Suoraan sisältöön

Hakeminen esiopetukseen

Helsingissä esiopetusta järjestetään useissa päiväkodeissa ja muutamissa kouluissa. Esiopetusta annetaan neljä tuntia päivässä koulujen toiminta-aikoina. Esiopetuksen haun yhteydessä voidaan hakea myös esiopetuksen lisänä tarvittavaa kunnallista päivähoitoa.

Esiopetuspaikka osoitetaan lapselle oman asuinalueen oppilaaksiottoalueella esiopetusta antavasta päiväkodista. Mikäli ensisijaisten hakijoiden jälkeen jää tilaa, voidaan esiopetuspaikkaan ottaa myös hakijoita oppilaaksiottoalueen ulkopuolelta (toissijainen oppilaaksiotto). Esiopetusta antavassa päiväkodissa varhaiskasvatuksessa olevat oman oppilaaksiottoalueen lapset saavat jatkaa samassa paikassa.

Jos esiopetusta järjestävään päiväkotiin on omalta oppilaaksiottoalueelta enemmän hakijoita kuin päiväkodissa esiopetuspaikkoja, valitaan seuraavaksi lapset, joilla on tuen tarve. Muiden ensisijaisten hakijoiden välillä käytetään arvontaa. 

Arvonnassa ilman paikkaa jääneiden lasten huoltajien kanssa neuvotellaan oman oppilaaksiottoalueen kakkostoive tai muu oppimispolun kannalta sopiva vaihtoehto.

Hakeminen toimintakaudelle 2020-2021

Lukuvuoden 2020–2021 esiopetuskausi alkaa 13.8.2020 ja päättyy 4.6.2021.

Esiopetukseen ja sen lisänä annettavaan päivähoitoon haetaan ajalla  7.-23.1.2020 sähköisellä hakemuksella. Tieto lapsen esiopetuspaikasta lähetetään vanhemmille viikolla 13. Tervetuloa eskariin! -kirjje (pdf)

Sähköisellä hakemuksella ei voi hakea esiopetukseen yksityisissä päiväkodeissa. Jos haet esiopetuspaikkaa yksityisessä päiväkodissa, ole suoraan yhteydessä valitsemaasi päiväkotiin.

Siirry sähköiseen hakemukseen

Aloitamme uuden hakuprosessin pilotoinnin toimintakaudelle 2020-2021 kahdella varhaiskasvatusalueella. Kokeilussa mukana olevien perheiden ei tarvitse hakea esiopetuspaikkaa, vaan heille tarjotaan paikkaa tekstiviestillä oman asuinalueen oppilaaksiottoalueelta. Pilottialueina ovat varhaiskasvatusalueet 1 ja 6 (Kulosaari Herttoniemi, Laajasalo, Kannelmäki, Malminkartano, Maununneva, Hakuninmaa, Kuninkaantammi, Maunula, Länsi-Pakila, Tuomarinkylä, Oulunkylä, Itä-Pakila). Kirje pilottialueiden huoltajille (pdf)

Hakeminen lomakkeella

Esiopetukseen voi hakea paperilomakkeella seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella ei ole suomalaista henkilötunnusta
  • perheellä ei ole suomalaisia pankkitunnuksia
  • sähköinen hakeminen ei ole muuten mahdollista.

Täytetty hakemus postitetaan tai jätetään ensisijaisesti haettavaan päiväkotiin.

Hakemus esiopetukseen (pdf)

Ilmoitus poissaolosta esiopetuksessa (pdf)

Lisätietoa esiopetuksesta saa esiopetusta tarjoavista kunnallisista päiväkodeista.31.08.2020 14:11