Suoraan sisältöön

Annika Anderssonin ym. aloite esteettömän leikkipuiston perustamisesta

10.10.12 Annika Anderssonin ym. aloite esteettömän leikkipuiston perustamisesta

Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme erityisen esteettömän leikkipuiston perustamista Helsinkiin,. Väestöstämme kuudesosalla on liikkumis- tai toimintakyky jollain tavoin heikentynyt tai rajoittunut. Esteetön leikki puisto parantaa kaikkien toiminta- ja liikuntarajoitteisten lasten mahdollisuuksia leikkimiseen leikkipaikkaympäristössä. Tavoite on saada aikaan turvallinen leikkipaikka, jossa huomioidaan kaikenlaiset lapset, vanhemmat ja vanhukset. Esteetön leikki paikka ei rajoita lasten leikkejä vaan lisää vapautta kaikille lapsille. Esteettömyyden periaatteita noudattamalla saadaan aikaiseksi sopiva ja jännittävä leikkipaikka, jossa huomioidaan toiminta- ja liikuntarajoitteisten sekä näkövammaisten erikoistarpeet.

Heikosti näkevät tai sokeat lapset kaipaavat puistoon myös käsinkosketeltavia elementtejä. Myös opasteissa tulee olla kohokarttoja tai helposti hahmotettavia pienoismalleja. Kirkkaanväriset leikkitelineet ja -välineet helpottavat heikkonäköisten liikkumista leikkipuistossa.

Pyörätuolilla liikkuminen tulee olla leikkipuiston alueella helppoa ja turvallista. Hiekkalaatikolla tulee olla hiekkalaatikkopöytiä pyörätuoleilla liikkuvia varten sekä mahalautoja liikuntaesteisten leikkejä varten. Myös puiston porttien ja oviaukkojen tulee olla tarpeeksi leveitä. Pyörätuolilapsille on myös saatavilla heille sopivia keinuja, karusellejaja niitä tulisikin myös esteettömään
leikki puistoon puistoon hankkia.

Helsingissä on ollut koekohteina Ratsastuspuisto Ruskeasuolla ja Puumerkki-luontopolku Kivinokassa, joissa on huomioitu ainakin näkövammaisten tarpeita, mutta nyt tarvitsemme myös yhden ihan kokonaan esteettömyyden periaatteiden perusteella suunnitellun ja rakennetun leikkipuiston Helsinkiin. Leikkipuistoleikkien tulee olla kaikille lapsille mahdollisia.

Annika Anderson

Alkuperäinen aloite05.12.2019 18:43