Suoraan sisältöön

Hannele Luukkaisen ym. aloite kaupungin kanipolitiikan muuttamisesta

12.09.2012 Hannele Luukkaisen ym. aloite kaupungin kanipolitiikan muuttamisesta

Kanit ja muut jäniseläimet ovat osa kaupunkiluontoa ja niiden tarkkaileminen ilahduttaa monia asukkaita. Lisäksi niiden olemassaolo on jo nyt rikastuttanut kaupunkiluonnon eläimistöä mahdollistamalla mm. kettujen, huuhkajien, kärppien ja kanahaukkojen elämisen kaupungin alueella.

On täysin nurinkurista, että samaan aikaan kun ns. citykanit on nostettu jopa Helsingin juhlavuoden postimerkkeihin, kaupungin rakennusvirasto listii niitä kaikin mahdollisin keinoin. Kun citykanien määrä vastoin "virallisia ennusteita" ei olekaan räjähtänyt, on aika muuttaa suhtautumista niihin. Yleinen asenneilmasto on muuttunut selvästi kanimyönteiseksi. Asukkaat ovat moneen otteeseen ilmaisseet vastustavansa kanien tappamista. Tämän tulee näkyä myös kaupungin toimintatavoissa.

Kanien tappamisen sijaan arkoja puitaja pensaita sisältävät alueet, kuten kaupunginpuutarhaja siirtolapuutarha-alueet, olisi ympäröitävä kokonaanjänisverkoilla. Mikäli kaikki kanien metsästämiseen tärvätyt verovarat käytettäisiin arkojen alueiden ympäröimiseen suojaverkoilla, puut ja puutarhat voitaisiin suojata nopeasti ja pysyvästi aiheuttamatta kärsimyksiä eläimille. Lisäksi mahdollisia kanituhoja voidaan välttää istuttamalla puistoihin sellaisia kasveja ja pensaita, joitajäniseläimet eivät mielellään nakertele. Ympäristökeskuksen Lumo-ohjelmakin edellyttää, että kaupungin tulee suosia viheralueilla kotimaisia puita, pensaita ja niittykasveja.

Kaupunkikanien lahtaaminen vahingoittaa Helsingin mainetta luonto- ja ympäristöystävällisenä kaupunkina. Helsinkiläiset arvostavat kaupunki luonnon monimuotoisuutta. Siihen kuuluvat myös jäniseläimet ja niiden saalistajat kuten ketut, huuhkajat, kärpät ja kanahaukat.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsinki muuttaa kanipolitiikkaansa ja lopettaa jäniseläinten tappamisen ja keskittyy puistojen suojaamiseen entistä tehokkaammin.

Hannele Luukkainen

Alkuperäinen aloite05.12.2019 18:40