Suomi | Svenska | English
Selkokieli | Lättläst språk
Viittomakieli | Teckenspråk
Suomi | Svenska | English | Pусский | Deutsch | 日本語
Suomi | Svenska | English | Eesti keel | Français | Pусский | Soomaali | Türkçe | Español | بالعربية | 中文 | فارسی
Työpajankatu 8
00580 Helsinki
PL 58235, 00099 Helsingin kaupunki
+358 9 310 2611
Toimipiste kartalla
Terveydensuojelussa valvomme tilojen ja toiminnan terveellisyyttä. Valvomme esimerkiksi päiväkoteja, kouluja, hoitolaitoksia, hotelleja, kauneushoitoloita, uimahalleja, uimarantoja, liikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Tässä vastaamme näitä tiloja, ilmoituksia ja tekemäämme valvontaa koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.
Kysymykset koskien toiminnan aloittamista esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, hoitolaitoksissa, kauneushoitoloissa, liikuntatiloissa, majoitustiloissa, uimahalleissa ja saunoissa.
Sinun täytyy ilmoittaa
Tee edellä mainituista toiminnoista terveydensuojelulain 13 §:n mukainen ilmoitus. Sinun täytyy ilmoittaa toiminnan aloittamisesta, merkittävästä muuttamisesta, toimijan vaihtumisesta ja toiminnan lopettamisesta.
Mikäli tiloissa on elintarkkeiden myyntiä tai tarjoilua, tulee sinun tehdä ilmoitus myös elintarvikevalvontaviranomaiselle.
Sinun tulee tehdä ilmoitus edellisessä kysymyksessä mainituista toiminnoista.
Tee ilmoitus ensisijaisesti sähköisessä ilmoituspalvelussa osoitteessa ilppa.fi. Samalla voit ilmoittaa myös elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta.
Ilmoituksen voit tehdä tarvittaessa myös lomakkeella: tarkemmat ohjeet sekä lomakkeet
Tekemäsi ilmoituksen kautta valvontaviranomainen saa tiedon toiminnastasi ja toiminta otetaan säännöllisen valvonnan piiriin eli siihen tehdään valvontaa, kuten tarkastuksia. Saat todistuksen ilmoituksen rekisteröinnistä. Ilmoituksen rekisteröinti on maksullinen, katso hinnat (pdf)
Sinun täytyy tehdä asunnossa tapahtuvasta majoituksesta terveydensuojelulain mukainen ilmoitus, jos toiminnalla tähdätään taloudelliseen voittoon. Merkitystä ei ole sillä, tuottaako toiminta tosiasiallisesti voittoa. Sinun täytyy ilmoittaa tiedot kaikista asunnoista, joissa on tällaista ilmoitusvelvollista majoitusta.
Sinun ei tarvitse tehdä ilmoitusta, jos vuokraat huoneistoa huoneenvuokralain mukaisesti. Sinun ei tarvitse myöskään ilmoittaa kodin yhteydessä tapahtuvasta satunnaisesta majoittamisesta, yksityisestä sosiaalihuollon asumispalvelusta tai yhteisön, säätiön tai laitoksen omalle henkilöstölle tarkoitetun majoitustilan tarjoamisesta.
Selvitä hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista tarvitseeko toimintaa varten hakea rakennuslupa (käyttötarkoituksen muutos) rakennusvalvonnasta.
Lisää tietoa asunnossa tapahtuvasta majoitustoiminnasta: ohje majoitustoiminnasta asunnoissa (pdf)
Kysymyksiä liittyen tiloihin ja niiden vaatimuksiin sekä viranomaisen valvontaan. Kysymykset koskevat mm. kouluja, päiväkoteja, hoitolaitoksia, kauneushoitoloita, hotelleja, liikuntatiloja ja uimahalleja.
Jos mietit tilan sopivuutta suunnittelemaasi käyttöön, kannattaa tutustua erilaisten tilojen ohjeisiin. Ohjeissa on kerrottu mitä vaatimuksia ja suosituksia tiloille on.
Jos tilojen sopivuus suunnittelemaasi käyttöön edelleen mietityttää, voit lähettää neuvontapyynnön sähköpostilla osoitteeseen kymp.terveydensuojelu@hel.fi. Kerro viestissäsi tiedot suunnitellusta toiminnasta, tilan tiedot sekä toimita pohja- tai kalustepiirros tilasta.
Viranomaisen lausunnot ovat kannanottoja valmisteilla olevaan asiaan. Lausunnossa kerrotaan viranomaisen vaatimuksista ja annetaan ohjeita, jotka on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa.
Saatat tarvita terveydensuojeluviranomaisen lausuntoa jotain toista viranomaista varten. Voit myös pyytää lausuntoa valmisteilla olevasta rakennushankkeesta tai tilojen soveltuvuudesta suunniteltuun käyttöön (katso myös edellinen kysymys).
