Suoraan sisältöön

aloite työsuhdepyörien käyttöönottamiseksi

07.05.2014 Leo Straniuksen ym. aloite työsuhdepyörien käyttöönottamiseksi

Helsingin Sataman työntekijöillä on ollut usean vuoden ajan mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä. Kokemukset pyörien hankinnasta ovat olleet myönteiset.

Työsuhdepolkupyörä vastaa periaatteessa autoetua. Kuukausikustannukset lisätään palkkaan ja kokonaissummasta maksetaan vero. Koska pyörän hinta ei ole korkea, ei myöskään kuukausikustannus ole kovin suuri sen enempää työnantajalle kuin työntekijälle. Sopimus tehdään määräajaksi. Polkupyörän lisäksi pakettiin kuuluvat määräaikaishuollot ja varkausvakuutus. Nastoitetut talvirenkaatkin vaihdetaan alle liukkaiden kelien myötä. Sopimuskauden päättyessä, työntekijä voi päättää, haluaako uuden pyörän. Yksi vaihtoehto on myös lunastaa työsuhdepyörä edullisesti itselle.

Työsuhdepolkupyörä olisi erinomainen keino edistää terveellistä ja ympäristömyötäistä työmatkaliikkumista. Polkupyörällä liikkumisen edistäminen vähentäisi työnantajalle koituvia kokonaiskustannuksia pidemmällä aikavälillä, sillä tutkimusten mukaan sairauspoissaolot vähenevät liikuntaa aktiivisesti harrastavilla. Esimerkiksi kaupunkisuunnitteluvirasto on tehnyt aiheeseen liittyen selvityksen. Sen mukaan yhden euron pyöräilyinvestoinneilla voidaan saavuttaa kandeksan euron hyödyt.

Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme, että Helsingin Sataman käytäntö laajennetaan koskemaan koko kaupunkikonsernia siten, että virastoille ja liikelaitoksille myönnetään jatkossa mahdollisuus tarjota työntekijöidensä käyttöön työsuhdepolkupyörä tai sähköavusteinen polkupyörä budjettiensa puitteissa.

Leo Stranius05.12.2019 19:44