Suoraan sisältöön

Koronavirus muuttaa sosiaali- ja terveyspalveluja

Päivitämme tätä sivua sitä mukaa, kun muutoksia tulee. Palveluja avataan asteittain 1.6. lähtien. Tällä sivulla ei kuitenkaan ole kaikkia sosiaali- ja terveyspalveluja. Katso tarkemmat tiedot sivuilta www.hel.fi sosiaali- ja terveyspalvelujen alta.

Aikuissosiaalityö

Palvelua saa ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisesti chatissa. Tarpeen vaatiessa järjestetään tapaaminen.

Ajanvaraukset

Kaupunki ei tällä hetkellä peri maksuja peruuttamatta jääneistä ajanvarauksista. Sakkomaksujen periminen sellaisista ajanvarauksista ja palveluista, jotka jäävät peruuttamatta tai käyttämättä on keskeytetty poikkeustilan ajaksi.

Apuvälinepalvelut

Laakson apuvälinepalvelu on avoinna ma–pe 8–16.

Asukastalot

Stadin asukastaloista Oulunkylän Seurahuone ja Kumppanuustalo Hanna ovat auki 1.6.2020 alkaen. Muut asukastalot ovat suljettuina toistaiseksi.

Asumisneuvonta

Asumisneuvonnan chat-sivuilta voit saada myös psykiatrisen sairaanhoitajan keskusteluapua ti klo 12–15 ja to klo 9–12 sekä talous- ja velkaneuvontaa ti klo 9–12 ja pe klo 9–12 koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana 21.4.–31.5.

Avoimet neuvolat

Avoimet neuvolat ovat kiinni 31.8. asti.

Fysioterapia

Fysioterapiapalvelut, mukaan lukien perhekeskukset ja terveysasemien suoravastaanotot, palaavat normaaliin arkeen 1.6.2020 lähtien. Tämän jälkeen fysioterapian vastaanotot ovat avoinna lähes normaalisti. Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien kohdalla toimitaan harkiten ja toistaiseksi osittain rajoitetusti sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa näille ryhmille annetaan tehostettua puhelin- ja etäohjausta.

Ryhmätoimintaa ei järjestetä kesän aikana, syksyn ryhmätoiminta käynnistyy, jos epidemiatilanne sallii. Fysioterapian perhevalmennusryhmiä käynnistetään kesän aikana etätoimintana.

Geriatrian poliklinikka

Geriatrian poliklinikan toiminta on supistettua kesän 2020 ajan. Vastaanottotoimintaa poliklinikalla käynnistetään asteittain. Järjestämme etävastaanottoja ja kotikäyntejä korvaamaan vastaanottotoimintaa poliklinikalla.

Muistikoordinaattoritoiminta on myös supistettua kesän ajan.

Puhelinneuvonta: p. 09 310 48043 ma–pe klo 9–11.

Geriatrian poliklinikka ja muistikoordinaattoritoiminta on suljettu 20.–30.7.2020

Hammashoito

Kiireetöntä hoitoa annetaan Kalasataman, Kivelän, Malmin, Malminkartanon, Maunulan, Myllypuron, Oulunkylän ja Vuosaaren hammashoitoloissa sekä Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen suun erikoishoidon yksikössä. Elokuussa avaamme lisää hoitoloita.

Kaikki yhteydenotot hammashoitoloihin tapahtuvat ainoastaan puhelimitse tai chat-palvelun kautta.
Ajanvarauksemme numero on 09 310 51400 ma‒to klo 7‒18 ja pe klo 7–15. Käytössä on takaisinsoittopalvelu. Suun terveydenhuollon chat on auki arkisin klo 8‒15 osoitteessa www.hel.fi/hammashoito. Sähköisesti vastaanottoajan voi perua osoitteessa helsth.terveytesi.fi.

HUSLAB

HUSLAB palvelee maanantaista 30.3. alkaen pääosin ajanvarauksilla. Ajan voi varata osoitteesta www.huslab.fi/ajanvaraus tai soittamalla HUSLABin ajanvaraus- ja neuvontanumeroon 09 471 86800, ma–pe klo 7.30–15.30. Lisäksi HUSLAB on sulkenut osan toimipisteistään ja aukioloajoissa saattaa olla muutoksia.

Ikääntyneiden päivätoiminta

Kaikki päivätoiminta on tilapäisesti suljettu.

Itsehoitoryhmät

Kaikki ryhmät, joista saa tukea sairauksien omahoitoon ja elämäntapamuutoksiin, on peruttu.

Jalkaterapia

Jalkaterapiapalveluja on tällä hetkellä tarjolla rajoitetusti korkean haavariskin asiakasryhmille. Lisätietoja arkisin klo 8–10 jalkaterapian keskitetystä ajanvarauksesta p. 09 3104 5425.

