Suoraan sisältöön

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
PL 58231, 00099 Helsingin kaupunki
+358 9 310 22111
Toimipiste kartalla

Asukaspysäköinti

Kantakaupungissa asuvat autoilijat voivat hankkia asukaspysäköintitunnuksen, joka oikeuttaa pysäköimään asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköintipaikat on aina merkitty liikennemerkillä.

Tunnus ei takaa asukkaalle (tai yritykselle) pysäköintipaikkaa vaan sallii ainoastaan poikkeamisen pysäköintikielloista, joihin on liitetty asianmukainen lisäkilpi.

Yritykset voivat lunastaa autoihinsa yrityspysäköintitunnuksen. Katso omat ohjeet sivun alaosasta.

Palveluja verkossa

Asukaspysäköintitunnus – usein kysytyt kysymykset

Kuka saa asukaspysäköintitunnuksen?

Asukaspysäköintitunnuksen saa jokainen väestörekisteritietojen mukaan alueella asuva, jolla on ajokortti ja joka ajoneuvorekisterin mukaan omistaa tai hallitsee henkilö-, paketti- tai mopoautoa, tai moottoripyörää. Myönnämme asukaspysäköintitunnuksen myös vuokra-ajoneuvoille vuokrasopimuksessa määritellyksi ajaksi. Ajoneuvo tulee olla vuokrattu yritykseltä, jonka toimiala on ajoneuvojen vuokraus.

Millaiseen ajoneuvoon?

Tunnus voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, tunnus ei ole voimassa.

Kimppatunnus – mikä se on?

Kimppatunnus myönnetään hakemuksesta ajoneuvolle, jolla on useampi omistaja tai haltija.

Kimppatunnukseen sisältyy lupa pysäköidä kaikkien omistajien/haltijoiden asuinpaikkojen asukaspysäköintialueille. 

Jos kaupunkilaisella on kimppatunnus johonkin ajoneuvoon, hän ei voi hakea sen lisäksi itselleen omaa asukaspysäköintitunnusta tai toista kimppatunnusta.

Kimppatunnusta haetaan ja se lunastetaan ja uusitaan kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Kuinka monta tunnusta voi saada?

Yksi henkilö voi saada vain yhden tunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta kerrallaan asukaspysäköitynä voi olla näistä vain toinen. Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon, ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöajoneuvo ja siihen liittyvä ns. kimppatunnus.

Miten ja mistä tunnus haetaan?

Koronavirustilanteen takia pysäköintitunnusta ei haeta asiakaspalvelussa asioimalla, vaan ensisijaisesti verkkolomakkeella. 

Kun haet ensimmäistä kertaa asukaspysäköintitunnusta, aloita haku täyttämällä verkkolomake (huomioithan, että tällä lomakkeella ei voi hakea muutosta jo myönnettyyn tunnukseen tai hakea yrityspysäköintitunnusta). Yhteen lomakkeeseen voi laittaa vain yhden auton tiedot. Jos haluat tunnuksen, jossa on kahden ajoneuvon rekisterinumerot, tunnuksen hankkiminen edellyttää käyntiä asiakaspalvelussa.

Lomake pyritään käsittelemään kahden työpäivän kuluessa. Saat sähköpostiisi tiedon hakemuksesi käsittelystä ja siitä, miten saat lunastettua myönnetyn pysäköintitunnuksen kaupungin sähköisestä asiointipalvelusta.

Asukaspysäköintitunnuksen uusimiseen käytetään toista lomaketta, lue ohjeet alempaa tältä sivulta kohdasta Miten tunnus uusitaan.

Huomioithan seuraavat asiat:

  • hakijan täytyy olla ajoneuvon omistaja tai haltija Traficomin (liikenne- ja viestintävirasto) tietojen mukaan (muussa tapauksessa täytyy esittää kauppasopimus)
  • hakijan osoitteen täytyy olla väestörekisterin tiedoissa asukaspysäköintialueella
  • hakijalla tulee olla voimassa oleva ajokortti.

Tunnuksen voi lunastaa vähintään kuukaudeksi ja enintään vuodeksi kerrallaan. 

Paljonko tunnus maksaa?

