Suoraan sisältöön

Talvipyöräily

Helsingin tavoitteena on olla kaiken ikäisille sopiva ympärivuotinen pyöräilykaupunki. Käytetyimpiä pyöräliikenteen reittejä on otettu tehostettuun talvihoitoon. Reitit hoidetaan yhtenäisesti niin, että pyöräily ja muu liikkuminen on sujuvaa ja turvallista. Tehostettu talvihoito jakautuu harjasuolaukseen ja tehostettuun auraukseen.  

Harjasuolatuilla reiteillä lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjuntaan käytetään liuossuolaa perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan. Tehostetun aurauksen reitit pidetään alkutalvena hiekattomina ja satunnainen liukkaus torjutaan suolalla. Talviolosuhteissa siirrytään perinteiseen talvihoitoon, jota tehdään tehostetusti. 

Tehostetun talvihoidon reitit palvelevat myös kävelijöitä, sillä ne ovat pääosin yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräväyliä. Lisäksi tarvittaessa myös viereisen jalkakäytävän talvihoitoa tehostetaan. Muut jalankulku- ja pyöräväylät aurataan hoitoluokkien mukaisessa järjestyksessä. 

Tehostetun talvihoidon reitti Baanalla.

Talvihoitokokeilun raportti vuodelta 2016 (pdf)

Talvihoitokokeilun loppuraportti vuodelta 2018 (pdf)

Tehostetun talvihoidon verkosto

Talvikaudella 2021-2022 tehostetun talvihoidon verkosto kattaa noin 75 km pyöräväyliä Lauttasaaresta Vuosaareen ja Malmilta keskustaan. Harjasuolauksella reiteistä hoidetaan 47 km ja tehostetulla aurauksella 28 km. Talvikaudelle 2021-2022 uusia reittejä tulee muun muassa Itäkeskuksen ja Mellunmäen sekä Pasilan ja Viikin välille.  

Harjasuolausta on tehty vuodesta 2015 lähtien. Kaupunkiympäristön toimiala päättää vuosittain, mitkä reitit otetaan tehostetun talvihoidon piiriin ja millä tekniikalla niitä hoidetaan. Päätös riippuu käytettävissä olevista määrärahoista. 

Tehostetun talvihoidon reittien kunnossapitoa pitää silmällä joukko vapaaehtoisia pyöräliikenteen talviagentteja, jotka seuraavat talvihoidon onnistumista ja raportoivat siitä kaupungille. Työn tuloksia käytetään hyväksi talvihoidon laadun parantamisessa ja kehittämisessä. Hanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin seudun pyöräilijät ry:n (Hepo) ja Navico Oy:n kanssa. 

Lue lisää pyöräilystä koko Helsingin seudulla HSL:n verkkosivustolta, www.pyöräilymetropoli.fi.

Reitit kartalla:

Tehostetun talvihoidon verkosto talvella 2021-2022 

Tämän sivun lyhytosoite on hel.fi/talvipyöräily.
29.10.2021 11:21