TYÖMARKKINAT

 

Työmarkkinoilla valoisammat näkymät

 

Helsingin seudulla työikäistä väestöä oli 953 300 henkilöä, työllisiä oli 639 100, työttömiä 47 100 ja työvoiman ulkopuolella 267 100 asukasta kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Työllisten määrä lisääntyi 1,6 prosenttia vuotta aiempaan ajankohtaan verrattuna. Työttömien määrä laski edelleen, noin prosentin ja työvoiman ulkopuolella olevien määrä supistui 2,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

 

Helsingissä työlliseen työvoimaan kuului 283 100, Espoossa 120 300, Vantaalla 102 500 ja kehysalueella 128 300 asukasta. Helsingissä lisäystä oli eniten, lähes kolme prosenttia eli 7 900 henkilöä viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Edellisellä vuosineljänneksellä määrä oli vielä hieman supistunut. Espoossa lisäystä oli runsas prosentti. Vantaalla ja kehysalueella työllisten määrä säilyi käytännöllisesti katsoen ennallaan. Koko Suomessa työllisten määrä kasvoi saman verran kuin Helsingin seudullakin eli 1,6 prosenttia.

 

Työllinen työvoima lisääntyi eniten Helsingin seudulla koulutus, terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluissa sekä muissa palveluissa. Lisäystä oli kummassakin noin 8,5 prosenttia. Yhteensä näillä sektoreilla oli 178 900 työntekijää. Koko maassa koulutus, terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluissa lisäystä oli vajaa kolme prosenttia sekä muissa palveluissa noin kuusi prosenttia. Helsingin seudulla eniten, lähes 13 prosenttia, supisti työvoimaansa majoitus ja ravitsemistoiminta, jossa työntekijöinä oli 18 900 henkilöä. Rahoitussektorilta sai toimeentulonsa 21 600 työntekijää ja heidän määränsä laski 11 prosenttia vuoden 2004 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Myös liikenteen työvoima väheni noin 11 prosenttia edellisvuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna. Kyseisellä sektorilla oli 52 500 työntekijää.

 

Toimialojen kehitys Helsingin seudulla

Työllisen työvoiman muutos (%) edellisestä vuodesta

 

Lähde: Tilastokeskus, työvoimatutkimus

 

Tehdyt yli- ja työtunnit vähenivät

 

Sekä tehdyt työtunnit että ylityötunnit vähenivät Helsingin seudulla kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Työtunteja tehtiin 262 milj. tuntia ja vähennystä oli vajaa kaksi prosenttia. Ylityötuntien määrä oli 4,2 milj. tuntia ja Helsingin seudulla laskua oli runsas neljä prosenttia. Helsingissä tehtyjen ylityötuntien määrä laski noin 9 prosenttia ja Vantaalla hieman alle 13 prosenttia. Espoossa sen sijaan tehtyjen ylityötuntien määrä kasvoi vähän yli 14 prosenttia.

 

Tehdyt työtunnit

Muutos (%) edellisestä vuodesta

 

 

Lähde: Tilastokeskus, työvoimatutkimus

 

 

Avoimia työpaikkoja entistä enemmän

 

Työttömyysaste oli Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi-maaliskuussa 6,9 prosenttia Helsingin seudulla eli prosenttiyksikön enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Helsingissä se oli 7,9 prosenttia ja koko Suomessa 9,1 prosenttia. Miesten työttömyysaste oli 7,2 prosenttia ja naisten 6,6 prosenttia Helsingin seudulla.

 

Työttömyysaste (%)

 

 

Lähde: Tilastokeskus, työvoimatutkimus 

ja työministeriö, työnvälitystilasto

 

Työministeriön tietojen mukaan maaliskuussa Helsingin seudun työttömyysaste oli 7,8 prosenttia ja laskua oli edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna 0,2 prosenttiyksikköä. Koko maassa se oli 11 prosenttia. Espoossa työttömyysaste oli 6,3 prosenttia, Vantaalla 7,9 prosenttia ja kehysalueella 6,5 prosenttia. Helsingin työttömyysaste oli 8,9 prosenttia eli 0,3 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin vuoden 2004 maaliskuussa. Helsingissä työllisyysaste, eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista, kohosi 1,7 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta ollen nyt 72,1 prosenttia. Helsingin seudun työllisyysaste oli 72,8 ja koko maassa se oli 66,3 prosenttia.

 

Työpaikkoja oli avoinna Helsingin seudulla maaliskuussa 8 170, kun määrä vuotta aikaisemmin oli 6 500 paikkaa, joten lisäystä niissä oli neljännes. Koko maassa maaliskuussa oli työnvälitystoimistoihin ilmoitettuja avoimia työpaikkoja 43 230 ja vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna lisäys oli runsas 13 prosenttia.

 

Nuorisotyöttömiä oli maaliskuun lopussa Helsingin seudulla 4 050 ja heidän määränsä oli laskenut 9 prosenttia vuoden takaisesta. Koko Suomessa alle 25-vuotiaiden työttömien määrä laski 11 prosenttia. Helsingissä heidän määränsä supistui 11 prosenttia, Espoossa 9 prosenttia, Vantaalla 7 prosenttia ja kehyskunnissa 8 prosenttia. Koko maassa oli 29 280 nuorta työtöntä. Edellisen kerran nuorisotyöttömyys supistui yhtä paljon vuoden 2001 alussa vuosineljänneksiä verrattaessa.

 

Nuorisotyöttömyys määrän muutos (%)

edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta

 

 

Lähde: Työministeriö, työnvälitystilasto

 

Pitkäaikaistyöttömien määrä sen sijaan hieman nousi kaikilla tarkastelluilla alueilla, tosin huomattavasti vähemmän kuin aiempien vuosineljännesten vertailuissa. Helsingin seudulla lisäystä oli 4,5 prosenttia ja koko maassa 1,6 prosenttia. Helsingissä oli 8 920 yli vuoden työttöminä työnhakijoina olleita. Espoossa heitä oli 2 300, Vantaalla 2 400 ja kehyskunnissa 2 400 henkilöä. Helsingissä lisäystä oli viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna 2,6 prosenttia ja Espoossa 3,3 prosenttia. Vantaalla pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 10,2 prosenttia ja kehyskunnissa 8,1 prosenttia.

 

Pitkäaikaistyöttömyys

Muutos (%) edellisestä vuodesta

 

 

Lähde: Työministeriö, työnvälitystilasto