Suoraan sisältöön

Helsingin kaupungin ilme ja tunnukset


Helsinki-tunnuksen suomenkielinen versio. Tunnuksen teksti mukautuu muun muassa käytetyn kielen mukaan.


Helsinki-tunnus on kaupungin ja sen hallinnon ja palvelujen yleinen tunnus. Tunnuksen originaalit ovat saatavilla kaupungin aineistopankista. Aineistopankkiiin »

Tunnus on osa yhteistä visuaalista ilmettä ja brändiä

Helsingin kaupungin ensimmäinen yhtenäinen brändikonsepti ja markkinointistrategia valmistui vuonna 2016. Osana uudistusta kaupunki otti käyttöön uuden yhtenäisen visuaalisen ilmeen.

Tutustu Helsingin visuaalisen ilmeen ohjeistoon »

Brändissä linjataan, että Helsinki on vuonna 2020 vaikuttavien ihmisten, tekojen ja kohtaamisten kaupunki. Brändikonseptiin voi tutustua laajemmin osoitteessa bnh.fi/2020.

Helsingin vaakunan historiaa

Helsingin yläkruunullinen vaakuna on käytössä keskushallinnossa.

Helsingin ensimmäinen sinetti sai kuvionsa seudun vanhasta elinkeinosta, lohenkalastuksesta. Vaakunakilvessä oli kalanpyrstöksi tulkittu kuva, joka yhä esiintyy Vantaan kaupungin vaakunassa.

Helsingin nykyinen vaakuna kehittyi kuitenkin sinetistä, josta kuningatar Kristiina antoi määräykset 2.10.1639 Helsingin kaupungille myöntämässään erioikeuskirjassa. Samalla kaupunki sai luvan käyttää Ruotsin kaupunkilakia ja sen nojalla valita pormestarit ja neuvosmiehet. Uuden sinetin selitys kuului seuraavasti: "Vene koskessa, sen yläpuolella kultainen kruunu sinisessä kentässä."

Vaakunan ulkoasu on vaihdellut eri aikoina. Nykyisen vaakunan on piirtänyt A.W.Rancken ja sisäasiainministeriö on vahvistanut sen 30.8.1951. Vaakunan selitys kuuluu: "Sinisessä kentässä kultainen vene uimassa hopeisella, aaltokoroisella tyviöllä; veneen yläpuolella saatteena kultakruunu." Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt nykyiset vaakunan käyttöä koskevat ohjeet 7.6.2010.

Lisätietoja vaakunan historiasta saa kaupunginarkistosta puh. 09 3104 3570

Nimikkolajit

Helsingin kaupungin luonnonvaraiset nimikkolajit ovat orava ja vaahtera. Kaupunkilaiset valitsivat oravan ja vaahteran nimikkolajeiksi äänestyksessä vuonna 1996. Äänestys järjestettiin Suomen kuntaliiton aloitteesta.

Sekä oravassa että vaahterassa viehätti se, että ne ovat niin yleisiä. Oravaa myös pidettiin söpönä ja vaahteraa kauniina puuna. Nimikkolajien valinnan vahvisti Helsingin kaupunginhallitus.

Orava ja vaahtera – Tehtäviä, tutkimuksia ja leikkejä Helsingin nimikkolajeista (pdf)

Stadi-orava ilahduttaa myös piirroshahmona. Sen on luonut taiteilija Mika Launis.

Stadi-oravan on luonut Mika Launis.

Nimikkokukka

Helsingin nimikkokukka on pihasyreeni (Syringa vulgaris). Kaupunginhallitus valitsi syreenin nimikkokukaksi 19.4.1993.
Valinnan perusteluissa todettiin muun muassa, että syreeni liittyy Helsingin historiaan; se on tullut Helsinkiin Suomenlinnan kautta ja se on ollut yleinen koristekasvi Helsingissä etenkin vanhoilla puukorttelialueilla.05.12.2019 17:26