Koronavirusneuvonta 09 310 10024

Koronavirusneuvonta helsinkiläisille palvelee arkisin klo 7–16 p. 09 310 10024. Iltaisin ja viikonloppuisin helsinkiläisiä neuvoo koronavirustartuntaan liittyvissä asioissa Päivystysapu p. 116 117.

Kotihoidon saunapalvelut

Kotihoidon saunapalvelut on lopetettu toistaiseksi.

Koulujen ja lukioiden psykologit ja kuraattorit

Koulujen ja lukioiden psykologit ja kuraattorit ovat oppilaiden ja heidän asioitaan hoitavien huoltajien käytettävissä.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto toimii omassa koulussa toukokuussa ja kesäkuussa. 

Kuntouttava työtoiminta

Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat palaavat hallitusti ja asteittain työtoimintaan 1.6. alkaen. Asiakkaat voivat palata työtoimintaan niin kaupungin omiin työtoimintapaikkoihin, joita ovat Uusix-verstaat, Avotyötoiminta, Pakilan työkeskus kuin myös ostopalvelu- ja yksittäispaikkoihin.

Lapsiperheiden sosiaaliohjaus

Tapaamiset toteutetaan mahdollisuuksien mukaan etänä puhelimessa tai Skypellä.

Lapsiperheiden sosiaalineuvonta palvelee arkisin klo 9–12 puhelimitse p. 09 3101 5454 ja sähköinen Tarvitsen apua -nappi on käytössä 24/7 Perheentuki-sivustolla.

Lastenvalvojat

Lastenvalvojien luona tapahtuvaa asiakaspalvelua pyritään jatkamaan normaalisti. Vastaanotolle ei saa tulla sairaana. Lapsia ei toivota asiakasvastaanotolle tällä hetkellä ollenkaan.

Lyhytaikaishoito

Lyhytaikaishoitoa suositellaan välttämään. Kaupungin lyhytaikaishoidon yksiköistä otetaan yhteys perheisiin, joille on sovittu jakso tulossa.

Mieppi – tukea mielen hyvinvointiin matalalla kynnyksellä

Walk in -vastaanottoja ei toistaiseksi pidetä. Miepin tavoittaa puhelimitse pidennetyillä palveluajoilla p. 09 310 26830 arkisin klo 8–16.

Neuvolapalvelut

Neuvolat ja perhekeskukset ovat auki, vaikka neuvolapalveluissa on useita poikkeusjärjestelyjä. Asiakkaaseen ollaan yhteydessä, jos aika perutaan.

Äitiys- ja lastenneuvolaan ei saa tulla sairaana. Uuden neuvola-ajan voi varata puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta p. 09 3105 5530 tai sähköisestä palvelusta.

Laakson ja Malmin neuvoloiden palveluita saa muista toimipisteistä 23.3. alkaen.

Omahoitotarvikkeet

Omahoitotarvikkeet postitetaan asiakkaille. Omahoitotarvikkeita ei voi noutaa omahoitotarvikejakelusta.

Omaishoidon tuki

Kaikki omaishoidon toimintakeskukset on tilapäisesti suljettu.
Lyhytaikaishoidon paikkojen avaaminen aloitettiin 19.5. Paikkoja avataan harkiten ja varovaisesti. Lisätietoa voi kysyä omalta sosiaaliohjaajalta tai Seniori-infosta p. 09 310 44556.

Omaolo.fi

Omaolo-palvelussa voi tehdä koronavirustaudin oirearvion 24/7.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat käytettävissä ja saatavilla kaikissa oppilaitoksissa.

Osavuorokausihoito

Osavuorokausihoito on tilapäisesti suljettu.

Palvelukeskukset

Kaikki palvelukeskustoiminta on tilapäisesti suljettu.

Palvelukeskusten ravintolat

Palvelukeskusten ravintolat on suljettu ulkopuolisilta ruokailijoilta. Omat asukkaat voivat niissä edelleen syödä.

Perhekeskukset

Perhekeskukset ja neuvolat ovat auki, vaikka neuvolapalveluissa on useita poikkeusjärjestelyjä. Asiakkaaseen ollaan yhteydessä, jos aika perutaan.

Perhevalmennukset

Ensisynnyttäjille tarkoitetetut perhevalmennukset on peruttu 31.5. asti.

