Suoraan sisältöön

Petra Malinin ym. talousarvioaloite lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista

12.03.2014 Petra Malinin ym. talousarvioaloite lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista

Lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti vuosituhannen alusta. Esimerkiksi jaksolla 2006-2010 lastensuojelun laitos- ja perhehoidon käyttökustannukset ovat Suomessa nousseet 43 %. Yhtenä syynä määrän kasvuun on pidetty sitä, että muiden palveluiden puuttuessa perheet ajautuvat lastensuojelun piiriin.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kanssa keskustellessa huoleksi ylitse muiden nousee se, että lasten ja nuorten on vaikea päästä riittävien mielenterveyspalveluiden piiriin. Psyykkisesti pahoinvoivia nuoria ja lapsia päädytään sijoittamaan kasvavassa määrin lastensuojelulaitoksiin, joissa ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole hoidollista osaamista mielenterveyden häiriöistä. Sijoitukset ovat pitkiä ja kalliita. Helsingissä laitoksissa ja ammatillisissa perhekodeissa asuvilla lapsilla ei ole omaa psykologia. Lastensuojelun avohuollon asiakkaatkin tarvitsevat mielenterveyspalveluita.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kaupunki järjestää lapsille ja nuorille riittävät mielenterveyspalvelut, kiinnittäen erityistä huomiota lastensuojelun avohuollon piirissä olevien sekä lastensuojelulaitoksissa ja ammatillisissa perhekodeissa asuvien lasten ja nuorten palveluihin, varaten vuoden 2015 budjettiin tätä varten tarvittavat määrärahat.

Petra Malin05.12.2019 19:38