On tärkeää, että lausuntoa varten sinulla on esittää selkeä suunnitelma, johon viranomainen voi ottaa kantaa. Lausuntopyynnön voit lähettää sähköpostilla osoitteeseen kymp.terveydensuojelu@hel.fi.
Teemme tarkastuskäyntejä valvomiimme tiloihin säännöllisesti valvontasuunnitelman mukaisesti. Lisätietoja voit lukea ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmasta.
Emme tee tarkastuskäyntejä ennen toiminnan aloittamista. Teemme ensimmäisen tarkastuksen toiminnasta riippuen yleensä 3 – 12 kuukauden kuluessa aloittamisesta. Tämän jälkeen teemme tarkastuksia säännöllisesti.
Tarkastukset ovat toimijalle maksullisia, katso hinnat (pdf).
Jos epäilet sisäilmaongelmaa julkisessa tilassa, kuten päiväkodissa, koulussa, majoitustilassa, liikuntatilassa tai uimahallissa, on tärkeää selvittää asia nopeasti. Ilmoita epäilyksestäsi toiminnasta vastaavalle henkilölle ja kiinteistön omistajalle tai isännöitsijälle. Näin oikeat tahot saavat tiedon ripeästi ja voivat ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin asian selvittämiseksi.
Jos lapsesi oireilee koulussa tai päiväkodissa, kerro asiasta koulun rehtorille tai päiväkodin johtajalle ja ota yhteyttä koulun terveydenhoitajaan tai omaan terveydenhoitopaikkaasi. Jos tarvitset koulun tai päiväkodin kunnosta tai korjauksista lisätietoja, keskustele asiasta rehtorin tai päiväkodin johtajan kanssa.
Lisätietoa julkisten tilojen terveyshaittojen valvonnasta.
Toimintamalli (pdf), jos oppilaalla tai päiväkotilapsella on epäily sisäilmaoireilusta.
Huomiothan, että tilojen ja toiminnan tulee olla hygieenistä, jotta asiakkaalle ei synny terveysriskiä. Pyykinpesukonetta tai siivouskaappia ei saa sijoittaa wc-tilaan, eikä wc-tilaa tule käyttää huolto- tai varastointitilana.
Wc-tila on niin sanottua epähygieenistä tilaa, koska tilan pinnoilla voi olla bakteereja, loisia ja viruksia wc-istuimen huuhteluveden levittäessä niitä koko tilaan. Bakteerit ja virukset voivat tyypistä riippuen säilyä elinkelpoisina kuivalla pinnalla jopa kuukausia. Tartunta voi tapahtua kosketustartuntana joko epäsuorasti pinnoilta tai suorasti käsien kautta. Tästä syystä wc-tiloissa ei tule olla muuta toimintaa eikä sitä tule käyttää säilytystilana.
Lisätietoja ohjeesta (pdf) kauneushoitoloille, tatuointihuoneistoille, solariumtiloille ja vastaaville.
Kysymykset koskien toimintaa tapahtumassa sekä liikkuvaa toimintaa, kuten liikuteltavat saunat ja kylpytynnyrit.
Sinun täytyy tehdä ennen liikkuvan saunan toiminnan aloittamista terveydensuojelulain 13 §:n mukainen ilmoitus omaan kotikuntaasi. Kun tulet tapahtumaan, ota mukaan omavalvontasuunnitelma ja todistus ilmoituksen rekisteröinnistä.
Selvitä etukäteen, voiko saunan liittää yleiseen vesijohtoon ja viemäriin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit tuoda pesuveden paikalle esimerkiksi puhdasvesisäiliöissä ja kerätä jätevedet säiliöön. Jätevesien johtamisen ja käsittelyn osalta kannattaa olla yhteydessä HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymään.
Huolehdi, että saunassa tai sen läheisyydessä on suihku tai muu peseytymismahdollisuus, wc-tila ja käsienpesupaikka. Tapahtuman järjestäjän kanssa on hyvä etukäteen miettiä myös jätehuollon järjestäminen. Huolehdi, että saunatilojen pinnat ovat ehjiä ja helposti puhtaana pidettäviä. Suunnittele saunatilojen siivous etukäteen odotetun kävijämäärän mukaan.
Selvitä kotikunnastasi, tuleeko sinun tehdä ennen toiminnan aloittamista terveydensuojelulain 13 §:n mukainen ilmoitus omaan kotikuntaasi. Kun tulet tapahtumaan, ota mukaan omavalvontasuunnitelma ja mahdollisesti todistus ilmoituksen rekisteröinnistä.
Selvitä etukäteen, voiko kylpytynnyrin liittää yleiseen vesijohtoon ja viemäriin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, selvitä voitko tuoda veden paikalle esimerkiksi puhdasvesisäiliöissä ja kerätä jätevedet säiliöön. Jätevesien johtamisen ja käsittelyn osalta kannattaa olla yhteydessä HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymään.