Päihdepalvelut

Päihteidenkäyttäjien matalan kynnyksen palvelut pitävät asiakkaisiin yhteyttä muun muassa puhelimitse. Päihdekeskusten akuuttivastaanotot ovat auki, ja vieroitushoidot toimivat normaalisti. Akuuttivastaanottoon voi hakeutua ilman ajanvarausta pääosin kiireellisessä alkoholivieroitushoidon tarpeessa tai muissa päihteiden käyttöön liittyvissä akuuteissa tilanteissa. Muissa tapauksissa ole yhteydessä puhelimitse päihdehoidon järjestämiseksi ja lisätietojen saamiseksi. Jos sinulla on oma työntekijä päihdepoliklinikalla, voit olla suoraan työntekijääsi yhteydessä. Jos sinulla on ylähengitystieoireita, ole yhteydessä ohjeiden saamiseksi puhelimitse.

Päihteetön päivätoiminta

Villa Sture käynnistää toimintaansa kesäkuussa ja on auki arkisin kello 9 - 15 (ke klo 9 - 13).

Kumppanuustalo Harjulan kohtaamispaikka on toistaiseksi suljettu. Päihdehuollon jälkikuntoutus jatkaa toimintaansa ja Suojatie ry:n työntekijät ovat tavoitettavissa. Olethan yhteydessä sekä jälkikuntoutuksen että Suojatien työntekijöihin ensisijaisesti puhelimitse. Lisätietoa toiminnasta ja työntekijöiden yhteystiedot: www.kumppanuustaloharjula.fi tai Kumppanuustalo Harjulan Facebook-sivu

Päiväkotitarkastukset

3-vuotiaiden lasten päiväkotitarkastukset on peruttu.

Raskaana olevien ja synnyttäneiden fysioterapiaryhmät

Raskaana olevien ja synnyttäneiden fysioterapiaryhmät on peruttu.

Raskausdiabetesryhmät

Raskaus- eli gestaatiodiabetesin ryhmäohjaukset on peruttu.

Ruoka-apu

Poikkeusajan akuuttiruokakasseja on jaossa eri puolilla Helsinkiä.

Ryhmätarkastukset

Kuuden kuukauden (6 kk) ikäisten lasten ryhmätarkastukset on peruttu.

Röntgen

Laakson sairaalan röntgen on avoinna
- ma–pe klo 8–11 vain potilaille, joilla ei ole hengitystieoireita, koronavirusepäilyä tai todettua koronavirustartuntaa
- ma–pe klo 12–15 vain potilaille, joilla on ylähengitystieoireita, koronavirustartunta tai epäily koronavirustartunnasta

Malmin sairaalan röntgenissä tehdään perusröntgentutkimuksia vain sairaalan potilaille. Malmin koronaterveysaseman potilaita, joilla on ylähengitystieoireita, koronavirustartunta tai epäily koronavirustartunnasta kuvataan myös Malmin sairaalan röntgenissä.

Sairaalat

Omaiset ja läheiset voivat tavata sairaaloissa hoidettavana olevia läheisiään lähinnä ulkona, jos potilaan tilanne ja vointi sen sallivat.

Seniori-info

Seniori-info palvelee arkisin klo 9–15 puhelimitse p. 09 310 44556 ja chatissa osoitteessa www.hel.fi/seniorit.

Seniorikeskukset ja palvelutalot

Omaiset voivat tavata seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa asuvia läheisiään ulkona. Tapaamisista on sovittava erikseen omaisen hoitopaikan kanssa.

Seniorikeskusten palvelukeskukset, kuten Kamppi ja Kinapori ovat suljettuina toistaiseksi.

Seniorikeskusten päivätoimintayksiköt ovat suljettuina toistaiseksi.

Seniorikeskusten ryhmäkodeissa ja palvelutaloissa on keskeytetty myös kaikki muu ryhmätoiminta toistaiseksi.

Terveysasema

Terveysasemat ovat auki arkisin klo 8–16 (ei iltavastaanottoja), lukuun ottamatta Laakson koronaterveysasemaa, joka on auki arkisin klo 8–18 (Malmi klo 8–16).

Työtoiminta

Pakilan työkeskus, Uusix-verstaat ja Avotyötoiminta ovat osittain kiinni.

Uniohjausryhmät

Uniohjausryhmät ovat peruttu toistaiseksi.

Vammaisten asumispalvelut

Asumisyksiköissä kaikki vierailut on kielletty. Vierailukielto koskee myös henkilökohtaista apua, eli avustajan on odotettava yksikön ulkopuolella asiakkaan saapumista sovittuun ulkoiluun.

Vammaisten tuettu työllistyminen

Poikkeustilanteen vuoksi palvelutarpeen arvioissa ja uusien asiakkuuksien aloittamisessa on viivettä.

Vammaisten työ- ja päivätoiminta

Vammaisten työ- ja päivätoimintaykiköt Vallila, Cäpsä, Töölö sekä Haavikon opetus- ja aikuiskasvatuskeskus avautuvat 1.6. Muut vammaisten työ- ja päivätoimintayksiköt ovat suljettuina toistaiseksi.15.07.2020 09:09