Suoraan sisältöön

Palvelut päivähoidolle ja kouluille

Harakan luontokeskuksen palvelut päivähoidolle ja kouluille

Päivähoidon luontopäivät

Päivähoidon saariseikkailupäivät keväältä 2020 on peruttu koronavirusepidemian takia. Mikäli syyskaudella on mahdollista järjestää saariseikkailuretkiä, tiedotamme siitä päiväkodeille. Harakan luontokeskus on suljettu ainakin toukokuun loppuun.

Kaivopuiston edustan saaressa sijaitseva Harakan luontokeskus järjestää neljän tunnin mittaisia maksuttomia saariseikkailupäiviä helsinkiläisille päiväkotiryhmille touko-syyskuussa. Seikkailun aiheena on saaristoluonto ja Itämeri. Ilmoittautumiset seikkailuun alkavat huhtikuun puolivälissä. Maksullisia retkiä myös tilauksesta. 

Kaksi lasta tutkii luupeilla kalliota saariseikkailuretkellä

Harakan luontokoulu

Kevään luontokoulupäivät on peruttu koronavirusepidemian takia. Syksyn ympäristöntutkimuspäiviin (7.-9.lk ja lukio) jatkuu haku edelleen, ks. alla. Syksyn luonnontutkimuspäivien (4.-6.lk) haku on päättynyt ja valittujen luokkien päivät lyödään lukkoon kevään aikana. Seuraava haku avautuu talvella 2021. Luontokoulupäivät ovat suunnattu Helsingin kouluille. Venematka on maksullinen, muuten opetus on luokille maksutonta.
Luontokoulumainos 2020

Ympäristöntutkimuspäivät (lukio + 7-9 lk):
Ympäristö on jatkuvasti esillä uutisotsikoissa, somessa ja keskusteluissa. Mitä luvut ja arvot oikeasti tarkoittavat? Miten näytteitä analysoidaan ja kuinka tuloksia tulkitaan? Ympäristöntutkimuspäivien antavat vastauksen näihin kysymyksiin. Päivät räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan ja on tilattavissa koko lukuvuoden ajan. Harakan toimintakauden ulkopuolella työskennellään mantereella. Tutkimuspäiviin jatkuva haku sähköpostilla, ympäristökasvattaja Asta Ekman, etunimi.sukunimi(at)hel.fi

Luonnontutkimuspäivät on suunnattu Helsingin peruskoulujen 4.-6. -luokille. Oppilaat tutkivat luontokoulupäivän aikana saaristoluontoa, säätä ja Itämerta ja liikkuvat saarella kahdessa ryhmässä maastotöitä ja luontohavaintoja tehden. Puoliltapäivin syödään eväslounas. Iltapäivällä löydöksiä tutkitaan sisätiloissa tarkemmin ja päivän päätteeksi havainnot ja kokemukset kootaan yhteen.

Luontokoululaisia Harakan rannassa tutkimusretkellä

Pääkaupunkiseudun Itämerihaastekoulujen verkosto

Ota haaste vastaan! Itämeri tarvitsee juuri sinun koulusi ottamaan selvää, mikä on Itämeren tila ja mitä koulunne voi tehdä meren hyväksi. Lisätietoja Asta Ekman, puh. 09 310 31577, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)hel.fi.

Koulujen ympäristöryhmien koulutus

Harakan luontokeskus järjestää koulujen ympäristöryhmille ilmasto- ja energia-aiheisia koulutuspäiviä. Lisätiedot: Kaisa Pajanen, puh (09) 310 31521, etunimi.sukunimi(at)hel.fi.

Kummikoulut

Kummikoulut ovat Helsingin suurimpien luonnonsuojelualueiden kummeja ja seuraavat luontokeitaansa kehitystä ja luonnontapahtumia. Vaikka hanke aloitettiin yli 15 vuotta sitten, kummeja tarvitaan edelleen - uusia pieniä luonnon helmiä on suojeltu melko hiljattain. Koulujen pääasiassa omaehtoinen retkeily kummialueellaan vaalii lähikäyttäjien luontosuhdetta. 

Tilausretket

Varaa ryhmällesi elämyksellinen opastettu retki Harakkaan. Voitte varata oppaan saariseikkailuun, energiapolulle tai luontoretkelle. Helsingin ympäristöpalvelut välittää oppaiden yhteystietoja ja voitte oppaan kanssa sopia retken ajankohdasta ja painotuksista.  Lisätietoja Margit Jensen, puh. 09 310 31535 tai Harakan Luontokeskus, puh. 09 310 32028 (touko-syyskuu).

Omatoimiretket

Harakan saareen on mahdollisuus tulla omatoimisille retkille. Kaikki luontokeskuksen näyttelytilat ja akvaariot ovat ryhmien käytössä. Saarta kiertää kesä- ja talviluontopolku, joka on merkitty luontopolkukyltein ja infotauluin. 

Linnustonsuojelualueen reunalla on lintujentarkkailupaikka, jossa on kuvasto saarella pesivistä linnuista. Saarella on myös energiapolku, joka esittelee pienimuotoisia uusiutuvan energian laitteita.

Toivomme ryhmien ottavan yhteyttä ennen retkeä, puh. 09 310 32028, 09 310 31535. 


Kuvat: Mari Sahlstén ja Marianne Saviaho07.05.2020 14:50

Koulumetsähanke

Hanke edistää lasten ulkona oppimista.

Vihreä Lippu

Vihreä Lippu on koulujen ja päiväkotien kansainvälinen ympäristökasvatusohjelma.

Kouluille lainattavat näyttelyt

Ympäristökoulu Polku tarjoaa lainattaviksi kestävään kulutukseen liittyviä näyttelyitä.