Suoraan sisältöön

A Scene II


Avaa suurempi kartta
Osoite:
Kaivopuisto


Toimipisteen kuvaus:
Mark Niskasen ja Jani-Matti Salon merimerkkien valoihin perustuva A Scene II -ääniteos on koettavissa Kaivopuiston tähtitornin viereisellä näköalatasanteella joka päivä, aina tunti auringonlaskun jälkeen auringonnousuun saakka.

Mene matkapuhelimellasi osoitteeseen www.ascene.fi. Etsi tähtitornin viereiseltä näkötasanteelta paikka, josta näkee mahdollisimman laajalti merta. Kuuntele sivustolla olevaa sävellystä kuulokkeittesi kautta katsellessasi yöllistä merimaisemaa.

Mark Niskanen ja Jani-Matti Salo työskentelevät jokapäiväisiä ilmiöitä ja teknologioita yhdistelevien, monimediallisten installaatioiden parissa. Kaksikon teokset käsittelevät muun muassa aisteja, vuorovaikutussuhteita, muistoja, yksin- ja yhdessäolon kokemuksia sekä niiden yhteyksiä globaaleihin teemoihin. Kokonaisuudet kehittyvät usein paikka-alttiiksi ja katoaviksi tilanteiksi. Niskasta ja Saloa kiehtoo ympäristössä valmiina olevien struktuurien kehystäminen teokseksi ja tekijyyden jakaminen ei-inhimillisen kanssa.

Paikkasidonnaisessa A Scene II -ääniteoksessa taiteilijakaksikko on antanut nuotit Helsingin edustan merimerkkien valoille. Kaivopuiston tähtitornin viereisellä näköalatasanteella teoksen musiikki ja aurinkoenergialla toimivat merimerkkien valot kohtaavat hetkeksi saaden etäisen tuntumaan läheiseltä. A Scene II tapahtuu planetaaristen liikkeiden tahtiin, sillä se alkaa tunti auringonlaskun jälkeen ja kestää aamun sarastukseen saakka. Myös alati muuttuvat sääolosuhteet tekevät teoskokemuksesta joka kerta erilaisen - valoisina kesäöinä A Scene II näkyy vain muutaman tunnin ajan, talvella teos on koettavissa jo iltapäivästa alkaen.

\Vuosisatojen ajan ihmislaji on suunnistanut tähdistä kohti uutta ja tuntematonta. Merellä majakoiden valoilla on luotu turvallisia reittejä toisten luo. Nykyisin laivoja ohjaavat satelliitit. Entä miltä mahtaa näyttää tulevaisuuden merimaisema Helsingin edustalla? Millaisia autonomisia teknologioita vilkkuu ympäristössä tai jää kummittelemaan ajastamme? Toivomme

Lisätietoja:
Tekijät Mark Niskanen & Jani-Matti Salo , Julkistettu 2021 , © Taiteilijat

Toiminnasta vastaa:
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Kulttuuri
Kuva kohteestaSuomeksi | På svenska » | In English »