Asukaspysäköintitunnus ja kimppatunnus maksaa kuukaudessa (sis. alv 24 %):


2020 € / kk 2021 € / kk
Alue A Kamppi 28 € 30 €
Alue B Punavuori, Eira 28 € 30 €
Alue C Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Kaivopuisto 28 € 30 €
Alue D Katajanokka 28 € 30 €
Alue E Kluuvi, Kruununhaka 28 € 30 €
Alue F Etu-Töölö 28 € 30 €
Alue H Taka-Töölö, Meilahti 28 € 30 €
Alue I Kallio, Sörnäinen 28 € 30 €
Alue J Alppiharju 28 € 30 €
Alue K Vallila 28 € 30 €
Alue L Ruskeasuo 28 € 30 €
Alue M Etelä-Haaga 14 € 15 €
Alue N Lauttasaari 14 € 15 €
Alue O Munkkiniemi 14 € 15 €
Alue P Munkkivuori, Niemenmäki 14 € 15 €

Jos kimppatunnus tunnus koskee kahta aluetta, maksu on kaksinkertainen.
Tunnuksen voi maksaa asiakaspalvelussamme käteisellä, pankkikortilla, Visa tai MasterCardilla.

Pysäköintitunnuksen hinta alueittain (pdf)

Miten tunnusta käytetään?

Tunnus tulee asettaa tuulilasin sisäpuolelle siten, että tunnuksen etupuolen teksti kokonaisuudessaan on vaivatta luettavissa ulkoapäin. Moottoripyörään kiinnitetään näkyvälle paikalle tunnuksen vyöhyketarra. Jos sinulla on sähköinen pysäköintitunnus (ei laminoitu), pysäköintioikeus valvotaan rekisterinumeron perusteella sekä autoista että moottoripyöristä.

Miten tunnus uusitaan?

Asukaspysäköintitunnuksen voi uusia sähköisesti kaupungin verkkosivuilla tai kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa. Tunnuksen uusiminen edellyttää käyntiä asiakaspalvelussa, jos tunnukseen on liitetty kahden ajoneuvon rekisterinumerot tai jos perinteisen, laminoidun tunnuksen tietoihin tehdään muutoksia esimerkiksi osoitteen tai ajoneuvon vaihtumisen takia. Myös kimppatunnuksen uusiminen edellyttää käyntiä asiakaspalvelussa. Katso alta tarkemmat ohjeet tunnuksen tietojen muuttamiseen.

Miten muutoksia tunnukseen?

Jos osoite tai auto vaihtuu, on tunnus uusittava käymällä kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa. Voimassa oleva tunnus on oltava mukana uutta haettaessa. Jos sinulla on sähköinen pysäköintitunnus (ei laminoitu), voit uusia tunnuksen myös puhelimitse soittamalla asiakaspalveluun.

Tunnuksen uusiminen edellyttää, että muuttuneet tiedot ovat ajan tasalla väestörekisterissä ja ajoneuvorekisterissä. Tämä kannattaa varmistaa ennen käyntiä soittamalla kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. 

Miten tunnus irtisanotaan?

Jos voimassa olevalle tunnukselle ei ole enää tarvetta, sen voi irtisanoa. Jos tunnuksessa on yksi rekisterinumero, tunnus voidaan irtisanoa verkkolomakkeella. Jos tunnuksessa on kaksi rekisterinumeroa, se irtisanotaan toimittamalla fyysinen tunnus postitse tai henkilökohtaisesti tuomalla kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. Tunnuksen lisäksi asiakaspalveluun toimitetaan sen tilin numero, jolle rahat halutaan palautettavan. Rahat palautetaan jäljellä olevista täysistä kuukausista. Tunnuksen voimassaolo päätetään siihen päivään, jolloin tunnus palautetaan.

Miksi asukaspysäköintiä laajennetaan uusille alueille?

Asukaspysäköintiä laajennettiin vuonna 2018 Munkkivuoreen, Niemenmäkeen, Etelä-Haagaan ja Kivihakaan sekä lähivuosina todennäköisesti myös Kumpulaan, Toukolaan ja Käpylään. Tavoitteena on vähentää muualta tulevien työmatkapysäköintiä ja tällä tavoin helpottaa alueen asukkaiden pysäköintiä. Lisäksi autojen pitkäaikaista säilytystä pyritään siirtämään pois katujen varsilta ja helpottamaan katujen talvikunnossapitoa.19.10.2020 16:11

Vähäpäästöisten alennus

Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille autoille alennuksen pysäköintimaksuista.

Asukaspysäköintialennus pysäköintihalliin

Osa kantakaupungin pysäköintilaitoksista myöntää pysäköinnistä alennuksen henkilöille, jotka ovat oikeutettuja asukaspysäköintitunnukseen.

Yrityspysäköinti

Yritykset voivat lunastaa autoihinsa oman vyöhykkeensä yrityspysäköintitunnuksen. Tunnus oikeuttaa pysäköimään vyöhykkeen asukaspysäköintipaikoilla.