Suoraan sisältöön

Anu Korppi-Koskelan ym. aloite bussilinjan 16 vanhan reitin palauttamisesta

12.09.2012 Anu Korppi-Koskelan ym. aloite bussilinjan 16 vanhan reitin palauttamisesta

HSL:n 13.8.2012 voimaan tulleet linjamuutokset eivät ole täysin onnistuneita. Kaupunkilaisten havaintojen mukaan nykyiset linjat 16 ja 17 kulkevat pitkälti tyhjillään. Linja 16 kulkee Korkeasaareen myös silloin, kun se ei ole auki, eikä se yllä läheskään niin moniin paikkoihin kuin aiemmin. Linja 17 taas on reitiltään epäkäytännöllisen lyhyt, ja kulkee vain virka-aikaan.

Vanhasta bussin 16 reitistä luopumisesta on ollut kaupunkilaisille merkittävää harmia. Esimerkiksi kantakaupungin autottomat lapsiperheet rakentavat elämäänsä pitkälti olemassa olevien julkisen liikenteen reittien varaan, ja niiden muutokset tuovat hankaluuksia arkeen. Kun linjan 16 reittiä typistettiin, tästä kärsivät niin etelähelsinkiläiset, kruununhakalaiset, merihakalaiset, kulosaarelaiset kuin mökkiläiset Herttoniemen siirtolapuutarhassa ja Kivinokan kesämaja-alueellakin.

HSL totesi uudistuksen yhteydessä, että "osa aiemmin suorista yhteyksistä muuttuu vaihdollisiksi, mutta vastaavasti liikennöinnin luotettavuus paranee". Kulkuneuvosta toiseen vaihtaminen on hankalaa liikuntaesteisille sekä lasten tai suurten kantamusten kanssa matkustettaessa. Tärkeintä ei aina ole matka-aika, vaan oleellisia ovat myös ne edut, joita on siitä, että kulkeminen on mahdollista ilman vaihtoja. Vanhan linjan 16 reitillä aikataulussa pysymistä voisi tukea mm. tutkimalla mahdollisuutta rajata pysäköintiä Korkeavuorenkadulla vain toiselle puolen tietä talviaikaan sekä tehostamalla koordinaatiota siinä, että risteilyaluksia on vastassa tarpeeksi ns. shuffle-busseja.

Linjasta 17 voitaisiin tarvittaessa luopua, mikäli tämä on tarpeen vanhan linjan 16 palauttamisen kustannusten kattamiseksi. Bussi Korkeasaareen voisi kulkea Herttoniemestä tai Rautatientorilta, eläintarhan aukioloja seuraten.
Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme, että linja 16 palautetaan entiselle reitilleen Hemesaari-Herttoniemi vuoden 2013 alusta tai viimeistään kesäaikataulujen 2013 tullessa voimaan.

Anu Korppi-Koskela

Alkuperäinen aloite05.12.2019 18:41