Suoraan sisältöön

Rakennuslupa ja lausunto

Tarvitset rakennusluvan, kun rakennat uuden rakennuksen tai laajennat rakennusta, lisäät olemassa olevan rakennuksen kerrosalaa, muutat rakennuksen käyttötarkoitusta olennaisesti tai toteutat ison korjaushankkeen.

Hankkeeseen vaaditaan rakennuslupa, jos työllä on vaikutusta käyttäjien turvallisuuteen tai terveyteen. Esimerkiksi ullakkorakentamiseen, linjasaneeraukseen ja saunan rakentamiseen tarvitset rakennusluvan.

Rakennuslupaa edellyttävästä hankkeesta tulee aina käydä ennakkoneuvottelu. Ennakkoneuvottelua pyydetään Lupapisteen neuvontapyynnön kautta.

Vähäisissä rakennus- ja taloteknisissä korjaus- ja muutostoimenpiteissä, kuten uuden oviaukon tekemisessä tai takan ja hormin rakentamisessa voidaan tapauskohtaisesti arvioida, riittääkö lausunto vai tarvitaanko hankkeeseen rakennuslupa.

Lupapisteen hakemuksessa voit kirjata hankkeen kuvaukseen, että haet Z-lausuntoa. Kun hakemus on täytetty ja siihen liittyvät liitteet ja suunnitelmat tallennettu Lupapisteeseen, hankkeen piirustukset laatinut suunnittelija varaa ajan alueen tarkastusinsinöörille. Tarkastusinsinööri arvioi tapaamisessa, riittääkö lausunto vai tarvitaanko rakennuslupa.

Hae rakennuslupa ja lausunto ennen rakennushankkeen aloittamista.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi

Asiointipalvelut:

Aiheeseen liittyvät palvelut:

Palvelusta vastaa:

Kaupunkiympäristön toimiala


Suomeksi | På svenska » | In English »