Suoraan sisältöön

Suomenlinnan kadut: reittien ja Piperin puiston kunnostus

Suomenlinnan Ison Mustasaaren reittien peruskorjaus ja historiallisesti arvokkaan Piperin puiston kunnostus käynnistyivät syyskuussa 2020. Työt jatkuvat jaksoittain noin kolmen vuoden ajan eli syksyyn 2023.

Peruskorjauksen myötä saaren kulkureittien pinnat ja monin paikoin rikkoutuneet reittien reunarakenteet korjataan. Samalla käytettävyys, saavutettavuus ja hulevesien hallinta paranevat. Myös reittien alla kulkeva maanalainen kunnallistekniikka uusitaan.

Reittien varsilla kasvava hyväkuntoinen kasvillisuus säilytetään ja tarvittaessa ennallistetaan. Työmaalla olevat puut säilytetään ja niitä leikkaa vanhojen puiden hoitoon erikoistunut arboristi. Urakan valmistuessa syksyllä 2023 asukkaiden ja vierailijoiden käytössä ovat ilmeeltään tutut reitit, joita on kuitenkin sujuvampi kulkea ja pitää kunnossa.

Reittien peruskorjaus käynnistyi Suomenlinnan reiteille ominaisen makadam-pinnoitteen koekorjauksilla. Sen jälkeen alkoi jätevesilinjan kaivu vaaleanpunaisen Rantakasarmin edustalla.

Piperin puiston kunnostus

Piperin puiston urakan aikana puiston lampea laajennetaan ja osin ruopataan. Lammen vedenpintaa lasketaan tai se tyhjennetään joksikin aikaa. Urakkaan kuuluu laiturin, sillan ja pergolan perustusten rakentaminen. Puistoon istutetaan uusia puita, hiekkakäytäviä kunnostetaan ja viheralueista rakennetaan entistä ehompia.   

Sekä puiston että reittien osalta kiinnitetään erityistä huomiota Suomenlinnalle tyypillisten materiaalien käyttöön ja alueen alkuperäisen ilmeen säilyttämiseen myös viheralueilla. Työt tehdään merkittävin osin arkeologisen valvonnan alla. Tavoitteena on Suomenlinnan säilyttäminen ja vaaliminen tuleville sukupolville ainutlaatuisen hienona ympäristönä. Urakan kesto on näillä näkymin vuodet 2020–2022. 

Hankeen urakoitsija on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara.

Tutustu suunnitelmiin karttapalvelussa

Reittien peruskorjauksen suunnitelma kartalla »

Reittien peruskorjauksen suunnitelman selostus »

Reittien peruskorjauksen suunnitelman poikkileikkauskuvat » 

Tietoa medialle

Mediatiedote 10.9.2020: Suomenlinnassa kunnostetaan reittejä ja Piperin puisto »

Tietoa töiden etenemisestä

Lue lähes viikoittain julkaistava työmaaviesti töiden etenemisestä »

Suomenlinnan urakka-alueen kartta vuosille 2020-2023

Lisätiedot 

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@hel.fi

Reittien rakennuttaminen
Projektipäällikkö Touko Leppänen
Puh. 040 186 3706
Kaupunkiympäristön toimiala

Piperin puiston rakennuttaminen
Projektipäällikkö Sari Niinivirta-Mamonoff
Puh. 050 376 0636
Kaupunkiympäristön toimiala

Reitti- ja puistotyömaa: rakentaminen
Rakennuspäällikkö Eila Hägg
Puh. 050 072 7202
Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara

Tämän sivun lyhytosoite on hel.fi/suomenlinnanreitit03.06.2022 12:18