Suoraan sisältöön

Terveysaseman ja erikoissairaanhoidon hoitopaikan valinta

Voit valita terveysasemasi mistä kunnasta tahansa. Sinulla on myös mahdollisuus valita erikoissairaanhoidon hoitopaikka mistä tahansa julkisesta sairaalasta yhdessä lähettävän lääkärin kanssa.

Kun valitset terveysaseman oman kunnan ulkopuolelta, saat valitsemastasi kunnasta terveysasemapalvelujen lisäksi neuvolapalvelut, hammashoidon ja kuntoutuspalvelut. Valintasi koskee siis kaikkia näitä palveluja.
 

Miten toimin, jos valitsen terveysaseman oman kunnan ulkopuolelta?

Jos valitset terveysaseman oman kunnan ulkopuolelta, tee siitä kirjallinen ilmoitus alla olevalla lomakkeella. Lähetä tai vie lomake nykyiselle terveysasemallesi ja valitsemallesi uudelle terveysasemalle. Voit käyttää valitsemasi terveysaseman palveluja noin kolmen viikon kuluttua ilmoituksesta.

Voit vaihtaa terveysasemaa enintään kerran vuodessa ja käyttää kerralla vain yhtä terveysasemaa.
 

Mitä jos haluan vaihtaa terveysasemaa tai neuvolaa Helsingin sisällä?

Jos haluat vaihtaa terveysasemaa, ota suoraan yhteyttä valitsemallesi uudelle terveysasemalle, kun seuraavan kerran tarvitset terveysaseman palveluja. Suullinen ilmoitus puhelimitse tai paikan päällä riittää.

Jos haluat vaihtaa neuvolaa, ota asia puheeksi neuvolavastaanotolla tai varatessasi aikaa neuvolaan. Suullinen ilmoitus puhelimitse riittää.


Voit valita myös erikoissairaanhoidon hoitopaikan

Voit myös valita tarvitsemaasi hoitoa antavan erikoissairaanhoidon yksikön. Kun lääkäri tai hammaslääkäri on todennut, että tarvitset tutkimuksia tai hoitoa erikoissairaanhoidossa, voitte yhdessä päättää, mihin julkiseen sairaalaan tai poliklinikalle lähete lähetetään.

Kela korvaa pääsääntöisesti potilaalle aiheutuneita matkakustannuksia lähimpään tutkimus- tai hoitopaikkaan.

Erikoissairaanhoidon valinnanmahdollisuus koskee kiireetöntä hoitoa, johon tarvitaan aina lääkärin lähete. Kiireellistä hoitoa äkillisessä sairastapauksessa jokainen saa asuinkunnastaan riippumatta lähimmässä hoitopaikassa.
 

Lisätietoa hoitopaikan valinnasta30.12.2019 09:40