Suoraan sisältöön

Vuokrasopimuksiin liittyvät asiat

Saatat tarvita lakitietoa asumiseen liittyen. Seuraavasta linkistä saat tietoa huoneiston vuokraukseen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista: Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta.

Tärkeää tietoa löydät myös Kuluttajaliiton Vuokraoppaasta (pdf) sekä neuvontapalveluista ja Suomen Vuokranantajien ja Vuokralaiset VKL ry:n sivuilta.

Kun teet vuokrasopimusta, huomioithan, että teet sen kirjallisena. Hyviä vinkkejä vuokrasopimuksen tekemiseksi löydät Vuokraturvan sivuilta.

Mistä voi saada häädön ja mitä se merkitsee käytännössä?

Häätö tarkoittaa oikeuden antamaa tuomiota vuokrasopimuksen purkamisesta. Häädön voi saada maksamattomista vuokrista, asunnon huonosta hoidosta ja asumishäiriöistä. Jos saat häätötuomion, sinun tulee muuttaa viimeistään ulosottomiehen määräämänä muuttopäivänä asunnosta pois.

 Häätötuomio vaikuttaa merkittävästi jatkossa asunnonhaussa. On erittäin vaikeaa saada uusi asunto, mikäli sinulla on häätötuomio. Häätötuomio näkyy luottotiedoissasi. Hae ajoissa apua, ettei tilanne pääse liian pitkälle. Voit yrittää neuvotella tilanteestasi vuokranantajan kanssa.

Lisätietoja:

Voiko avopuoliso joutua vastaamaan yhteisen asunnon vuokranmaksusta, vaikka se on toisen puolison vuokraama?

Kyllä voi. Avo- ja aviopuolisot vastaavat yhteisvastuullisesti vuokranmaksuvelvoitteesta, vaikka vain toinen heistä olisi vuokrasopimuksen osapuoli. Tarkempaa tietoa saat laista asuinhuoneiston vuokrauksesta (11 §).

Mikä ero on asunnon alivuokrauksella ja jälleenvuokrauksella?

Asunnon alivuokraus tarkoittaa esimerkiksi yhden huoneen vuokrausta isommasta asunnosta. Asunnosta tai huoneistosta voi pääsääntöisesti vuokrata alle puolet. Yksiötä ei voi alivuokrata. Vuokrasopimus tehdään päävuokralaisen ja alivuokralaisen välille.

Jälleenvuokrauksella tarkoitetaan koko asunnon vuokrausta edelleen kolmannelle osapuolelle. Jälleenvuokraukseen tarvitaan aina asunnon omistajan lupa. Jälleenvuokrasopimus tehdään päävuokralaisen ja jälleenvuokralaisen välille.

Jos suunnittelet asunnon ali- tai jälleenvuokrausta, tarkista oikeutesi ja velvollisuutesi asiantuntijalta/vuokranantajalta. Päävuokralainen on yleensä vastuussa asunnostaan vuokranmaksun ja asunnon kunnon osalta.  06.12.2019 00:00