Suoraan sisältöön

aloite Lauttasaaren vesitornin säilyttämiseksi ja kehittämiseksi maamerkkinä

15.01.2014 Laura Kolben ym. aloite edellytysten arvioimisesta Lauttasaaren vesitornin säilyttämiseksi ja kehittämiseksi maamerkkinä

Lauttasaaren vesitorni on osa Helsingin siluettia. Mereltä käsin lähestyttäessä vesitorni on ensimmäisiä Helsingin kiintopisteitä. Lauttasaaren vesitorni on myös kaupunginosansa maamerkki ja monelle ihmiselle merkittävä osa paikallista identiteettiä.

Arkkitehti Osmo Leppämäen ja diplomi-insinööri Paavo Simulan suunnittelema Lauttasaaren vesitorni valmistui 1958. Se oli ensimmäinen suurikokoinen kartiomallinen vesitorni, taiteellista ja teknisesti uraauurtava rakennus, joka ilmaisi jälleenrakentamisen optimismia ja tulevaisuuden uskoa, kenties myös uuden avaruusajan henkeä.

Suomen arkkitehtuurimuseon ja Helsingin kaupunginmuseon asiantuntijat korostavat Lauttasaaren vesitornin rakennustaiteellista ja kulttuurihistoriallista arvoa ja merkitystä. Monelle lauttasaarelaiselle ja helsinkiläiselle vesitorni on yhteinen symbolirakennus, jättiläissieni, jonka juurella on asuttu jo kolmen sukupolven ajan.

Lauttasaaren vesitornin välttämätön korjaaminen saattaa Oulun Puolivälinkankaan vesitornin korjauskustannusten valossa olla selvästi halvempi kuin esim. kaupungin tilakeskus on arvioinut ja myös edullisempaa kuin purkaminen. Lauttasaaren vesitornilla on myös käyttöä Lauttasaari-Seuran hallinnoimana näkötornina ja taidetapahtumien tilana. Viime vuonna Taideyliopiston tohtori- ja maisteriopiskelijat ovat toteuttaneet kolme menestyksellistä projektia tornin säiliössä.

Yli 800 henkilöä on allekirjoittamalla Pro Lauttasaaren vesitorni -adressin ilmaissut halunsa säilyttää ja kehittää vesitornin yhtenä modernin Helsingin rakentamisen ja kasvun muistomerkkinä.

Pyydämme kaupunginhallitusta arvioimaan uudelleen em. näkökohdat huomioiden edellytyksiä Lauttasaaren vesitornin säilyttämiseksi ja kehittämiseksi maamerkkinä.

Laura Kolbe05.12.2019 19:44