Suoraan sisältöön

Seppo Kanervan ym. talousarvioaloite liikenneturvallisuuden parantamisesta

26.02.2014 Seppo Kanervan ym. talousarvioaloite liikenneturvallisuuden parantamisesta

Talousarvioaloite käyttää liikennesuunnitteluun budjetoiduista varoista 150 000 euroa Helsingin liikenneturvallisuuden parantamiseen.

Helsingin liikenteessä liikkuu ihmisryhmiä,joilla ei ole alkeellisintakaan käsitystä liikennesäännöistä. Osa heistä on jalankulkijoita,osa pyöräilijöitä. Ongelmaryhmänä ovat pääosin ne,joilla ei ole moottoriajoneuvon ajokorttia,sillä senhän saa vasta osoitettuaan liikennesääntöjen tuntemuksen. Ongelma esiintyy jalankulkijalla välinpitämätömyytenä tai osamattomuutena käyttää suojatietä tai pysyä pois polkupyörien tai muun liikenteen ajoväyliltä.Hassua tietämättömyyttä osoittavat ne vihreällä suojatien ylittäjät,jotka osoittelevat keskisormella autoilijaa,joka täysin oikeutetusti odottaa vuoroaan risteyksessä ylittää suojatie kunhan jalankulkija antaa sille sijaa.Jotku polkupyöräilijät puolestaa pitävät kaupungin pyöräteitä velodromina. Sen jo huomaa kilpavarusteista ja ajonopeuksista. Risteyksissä nämä ajokortittomat pyöräilijät katsovat olevansa etuajo-oikeutettuja tulivatpa vasemmalta tai oikealta.Moniko pyöräilijä tietää,että risteyksessä auto onkin etuajo-oikeutettu tulipa se vasemmalta tai oikealta. Ainoa  poikkeus asiasn on risteyksessä kääntyvä auto,se on velvollinen väistämään polkupyörää risteyksen suojatiellä,kuten jalankulkijoitakin.Sitten pyöräilijät puikkelehtivat sutojonossa tielläjosta koukataan jalkakäytävälle ja siitä suoraa suojatielle pyörällä ajaen.Samalla vilautetaan keskisormea autoilijalle, joka juuri hädissään ehtii tehdä tällaisessa liikennevalottomassa risteyksessä hätäkarrutuksen.Pyörä pitäisi taluttaa suojatien yli.Ajaen saa suojatien ylittää vain,jos suojatie on pyörätien jatke. Ajelu polkupyörällä yli 12-vuotiailta on ehdottomasti kielletty (pl. invapyörät) Kun autoilija vilauttaa valoja yksisuuntaisella kadulla vastaantulevalle polkupyöräilijälle on keskisormi taas herkässä.Valitettavasti Helsingin kaupunkikin opettaa pyöräilijöitä liikennesäännöistä piittaamattomuuteen. Näin on pääteltävä, kun näkee viiskulman lähellä Fredrikinkadun ja Merimiehenkadun kulmauksessa kielletty ajosuunta -merkin ja sen alla toisen "Ei koska pyöräilijöitä". Näin pyöräilijöille syntyy käsitys siitä,että liikennemerkit eivät koske heitä. Kaupungin tulisikin poistaa tälläiset harhauttavat lisämerkit.

Edellä todetun johdosta esitetään,että Helsingin liikennejärjestelyihin tälle ja tuleville vuosille varattaisiin vuosittain 150 000 euron menoerä kanden poliisin palkkamiseksi,joiden ainoana tehtävänä olisi kiertää läpi Helsingin kaikki koulut antamalla oppilaille liikennevalistusta,jonka tuloksena Helsingin kouluista ei vastaisuudessa valmistuisi yhtään peruskoulun käynyttä, joka ei olisi suorittanut jonkinasteista tutkintoa liikennesäännöistä.Samalla esitetää,että jo ensisyksyn koulujen    opetussuunnitelmissa    varataan riittävä tuntimäärä liikennekoulutukseen.Uskomme,että tällä ratkaisulla kyetään merkittävästi vähentämään liikenteessä sattuvia onnettomuuksia

Seppo Kanerva05.12.2019 19:41