Suoraan sisältöön

Neuvolan perhevalmennus

Neuvoloissa järjestettäville perhevalmennuksen kerroille voi ilmoittautua kirjautumalla sähköiseen ilmoittautumispalveluun. Perhevalmennus on vuorovaikutuksellista ja voimavaralähtöistä ryhmämuotoista toimintaa; jokaisella perheellä on asiantuntijuus omaan elämäänsä. Perhevalmennusryhmät kokoontuvat kaksi kertaa ennen vauvan syntymää terveysasemilla, minkä jälkeen toiminta jatkuu leikkipuistotoiminnassa.

Neuvolan ensimmäisellä perhevalmennuskerralla raskauden puolessa välissä (n. raskausviikot 20-28) keskustellaan raskaudenaikaisista muutoksista, muistellaan omaa lapsuutta ja kuvitellaan kohdussa kasvavaa vauvaa. Lisäksi pohditaan imetystä ja muita vauvan hoitoon liittyviä käytännön asioita. Vauvaperhe tulee perhevalmennusryhmän vieraaksi. Perheen käynnin aikana käydään oikean vauvan kanssa läpi vauvan hoitoon ja vanhemmuuteen liittyviä asioita.

Neuvolan toisella perhevalmennuskerralla teemana on synnytys. Ryhmässä keskustellaan synnytyksen lähestymisen merkeistä, sairaalaan lähdöstä, rentoutumisesta, liikkumisesta, kivun lievityksestä, synnytyksen eri vaiheista, vauvan ensitapaamisesta, ihokosketuksesta ja ensi-imetyksestä sekä vauvanhoidosta. Valmennuksessa puhutaan myös sektiosta ja muista poikkeavista synnytyksistä. Lapsivuodeajasta ja siihen liittyvistä asioista jutellaan. Äidin fyysinen palautuminen, mielialojen vaihtelut, alavireisyys ja masennus sekä isän tai kumppanin osallisuus ja ystävien tai sukulaisten tuki ovat asioita, joita käsitellään ryhmässä. Parisuhdetta käsittelevä materiaali on koostettu Perheen tuki - sivustolle ja on tarkoitettu pariskunnille omatoimista tutustumista varten.

Käytön edellytykset:

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi

Aiheeseen liittyvät palvelut:

Palvelusta vastaa:

Sosiaali- ja terveystoimiala


Suomeksi | På svenska » | In English »