Suoraan sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Miten kouluun / valmistavaan opetukseen haetaan?

Kun Suomeen muuttaa lapsi, joka ei osaa suomea, hän aloittaa koulun valmistavassa opetuksessa. 

Kun oppilas on saapunut Suomeen, täyttäkää ilmoittautuminen valmistavaan opetukseen. Ilmoittautumisessa pitää kertoa esimerkiksi

  • lapsen syntymäaika tai suomalainen henkilötunnus, jos on sen jo saanut,
  • kotiosoite Suomessa,
  • päivämäärä, jolloin lapsi on saapunut Suomeen,
  • huoltajan yhteystiedot.

Nämä tiedot tarvitaan, jotta lapsi saa koulupaikan.

Oppilassijoittelija toimittaa sähköisen lomakkeen koululle, jossa on lapselle paikka valmistavan opetuksen ryhmässä. Koulu ottaa teihin yhteyttä.

Mihin kouluun lapseni menee?

1. ja 2. luokan oppilaat eli 7- ja 8-vuotiaat opiskelevat omassa lähikoulussaan. Lähikoulu on koulu, jonka alueeseen oppilaan kotiosoite kuuluu. Lähikoulun voit tarkistaa osoitteessa palvelukartta.hel.fi. Syötä sivuston hakukenttään osoite. Alle tulee lista, jossa kerrotaan myös lähikoulu.

3.–9.-luokkalaiset oppilaat sijoitetaan valmistavan opetuksen ryhmiin. Niitä ei ole kaikissa kouluissa. Suunnittelija etsii jokaiselle oppilaalle paikan mahdollisimman läheltä kotia ja hyvien kulkuyhteyksien päästä. Joskus lähin ryhmä on täynnä ja silloin täytyy sijoittaa oppilas johonkin muualle. Siksi koulua ei voi etukäteen varmasti tietää.

Mitä asiakirjoja tarvitaan?

Kouluun pääsemiseen tarvitaan vain kotiosoite Helsingissä. Oleskelulupaa tai vanhemman työskentelytodistusta ei tarvitse toimittaa. Koulu näkee mielellään oppilaan viimeisimmän todistuksen. Sitä ei kuitenkaan tarvitse käännättää suomeksi.

Tarvitseeko meidän tulla tapaamaan jotakin henkilöä, kun ilmoittaudumme?

Ei tarvitse. Riittää, että täytätte ja lähetätte sähköisen lomakkeen.

Milloin saamme tiedon koulusta? 

Riippuu tilanteesta. Yleensä voitte odottaa vastausta parin viikon sisällä. Jos ilmoittautumisia on saapunut samaan aikaan paljon, käsittely voi kestää pidempään. Kesän aikana ilmoittautumiset toimitetaan kouluille, mutta kouluilta otetaan todennäköisesti yhteyttä vasta elokuun alussa.

Milloin koulun voi aloittaa?

Koulu ilmoittaa teille aloittamisajan mahdollisimman pian, kun sinne on tullut tieto uudesta oppilaasta.

Onko mahdollista opiskella englannin kielellä?

Muutamat koulut tarjoavat opetusta englanniksi. Nämä koulut valitsevat oppilaat valintakokeen perusteella. Kokeessa testataan hakijan englannin kielen taitoa. Kuudesluokkalaisen 7. luokan valintakokeeseen ilmoittaudutaan joulukuussa ja tulevan 1. luokan valintakokeeseen tammikuussa. Valintakokeet pidetään tammi–helmikuussa. Kesken lukuvuoden Helsinkiin muuttaneet, joiden lapsi on ilman koulupaikkaa, voivat hakea vapautuneita paikkoja jatkuvan haun väylän kautta, jos he täyttävät hakukriteerit, mutta paikkaa ei voida taata. Lisätietoja saa koulutuskoordinaattorilta (sähköposti eduguidance@hel.fi).

Vuosiluokat 1-6 
Maunulan ala-asteen koulu  

Vuosiluokat 1-9 
Ressun peruskoulu 

Vuosiluokat 7-9
Maunulan yhteiskoulu 
Kulosaaren yhteiskoulu 

Helsingissä on myös yksityisiä kouluja, jotka antavat opetusta englanniksi. Joissakin on lukukausimaksu. Lisätietoja saa koulun rehtorilta.

The English School  
International School of Helsinki 
European School of Helsinki

Millä muulla kielellä voi opiskella peruskoulussa?

Joissakin kouluissa annetaan kaksikielistä opetusta. Nämä koulut valitsevat oppilaat valintakokeen perusteella. Kokeessa testataan hakijan kielitaitoa ja soveltuvuutta opiskella kahdella kielellä. Suomea ei tarvitse osata vielä 1. luokalle hakiessa. Valintakokeeseen ilmoittaudutaan tammikuussa ja valintakoe pidetään helmikuussa. Tammikuun jälkeen Helsinkiin muuttaneet voivat ilmoittautua elokuun täydennyshakuun. Lisätietoja saa koulun apulaisrehtorilta tai koulutuskoordinaattorilta (eduguidance@hel.fi).

suomi-englanti vuosiluokat 1-6

suomi-englanti vuosiluokat 7-9

suomi-englanti vuosiluokat 1-9

suomi-espanja vuosiluokat 1-9
Käpylän peruskoulu

suomi-kiina vuosiluokat 1-9
Meilahden ala-asteen koulu ja Meilahden yläasteen koulu

suomi-pohjoissaame vuosiluokat 1-6
Pasilan peruskoulu

suomi-viro vuosiluokat 1-9
Latokartanon peruskoulu

suomi-venäjä vuosiluokat 1-9
Myllypuron peruskoulu

Voinko saada todistuksen siitä, että lapseni on koulussa Suomessa?

Kun lapsesi on aloittanut koulun, voit pyytää todistusta suoraan koululta.
31.08.2022 09:02