Suoraan sisältöön

Palvelut päivähoidolle ja kouluille

Harakan luontokeskuksen palvelut päivähoidolle ja kouluille

Päivähoidon saariseikkailupäivät

Kaivopuiston edustan saaressa sijaitseva Harakan luontokeskus järjestää maksuttomia saariseikkailupäiviä helsinkiläisille päiväkotiryhmille touko-syyskuussa. Seikkailun aiheena on saaristoluonto ja Itämeri. Ilmoittautumiset alkavat huhtikuun puolivälissä. Maksullisia retkiä järjestetään myös tilauksesta. 

Vuonna 2022 saariseikkailupäivien varaamisessa kokeiltiin sähköistä hakumenettelyä verkkolomakkeella. Tavoitteena on parantaa palvelua ja vähentää puhelimessa jonottamisen tarvetta (lisätietoja saariseikkailutiedote 2022). Saariseikkailupäivät jaettiin hakeneille ryhmille ilmoittautumisjärjestyksen sekä varhaiskasvatusalueen perusteella.

  • Saariseikkailupäiviin 2022 tuli yhteensä 105 hakemusta. Valinnoista on tiedotettu hakemusten yhteyshenkilöitä sekä varayhteyshenkilöitä sähköpostitse 25.4. aikana. Saariseikkailut alkavat jo 9.5. ja ensimmäiset ryhmät saavat retki-infokirjeen pian paikasta tiedottamisen jälkeen.


Kaksi lasta tutkii luupeilla kalliota saariseikkailuretkellä

Harakan luontokoulu

Luontokoulupäivät ovat suunnattu helsinkiläiskouluille ja ne ovat luokille ilmaisia, ainoastaan venematka Harakan saarelle on maksullinen. Luontokoulutiedote 2022

Luonnontutkimuspäivät (4–6 lk)
Luontokoulukausi ulottuu huhtikuusta loppusyksyyn. Lue ohjelmasta luontokoulutiedotteesta. Oppilaat tutkivat luontokoulupäivän aikana luontoa maastotöitä tehden ja luonnossa liikkuen. Päivän aikana syödään eväslounas. Ilmoittautuminen luontokoulupäiviin alkaa maaliskuun puolivälin jälkeen. Poikkeusajan toistuessa luonto-opetusta voidaan järjestää myös Vanhankaupunginlahden ja Töölönlahden luontokohteissa. Mantereella tapaamispaikat sovitaan luokan kanssa päiväkohtaisesti. 

Ilmoittautumislomake

Ympäristöntutkimuspäivät (lukio + 7–9 lk)
Tutkimuspäivä räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan ja on toteutettavissa koko lukuvuoden ajan. Ympäristö on jatkuvasti esillä uutisotsikoissa, somessa ja keskusteluissa. Mitä luvut ja arvot oikeasti tarkoittavat? Miten näytteitä analysoidaan ja kuinka tuloksia tulkitaan? Ympäristöntutkimuspäivät antavat vastauksen näihin kysymyksiin. Opetus voidaan järjestää koulussa, koulun ympäristössä tai Harakan saarella. Tutkimuspäiviin jatkuva haku sähköpostilla, ympäristökasvattaja Asta Ekman, etunimi.sukunimi(at)hel.fi

Luontokoululaisia Harakan rannassa tutkimusretkellä

Pääkaupunkiseudun Itämerihaastekoulujen verkosto

Ota haaste vastaan! Itämeri tarvitsee juuri sinun koulusi ottamaan selvää, mikä on Itämeren tila ja mitä koulunne voi tehdä meren hyväksi. Lisätietoja Asta Ekman, puh. 09 310 31577, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)hel.fi.

Tilausretket

Varaa ryhmällesi elämyksellinen opastettu luontoretki tai saariseikkailuretki Harakkaan. Helsingin ympäristöpalvelut välittää oppaiden yhteystietoja. Retken ajankohdasta ja painotuksista sovitaan oppaan kanssa. Lisätietoja Harakan luontokeskus, puh. 09 310 32028 (touko-syyskuu).

Omatoimiretket

Harakan saaressa voi retkeillä myös omatoimisesti. Luontokeskuksen näyttelytilat ja akvaariot ovat kaikkien vierailijoiden käytössä. Harakan saaren voi kiertää polkua pitkin. Kallioalueilla polku on merkitty kallioon valkoisin kolmioin. Polulle on helppo lähteä omatoimiselle retkelle. Luontotalolta saa mukaan saaren kartan ja lainaan tutkimusvälineitä. Lintujen pesintäaikaan 1.4.–15.8. saaren eteläkärki on rauhoitettu ja suljettu retkeilijöiltä (saaren poikki kulkee köysi joka rajaa suojelualueen).

Voit tutustua saareen tästä linkistä Virtuaalikierros Harakkaan

Tutustu saaren luontoon ja hyödynnä mobiililuontopolkua: https://citynature.eu/fi/kohde/harakka/

Saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja. Pesimäaikana linnut puolustavat pesiään ja poikasiaan. Kävijöiden on syytä liikkua saarella rauhallisesti ja vain merkittyjä polkuja pitkin. Ajoittain osia saaren reiteistä suljetaan nauhamerkinnöin lintujen pesinnän vuoksi.

Suojelualueen reunalla on lintujen tarkkailupaikka, lintupiilo. Kuvataulu kertoo saarella pesivistä lintulajeista. Avoimen meren puolelle, bunkkerin päälle on rakennettu lintujen katselulava, jossa voi istahtaa syömään myös eväitä.

Toivomme ryhmien ottavan yhteyttä ennen retkeä, puh. 09 310 32028. 


Kuvat: Mari Sahlstén ja Marianne Saviaho25.04.2022 19:33

Koulumetsähanke

Hanke edistää lasten ulkona oppimista.

Vihreä Lippu

Vihreä Lippu on koulujen ja päiväkotien kansainvälinen ympäristökasvatusohjelma.

Kouluille lainattavat näyttelyt

Ympäristökoulu Polku tarjoaa lainattaviksi kestävään kulutukseen liittyviä näyttelyitä.