Suoraan sisältöön

Äitiysneuvolapalvelut

Äitiysneuvonnan tavoitteena on turvata odottavan äidin, sikiön ja vastasyntyneen terveys sekä edistää ja ylläpitää perheen terveyttä ja hyvinvointia.

Yhteydenotto heti raskauden alussa

Ota yhteyttä neuvolaan heti raskauden alussa, kun kuukautiset ovat jääneet pois. Ensimmäinen käynti terveydenhoitajan vastaanotolle ajoittuu 9-10 raskausviikoille. Toivomme että, isä/kumppani pääsee mukaan ensikäynnille. Kun varaat ensikäyntiaikaa, kerro, jos sinulla on perussairauksia tai jokin säännöllinen lääkitys.

Ensikäynti
- Kun tulee ensimmäiselle käynnille neuvolaan, kannattaa täyttää neuvolan esitietolomake ensisijaisesti sähköisen asioinnin kautta tai jos se ei ole mahdollista, tuo täytetty lomake mukanasi neuvolaan terveydenhoitajalle.
- Ensikäynnillä käsitellään myös päihdekysely molempien vanhempien päihteiden käytöstä.

Voit myös etsiä oman alueesi neuvolan palvelukartan osoitehaun avulla (kirjoita hakukenttään oma osoitteesi).

Äitiysneuvolan määräaikaistarkastusohjelma

Raskauden aikana käydään sekä terveydenhoitajan että lääkärin vastaanotolla. Neuvolalääkärin vastaanotolla käydään raskaudenaikana kaksi kertaa. Lääkärissä käydään raskausviikoilla 16-18 ja 35-36.

Synnytyksen jälkeen on vielä yksi lääkärintarkastus eli jälkitarkastus. Jälkitarkastus on noin 5-12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Raskaudenseurantakäynneillä voi myös halutessaan käydä omalla yksityislääkärillä. Terveydenhoitaja ja lääkäri seuraavat raskauden kulkua määräajoin tehtävin tarkastuksin. Äidin ja perheen yksilölliset tarpeet ja toiveet määrittelevät vastaanottokäyntien ja kotikäyntien määrän.

Laaja terveystarkastus

Laajoissa terveystarkastuksissa huomioidaan koko perheen terveys ja hyvinvointi. Äitiysneuvolassa on yksi laaja terveystarkastus, johon sisältyy terveydenhoitajan ja lääkärin tekemä tarkastus. Terveydenhoitajan tekemä tarkastus on raskausviikoilla 13-16 ja lääkärin tekemä tarkastus raskausviikoilla 16-18. Tarkastukseen kutsutaan mukaan myös isä/kumppani.
Kutsu laajaan terveystarkastukseen

Laajassa terveystarkastuksessa käsitellään perheen voimavaroja. Vanhempien toivotaan valmistautuvan laajaan terveystarkastukseen pohtimalla omia elintapojaan ja arjen voimavarojaan etukäteen kotona. Vastaanotoilla vanhemmat voivat ottaa puheeksi itselleen tärkeitä asioita.

Terveydenhoitajan kotikäynti

Synnytyksen ja perheen sairaalasta kotiutumisen jälkeen terveydenhoitaja tekee kotikäynnin vastasyntyneen ja perheen luokse.

Käytön edellytykset:

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Saatavilla olevat kielet:

suomi

Lue lisää:

Palvelusta vastaa:

Sosiaali- ja terveystoimiala


Suomeksi | På svenska » | In English »

JAA