Suoraan sisältöön

aloite konttipalveluista kehitysalueille

07.05.2014 Elina Moision ym. aloite konttipalveluista kehitysalueille

Uusissa kaupunginosissa rakentaminen on vaiheittaista ja asukkaat muuttavat uudelle alueelle kortteli kerrallaan. Usein aikataulut myös muuttuvat ja jo alueelle muuttaneet asukkaat elävät ilman palveluita useampia vuosia. Esimerkiksi Kalasatama tai Jätkäsaari ovat tällaisia alueita. Myös vanhoissa kaupunginosissa on kehitysaikoja, jolloin palvelut ovat heikosti käytettävissä, kuten Lauttasaaressa tällä hetkellä.

Kaupungin pitäisi tutkia mandollisuutta perustaa tällaisille alueille Konttipalveluja. Ne olisivat nopeasti siirrettävässä ja perustettavassa muodossa olevia palveluita, kuten koulu, päiväkoti tai kirjasto. Paviljonkipäiväkodit ja –koulut ovat tähän tarkoitukseen liian kalliita tai massiivisia, kun tarve on yleensä vuodesta pariin.

Vielä suurempi ongelma ovat alueen kaupalliset palvelut. Kaupungin pitäisi auttaa kaupallisia toimijoita, kuten kauppaketjuja, Alkoa tai Itellaa, tarjoamaan omia palveluitaan siirrettävillä konsepteilla. Esimerkiksi HOK-Elanto omistaa Kontti-Alepan, jota käytetään pääsääntöisesti erilaisissa tapahtumissa. Pidempiaikainen konttikaupan pystyttäminen törmää kuitenkin esteisiin kaupungin maankäytön ja lupien kohdalla. Näitä esteitä tulisi aktiivisesti purkaa ja osoittaa toimijoille paikkoja Konttipalvelujen tarjoamiseen.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki tutkii mandollisuutta tarjota omia palveluitaan tai auttaa kaupallisia palveluita toimimaan kevyillä, siirrettävillä konsepteilla ("konttipalvelut") uusilla, rakenteilla olevilla alueilla tai kaupunginosien kehitysalueilla

Elina Moisio05.12.2019 19:44