Suoraan sisältöön

Vartiosaari

Vartiosaari ilmasta kuvattuna. Kuva Helsingin kaupunki


Vartiosaari on noin 82 hehtaarin suuruinen saari itäisessä Helsingissä. Se sijaitsee keskellä kaupunkirakennetta, Laajasalon ja Vuosaaren välissä.


Vartiosaari on Helsingin parhaiten säilyneitä huvilayhdyskuntia, noin puolet huviloista on yksityisomistuksessa, osa on vuokrattu erilaisille yhteisöille. Saarella on luontopolku, jonka varrella on muun muassa hiidenkirnu ja näköalakallio. Useina kesinä Vartiosaaressa häärii kesätöissä maisemanhoitotehtävissä Haltialan tilan lampaita. Kesälampaat saapuivat saareen vuonna 2020 tiistaina 9.6.2020. Vartiosaareen on kesäisin Suomen Saaristokuljetuksen veneyhteys Laajasalosta, Hakaniemestä ja Vuosaaresta. Lisäksi kesällä 2020 saareen alkaa liikennöidä sovelluksella tilattava kuusipaikkainen katettu katamaraani, joka kulkee noin 150 metriä leveän Reposalmen poikki.


Vartiosaaren yhteysliikenteessä on uutta myös kutsu-ominaisuus. Kuljetus tilataan puhelimeen ladattavalla sovelluksella.


Vartiosaaressa tapahtuu vuonna 2020 useita uudistuksia. Reittejä, opasteita, käymälöitä ja jätehuoltoa parannetaan ja lisäksi saareen pääsyä helpotetaan tihentämällä vesiliikennettä.


Uudistuksia tehdään kaupunginhallituksen toukokuussa 2019 tekemän päätöksen pohjalta. Tuolloin valtuustoaloitteen myötä päätettiin edistää Vartiosaaren virkistyskäyttöä merellisen strategian mukaisesti väliaikaisin toimin, kunnes alueen kaavoitustilanne selkiytyy.


Kehitystyössä on kyse prosessista, joka on vasta alussa. Kesän jälkeen saaren infran ja palvelujen kehittämistä jatketaan saadun palautteen perusteella. Vartiosaaren suunnittelussa tarkastellaan jatkossa muun muassa reittiyhteyksiä saareen, palveluita, paikallista energiantuotantoa ja saaren huollon järjestämistä.30.04.2021 11:49