Korjausrakentamisen energiatehokkuus

På svenska

Korjausrakentamista koskevat energiamääräykset koskevat luvanvaraisia toimenpiteitä, käyttötarkoituksen muuttamista tai teknisten järjestelmien korjaamista. Kun rakennukseen päätetään tehdä laajempi korjaus, samalla tarkastellaan aina myös energiaparannusten mahdollisuutta.

Suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä määräykset antavat useita tarkasteluvaihtoehtoja: voidaan parantaa julkisivun lämmöneristävyyttä tai tavoitella pienempää kokonaisenergian kulutusta.

Korjausrakentamisen energiamääräyksissä on esitetty kolme erilaista tarkasteluvaihtoehtoa, jolloin lähtökohtana on
• rakennusosakohtainen tarkastelu,
• rakennustyypille määritelty energiankulutus tai
• rakennuksen kokonaisenergian kulutus (E-luku).

Energiatehokkuuden parantamiseksi voidaan valita hankkeen ja kokonaisuuden kannalta sopivin tarkastelutapa.

Rakennuslupavaiheessa tarvittavat selvitykset ja laskelmat riippuvat valitusta tarkastelutavasta ja tehtävistä toimenpiteistä. Helsingin rakennusvalvonta on julkaissut asiakasohjeen ja pääkaupunkiseudun rakennusvalvonnat lomakkeen ja tulkinnan hankesuunnittelun ja energiaselvityksen laatimisen tueksi.

Mahdollisista energia- ja korjausavustuksista voi lukea lisää ARA:n sivuilta.

Kaupunki tukee taloyhtiöitä energiaremonteissa ilmaisella neuvontapalvelulla, joka on suunnattu kerrostaloyhtiöille.

25.02.2021 17:58