Tiedote 22.5.2006
Helsingin tiedepalkinto 2006 sosiolingvisti Terttu Nevalaiselle
Helsingin kaupunki on luovuttanut 22.5. vuoden 2006 tiedepalkinnon professori
Terttu Nevalaiselle. Palkinto myönnetään merkittävästä helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä tieteellisestä työstä.
Terttu Nevalaisen tutkimusala on historiallinen sosiolingvistiikka, joka yhdistää kielen menneisyyden tutkimuksen nykypäivän englannin kieleen. Hänen tutkimusmateriaalinaan on erityisesti yksityishenkilöiden kirjeenvaihdon kieli.
Terttu Nevalainen (s. 1952) on valmistunut filosofian kandidaatiksi vuonna 1977, opiskellut Lontoon yliopistossa 1980 -81 ja väitellyt tohtoriksi vuonna 1991 Helsingin yliopistosta. Terttu Nevalainen on ollut tutkimus- ja opetustyössä Cambridgen yliopistossa vuosina 1992, 1994 ja 1996. Helsingin yliopistossa englantilaisen filologian professorina hän on toiminut vuodesta 1993. Hänellä on useita tiedeyhteisön luottamustehtäviä.
Helsingin yliopistossa professori Terttu Nevalainen johtaa englannin kielen vaihtelun ja muutoksen tutkimusyksikköä (VARIENG), joka on yksi Suomen Akatemian valitsemista kansallisen tutkimuksen huippuyksikköistä. Huippuyksikköön kuuluu yhteensä nelisenkymmentä tutkijaa Helsingin ja Jyväskylän yliopistoista.
Tutkimusyksikön tähän mennessä parhaiten tunnettu tuote on The Helsinki Corpus of English Texts. Se on laaja elektroninen tietokanta, joka sisältää englanninkielisiä tekstejä tuhannen vuoden ajalta. Korpus on käytössä sadoissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa eri puolilla maailmaa.
Tutkimusyksikön johtajana Terttu Nevalainen pitää tärkeänä tutkimustiedon välittämistä ja soveltamista myös varsinaisen tiedemaailman ulkopuolelle. Tämä voi tapahtua yleistajuisten julkaisujen kautta tai tutkimusyksikön järjestämillä luentosarjoilla käytännön englannin kielen ammattilaisille ja muille englannin kielestä kiinnostuneille.
Helsingin kaupungin tiedepalkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Palkinnon luovutti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Rakel Hiltunen Helsingin kaupungin tiedepäivänä 22.5.2006. Samana päivänä jaettiin myös 17 tutkimusapurahaa, yhteensä 73 000 (erillinen tiedote).