Huolehdi, että kylpytynnyrin läheisyydessä on suihku tai muu peseytymismahdollisuus, wc-tila ja käsienpesupaikka. Huolehdi, että asiakkaat peseytyvät huolellisesti ennen kylpytynnyriin menoa. Kylpemään ei saa mennä sairaana tai jos on pieniäkin ihovaurioita. Huolehdi, että kylpytynnyrin pinnat ovat ehjiä ja helposti puhtaana pidettäviä.
Suunnittele kylpytynnyrin puhdistus odotetun kävijämäärän mukaan. Vaihda kylpytynnyrin vesi jokaisen käyttökerran jälkeen. Mikäli haluat käyttää saamaa vettä pidempään, käsittele vesi kloorilla.
Kylpytynnyreiden hygieniaohje (pdf).
Kysymykset koskien vahinkoeläimiä, kuten rottia, ja niiden torjuntaa.
Rottia liikkuu luonnossa ja erityisesti siellä, missä niille on tarjolla ravintoa. Esimerkiksi lintujen ruokinta tai huonosti toimiva jätehuolto voi lisätä rottien määrää.
Tuholaisten torjunnan järjestää kiinteistön omistaja tai haltija. Jos epäilet rottien pesivän tontilla, voit ilmoittaa asian kiinteistön omistajalle tai haltijalle, esimerkiksi taloyhtiön edustajalle. Rottahavainnoista Helsingin viher- ja katualueilla voit ilmoittaa suoraan kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun. Yksittäisistä havainnoista ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, sillä niitä ei yleensä pidetä terveyshaittana, mikä aiheuttaisi toimenpiteitä.
Torjuntatoimiin ei satunnaisten havaintojen perusteella ole välttämättä tarvetta. Tarvittaessa rottia voidaan torjua erilaisin loukuin tai torjunta-ainein. Loukkuja voivat ostaa yksityishenkilötkin, mutta myrkytykset hoitaa aina tuholaistorjunnan ammattilainen. Loukkujen käyttöön saat ohjeet myyjältä. Olisi hyvä, jos voisitte sopia naapureiden kesken yhtäaikaisista torjuntatoimenpiteistä.
On hyvä varmistaa, ovatko kyseessä rotat, sillä ne voivat aiheuttaa esimerkiksi jyrsintävaurioita rakenteille. Apuna voit käyttää tuholaistorjunta-alan ammattilaisia. Tuhoeläinten, kuten rottien, hävittäminen kuuluu kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulle. Ota siis yhteyttä kiinteistön omistajaan tai haltijaan, esimerkiksi taloyhtiön edustajaan.
Kysymykset koskien uimarantoja ja uimahalleja sekä veden laatua.
Seuraamme uimarantojen veden laatua 15.6. - 31.8 välisen ajan.
Helsingin uimarantojen veden laatu on yleensä hyvä, mutta veden laatu saattaa ajoittain heikentyä esimerkiksi rankkojen sateiden aiheuttaminen huuhtoumien ja luonnoneläinten vaikutuksesta. Veden laadusta saat lisätietoja kullakin rannalla olevalta ilmoitustaululta sekä uimaveden laatu -sivuilta.
Merenrannoilla on yleensä jossain vaiheessa kesää sinilevää. Sinilevien määrä kasvaa yleensä heinäkuussa veden lämmetessä. Veden lämpötilan lisäksi sinilevien määrään vaikuttavat veden virtauksen ja tuulet ja sinilevätilanne voi muuttua nopeasti. Viimeisimmät sinilevähavainnot voit käydä katsomassa ulkoliikuntakartasta. Lisäksi rannoilla ilmoitetaan, kun siellä on havaittu sinilevää. Sinilevä voi olla myrkyllistä, joten vältä uimista, kun vedessä on sinilevää.
Vinkkejä sinilevän tunnistamiseen.
Helsingissä on useita talviuintipaikkoja. Kaikki Helsingin talviuintipaikat ovat yksityisiä eli tarkoitettu vain talviuintiseuran jäsenten käyttöön. Talviuintiseurat vastaavat itse toiminnastaan sekä veden laadun seurannasta. Voit ottaa yhteyttä talviuintiseuraan, jos haluat lisätietoja esimerkiksi veden laadusta.
Seuraamme uima-allasveden laatua säännöllisesti otettavilla vesinäytteillä. Uimahallien veden laatu on Helsingissä yleisesti ottaen hyvä. Viimeisimmät veden laadun tiedot löydät uimahallin ilmoitustaululta tai allastilan seinältä.
Uimahallit seuraavat itse myös jatkuvasti veden laatua, vedenpuhdistusjärjestelmän toimintaa ja tilojen pintojen puhtautta. Teemme tiloihin myös tarkastuksia. Lisätietoja asiasta saat uima-allastilojen hygienia -sivulta.