TYÖMARKKINAT

 

Koulutettujen työttömyys kasvaa

 

Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut Helsingissä viime vuoden keväästä 5,5 prosenttia työministeriön mukaan. Maaliskuun lopussa työttömänä oli 28 213 helsinkiläistä, lähes 1 500 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Samaan aikaan työttömyys on pysynyt koko maassa ennallaan. Työttömyys on kohdannut erityisesti koulutettuja työntekijöitä informaatiotekniikkaan liittyvillä aloilla.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste oli Helsingissä 7,5, Helsingin seudulla 7 ja koko maassa 9,3 prosenttia. Työministeriön mukaan työttömyysaste oli maaliskuun lopussa Helsingissä 9,2, Espoossa 6,5, Vantaalla 7,9 ja kehysalueella 6,6 prosenttia. Koko maan työttömyysaste oli 11,3 prosenttia. Helsingin seudulla naisten työttömyysaste oli 6,1 prosenttia ja miesten 8 prosenttia.

 

Työttömyysaste (%) Helsingin seudulla

 

 

Lähde: Työministeriö, työnvälitystilasto ja

Tilastokeskus, työvoimatutkimus

 

 

Opiskelijat ja kotiäidit muodostavat työmarkkinoiden reservin

 

Tilastokeskuksen mukaan lähes joka toinen työmarkkinoilta vuoden aikana kadonnut on kotia tai lapsia hoitamaan jäänyt nainen. Opiskelemaan on lähtenyt työmarkkinoilta poistuneista joka kolmas. Koko maan tavoin opiskelijoiden ja kotitaloutta hoitavien määrät kasvoivat alkuvuonna myös Helsingissä viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Työllinen työvoima on laskenut tammi–maaliskuussa Tilastokeskuksen mukaan vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna Suomessa lähes 18 000 ja Helsingin seudulla noin 13 800 henkilöllä. Työvoimatutkimuksen mukaan Helsingin seudun työllisyysaste (15–64-vuotiaat) oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 71,8 prosenttia, mikä oli vajaa kaksi prosenttiyksikköä matalampi kuin vuosi sitten.

Työikäisen väestön määrä pysyi lähes ennallaan. Helsingin työvoimaosuus, eli työvoiman osuus 15–74-vuotiaasta väestöstä, oli nyt 69,7 prosenttia. Vuotta aiemmin työvoimaosuus oli 1,7 prosenttiyksikköä korkeampi. 

 

Työllinen työvoima alueittain

Muutos (%) edellisestä vuodesta

 

 

Lähde: Tilastokeskus, työvoimatutkimus

 

 

Ikääntyneiden asema työmarkkinoilla heikkenee

 

Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi Helsingin seudulla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 3 prosenttia vuoden takaisesta; nuoria oli työttömänä 4 466 henkilöä. Eniten nuorisotyöttömyys kasvoi Vantaalla: 7,6 prosenttia.

Ikääntyneiden ja pitkäaikaistyöttömien tilanne työmarkkinoilla heikkeni entisestään. Pitkäaikaistyöttömien määrä lisääntyi Helsingin seudulla 7,6 prosentilla. Yli vuoden työttömänä olleita oli nyt Helsingin seudulla 15 378 henkilöä, joista helsinkiläisiä oli noin 8 700 henkilöä.

 

Pitkäaikaistyöttömyys

Muutos (%) edellisestä vuodesta

 

 

Lähde: Työministeriö, työnvälitystilasto

 

 

Avoimia työpaikkoja seudulla vähäisesti

 

Työvoimatoimistoihin ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli Helsingin seudulla maaliskuun lopussa 6 504 eli noin 2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maassa avoimia työpaikkoja oli vastaavana ajankohtana 38 153 eli lähes 6 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Helsingissä avoimia työpaikkoja oli maaliskuun lopussa saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Helsingin avoimista työpaikoista yli puolet oli palvelu- ja kaupalliselta alalta.

Työvoimatoimistoihin ilmoitetut avoimet työpaikat

Muutos (%) edellisestä vuodesta

 

 

Lähde: Työministeriö

 

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työllinen työvoima väheni Helsingin seudulla tammi–maaliskuussa rakentamisessa (–7,3 %), ravintola- ja majoitustoiminnassa (–10,7 %) ja rahoituksen sektorilla (–6,9 %) vuoden 2003 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Loppukeväästä 2003 valmistui valtion määräaikaisuuskysymystä käsittelevä muistio, jonka peruslinjauksia oli mm. se, että määräaikaisten määrää on vähennettävä valtiolla, ja että pysyvissä tehtävissä käytetään pysyviä palvelussuhteita. Tämä voisi osaltaan selittää sitä, että julkisen hallinnon työllinen työvoima kasvoi Helsingin seudulla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 6 prosentilla ja koko maassa lähes 3 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

 

Työllinen työvoima toimialoittain Helsingin seudulla

Muutos (%) edellisestä vuodesta

 

Lähde: Tilastokeskus