Suoraan sisältöön

Toisen asteen koulutusta eri kielillä


Oletko juuri ulkomailta Helsinkiin muuttanut nuori tai suunnitteletko muuttoa Helsinkiin? Etsitkö opiskelupaikkaa? Tutustu lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen erikielisiin vaihtoehtoihin ja löydä omasi!

Suurin osa alla esitellyistä vaihtoehdoista on tarkoitettu 15–19-vuotiaille opiskelijoille, mutta erityisesti ammatillisen koulutuksen puolella on vaihtoehtoja myös aikuisopiskelijoille.

Mitä on toisen asteen koulutus?

Toisen asteen koulutus on perusopetuksen jälkeistä koulutusta, johon kuuluvat lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus. Opiskelu lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa alkaa useimmiten sinä vuonna kun täytät 16 ja kestää yleensä noin kolme vuotta.

Eniten vaihtoehtoja suomeksi ja ruotsiksi

Suurin osa koulutusvaihtoehdoista on suomen- tai ruotsinkielisiä, ja suomen tai ruotsin kielitaidon tulee olla hyvä ennen kuin haet näihin koulutuksiin.

Jos haluat oppia suomea, toimi näin:

Jos haluat oppia ruotsia, toimi näin:

Vaihtoehdot englanniksi

Suomen ja ruotsin lisäksi tarjolla on joitakin toisen asteen koulutusvaihtoehtoja myös muilla kielillä. Huomaa, että kaksikielisiin koulutuksiin vaaditaan molempien opetuskielten hyvä lähtötaso. Löydät tietoa eri vaihtoehdoista koulujen ja oppilaitosten omilta verkkosivuilta ja ottamalla suoraan yhteyttä oppilaitokseen.

Helsingin kaupungin tarjoamat englanninkieliset vaihtoehdot

 • Ressun lukio: IB-tutkinto (kokonaan englanniksi, suomen kielen taitoa ei vaadita)
 • Helsingin kielilukio: kaksikielinen suomi-englanti -linja, jossa suoritat suomalaisen lukiokoulutuksen opiskelemalla kahdella kielellä (ylioppilastutkinto suoritetaan kuitenkin suomeksi)
 • Stadin AO: Vocational Qualification in Tourism Industry (matkailualan perustutkinto, kokonaan englanniksi)

Muut kunnat ja yksityiset oppilaitokset

Helsinki

Espoo

 • Etelä-Tapiolan lukio (Espoon kaupungin lukio): IB-tutkinto, kokonaan englanniksi
 • Mattlidens gymnasium (Espoon kaupungin lukio): IB-tutkinto, kokonaan englanniksi
 • Omnia (Espoo): Ammatillisen koulutuksen kaksikielisiä suomi-englanti -vaihtoehtoja eri aloilta

Vantaa

 • Tikkurilan lukio (Vantaan kaupungin lukio): IB-tutkinto, kokonaan englanniksi
 • Varia (Vantaan ammattiopisto): Ammatillisen koulutuksen kaksikielisiä suomi-englanti -vaihtoehtoja eri aloilta

Lukiokoulutusta muilla kielillä 

Näin haet eri vaihtoehtoihin

Jos olet päättämässä peruskoulua, haet yleensä yhteishaussa Opintopolku.fi:n kautta ja saat tähän apua omasta koulustasi.

Jos olet jo päättänyt peruskoulun ja tarvitset opiskelupaikan, ota suoraan yhteyttä kouluun ja tiedustele hakumahdollisuuksia.

Oppivelvollisuuden laajeneminen

Vuonna 2021 Suomessa astui voimaan uudistus, joka pidensi pakollista oppivelvollisuusikää. Uudistuksen myötä oppivelvollisuus jatkuu, kunnes täytät 18 vuotta tai jos tätä ennen suoritat toisen asteen tutkinnon.

Muutosta sovelletaan ensimmäisen kerran niihin oppivelvollisiin, jotka ovat päättäneet perusopetuksen keväällä 2021, eli pääosin vuonna 2005 syntyneisiin nuoriin.

Oppivelvollisuutta voi suorittaa muun muassa:

 • lukiossa
 • ammatillisessa koulutuksessa
 • erilaisissa tutkintoon valmistavissa koulutuksissa
 • kansanopistojen oppivelvollisille suunnatussa koulutuksessa
 • tietyissä tapauksissa aikuisten perusopetuksessa tai kansanopistojen järjestämässä maahanmuuttajille tarkoitetussa koulutuksessa

Jos olet päättänyt perusopetuksen tai sitä vastaavan ulkomaisen koulutuksen keväällä 2021, oppivelvollisuuden laajeneminen koskee sinua. Ota yhteyttä Ohjaamoon, niin saat apua ja ohjausta opiskelupaikan löytämiseen.

Jos olet päättänyt perusopetuksen ennen kevättä 2021, oppivelvollisuuden laajeneminen ei koske sinua. Voit etsiä itse itsellesi sopivan opiskelupaikan. Ohjaamosta saat tarvittaessa apua.

Lue lisää: Oppivelvollisuuden laajentaminen
30.11.2021 16:33