Suoraan sisältöön

aloite Vantaan Energian omistajaohjauksesta

24.09.2014 Veronika Honkasalon ym. aloite Vantaan Energian omistajaohjauksesta

Vantaan Energia on päättänyt nostaa omistusosuuttaan Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelle suunnitteilla olevasta uudesta Fennovoiman ydinvoimalasta yli 20 muun omistajan vetäydyttyä hankkeesta. Hankkeen alkuperäisen moottorin, saksalaisen E.ON:in ja muiden jo aiemmin vetäytyneiden lisäksi ainakin Kesko ilmoitti jo alkuvuodesta haluavansa irti hankkeesta, mutta Fennovoima ei ole hyväksynyt Keskon vetäytymistä.

Syynä rahoitusvaikeuksiin on uuden ydinvoiman korkea hinta, joka on jatkanut nousuaan samalla kun uusiutuvan energian tuotantokustannukset laskevat. Esimerkiksi Olkiluodossa kolmosreaktorin hinta on kolminkertaistunut alkuperäisestä hinta-arviosta ja arvioitu valmistumisaika siirtynyt vuodesta 2009 vuoteen 2018. Myös Fennovoiman hankkeeseen E.ON:n tilalle tulleella venäläisellä Rosatomilla on ongelmia omien hankkeidensa aikataulujen ja kustannusten kanssa.

On mandollista, että Fennovoiman ydinvoimalan tuottaman sähkön hinta tulee olemaan markkinahintoja korkeampaa ja siten tappiollista, vaikka rakentaminen etenisi suunnitelmien mukaan. Mikäli rakentamisessa tulee ongelmia monien muiden uusien ydinvoimainvestointien tavoin, on omistajat sidottu kymmeniksi vuosiksi raskaasti tappiolliseen toimintaan. Pyhäjoen voimala hyödyttääkin lähinnä kaksoisroolissa voimalan toimittavaa Rosatomia. Myöskään aluetaloudellisia hyötyjä ei hankkeesta ole odotettavissa Vantaalle ja Helsinkiin.

Vantaan kaupungin johto on ilmoittanut, ettei se voi käyttää omistajaohjausta Vantaan Energiaan Helsingin kanssa tehtyyn osakassopimukseen vedoten. Sopimuksen tulkinnasta ja periaatteellisesta suhtautumisesta ydinvoimaan riippumatta me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Vantaan Energiasta 60 % omistava Vantaan kaupunki ja 40 % omistava Helsingin kaupunki käyvät pikaisesti neuvottelut siitä, miten omistajaohjaus tulevaisuudessa järjestetään. Kuntalaisten omaisuudesta on pidettävä yhtä hyvää huolta kuin yksityisestäkin.

Veronika Honkasalo05.12.2019 19:34