Suoraan sisältöön

Asumisoikeusasunnon haku

Helsingin seudulta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Porvoo, Sipoo, Tuusula ja Vihti) asumisoikeusasuntoa hakevalla tulee olla järjestysnumero. 

Numeroa voi hakea kolmella eri tavalla

Sähköisen asiointipalvelun kautta. Asiointiin tarvitaan pankkitunnukset. Palvelussa voi hakea uutta järjestysnumeroa sekä tarkastaa voimassa olevan järjestysnumeron. Hakija saa tiedon asiointikansion tapahtumista ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. 

Verkkolomakkeella järjestysnumerohausta. Tällöin ei tarvita pankkitunnuksia, mutta sinun ei ole mahdollista seurata hakemuksesi tilannetta. Järjestysnumero lähetetään verkkolomakkeessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

• Täyttämällä tulostettavan järjestysnumerohakemuksen ja toimittamalla sen lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Asunnon haku

Järjestysnumeron saatuaan hakija voi jättää asuntohakemuksen asumisoikeusyhtiölle. Hakemuksen voi täyttää yhtiön verkkosivuilla. Asumisoikeuden saanti määräytyy järjestysnumeron perusteella. Asumisoikeusyhtiö hyväksyttää hakijan asumisoikeuden kaupunkiympäristön asuntopalveluilla.

Asumisoikeuden hyväksymisen edellytykset

Asumisoikeuden haltijan hyväksymisen edellytyksenä on hakijan asumisoikeusasunnon tarve. Hakijalla ei katsota olevan asumisoikeusasunnon tarvetta, jos hänellä on:

1) hakualueella omistusasunto, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa; tai

2) varallisuutta siinä määrin, että hän voi rahoittaa vähintään 50 prosenttia hakemansa tai hakemaansa vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi.

Edellä mainittuja ehtoja ei edellytetä asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavalta hakijalta eikä 55 vuotta täyttäneeltä hakijalta.

Jos hakija kieltäytyy kolme kertaa jo hyväksymästään asuntotarjouksesta, hänet siirretään järjestysnumeroltaan muiden hakijoiden jälkeen. 

Sen jälkeen, kun asunnon saanut hakija on allekirjoittanut sopimuksen ja maksanut asumisoikeusmaksun, järjestysnumero, jonka nojalla hän sai asumisoikeusasunnon, tulee käytetyksi.11.09.2020 13:45

Asumisoikeusasunnon vaihtaminen

Mitä pitää tehdä, jos haluaa vaihtaa asumisoikeusasuntoa?