Hoppa till innehållet

Lugna stunder

Helsingfors församlingar 

Begravningsplatserna har öppet

Helsingforsborna besöker begravningsplatser mer nu än tidigare jular. Därför förlängs begravningsplatsernas besökstid under julhelgerna. Begravningsplatsernas portar har öppet dygnet runt redan från och med den 22 december kl. 8 och håller öppet förbi trettondagen ända fram till den 7 januari 2021. Det lönar sig att planera besöket på begravningsplatsen till dagar med mindre trängsel än till julafton eller juldagen. På begravningsplatserna ombeds besökarna att följa trafikstyrning och skyltar om avvikande trafikregleringar. 

https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/joulunaikahautausmaillavuonna2020

Julkrubbor

Julkrubborna i Helsingfors centrum är byggda efter det för året aktuella temat ’sett på avstånd – ändå nära’. I Helsingfors centrum kan man promenera från krubba till krubba. Det finns även krubbor utanför centrum runt om i Helsingfors. Julkrubbsrutten i centrum och information om andra krubbor kan ses på webbplatsen jouluseimet.fi (på finska).

Funktionella julstigar utomhus

Helsingfors församlingar erbjuder funktionella julstigar som promeneras på egen hand runt om i Helsingfors och där kan man uppleva julens budskap, jultraditioner, julsånger och julstämningen kanske med hela familjen. Vi ber dig iaktta säkerhetsavstånd och hygien under promenaderna. Dessutom kan man se ljusverk och julbelysning på kyrkogårdarna och i kyrkorna.

På Helsingfors församlingars webbplats finns en omfattande lista över stigarna och julbelysningarna. (på finska)

Öppna kyrkor

Kampens kapell är öppet för andakt och samtal varje dag kl. 10–18, undantag 24.12 kl. 8–13 samt 25–27.12 kl. 12–16. Under öppettiderna kan man träffa personal både från kyrkan och från social- och hälsovårdssektorn. Hos dem kan man söka samtalshjälp utan tidsbokning, anonymt och oberoende av hemkommunen, alla dagar på året.

Se mer info om kyrkornas öppettider (på finska) 

Staden som skattkammare: Motionera eller promenera i naturen

Naturen vårdar oss alla ömsint och som tur är finns naturen nära i Helsingfors. Inget piggar upp sinnet och kroppen mer än en nypa frisk luft. Klä på dig varmt och promenera dig till fina röda kinder! 

Tillgänglighetsanpassade naturupplevelser i Helsingforsregionen

Helsingfors närnatur erbjuder upplevelser även för dem som av ett eller annat skäl har problem att röra sig. På webbplatsen MyHelsinki hittar du sju lättillgängliga naturrutter även för personer med fysiska funktionsnedsättningar eller till exempel dem som går med barnvagn


Gröna famnar

Gröna famnar är Helsingfors stadsmiljösektors parknätplats, som leder stadsborna ut på promenader i huvudstadens förtjusande och mångsidiga parker. Gör parken till din egen! 
https://vihreatsylit.fi/sv/

Helsingfors friluftsområden

Naturen, de vidsträckta parkerna och skogarna nära staden kan fritt användas av alla för olika fritidsaktiviteter. Alldeles i Helsingfors centrum öppnar sig den vidsträckta Centralparken mot norr. Dessutom har staden i de närliggande kommunerna cirka 5 000 hektar friluftsområden i naturtillstånd. 

Lista över stadens friluftsområden

Nya och gamla grannskap

Helsingfors förändras med fart – och ibland överraskar stadens mångformighet infödda stadsbor. Nya stadsdelar uppstår och äldre områden förvandlas i och med att tiden för med sig nya lager i områdenas utsikter och vyer. Skogspromenader och naturutflykter kan i stadsmiljöer motsvaras av exempelvis arkitekturpromenader. Estetiska upplevelser – att uppleva något vackert eller på annat sätt visuellt intressant – främjar också vårt välbefinnande. När man pratar om arkitektur sitter skönheten i betraktarens ögon och alla har en egen åsikt om den. Var hittar du Helsingfors vackraste eller intressantaste vyer?

På webbplatsen MyHelsinki hittar du listor över de intressantaste stadspromenadsmålen (på finska)

Fridfulla Helsingfors

Den mörka årstiden och svala temperaturer ger möjlighet att bekanta sig med Helsingfors fridfulla och lugna sida. Bland världens glittrande julstäder är Finlands huvudstad som en urban reträtt, som ger energi och en möjlighet att slappna av med bastu, natur samt nya och gamla traditioner. Läs om juletidens evenemang år 2020 på Helsingfors stads nätplats.

Foto: Anna Kanervirta/ Helsinki Marketing31.03.2021 16:33