnasta, Helsingin kauppakorkeakoulu, Mikkeli Business Campus, Publications N-034,  2003.

 

HAUDU – ja menesty. Uudenmaan Yrityshautomoiden ja Yrittämisestä työtä 2000:n asiakaslehdet. Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskus, Yrittämisestä työtä 2000 –projektin julkaisut.