Suoraan sisältöön

Muutto

Jos olet muuttamassa tai suunnittelet muuttoa uuteen kotiin kannattaa huomioida, että muutto vie aikaa ja sitä on hyvä valmistella etukäteen. Ohessa asumisneuvonnan käytännön ohjeita muuton hoitamiseen.

Tavaroiden pakkaus

Aloita pakkaus hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Pakkaa tavarat muuttolaatikoihin ja jätesäkkeihin. Kannattaa merkitä pakkauksiin, mitä ne sisältävät ja mihin huoneeseen ne kuuluvat. Muutto on hyvä ajankohta käydä läpi ja hankkiutua eroon ylimääräisistä tavaroista. Pidä tavarat, joille löytyy järkevää käyttöä, ja kierrätä loput. Muista tyhjentää myös varastot ja ullakot.


Muuttoapu

Varmista ennen muuttopäivää, että sinulla apuvoimia tavaroiden kantamisessa. Mieti mistä saisit muuttopäiväksi auton ja mahdollisesti kuljettajan. Muuttoon voit saada tukea myös Kelasta riippuen henkilökohtaisesta tilanteestasi. Kysy lisätietoja tarvittaessa Kelasta tai alueesi asumisneuvojalta.
Muuttokustannukset perustoimeentulotuessa (Kela)


Tee muuttoilmoitus

Muuttoilmoituksen voi tehdä osoitteessa https://www.posti.fi/muuttoilmoitus/. Uusi osoitteesi välittyy muuttoilmoituksen kautta Postille, maistraatille sekä Väestörekisterikeskukseen. Ilmoita myös uusi osoitteesi työnantajallesi ja pankillesi. Muistathan lisätä itsesi ja perheesi talonkirjoille huoltoyhtiöön. Tällä varmistat esimerkiksi ovenavauksen kiinteistön huoltoyhtiön toimesta.


Päivitä sähkö- ja internetsopimukset

Kun muuttopäivä on selvillä, päivitä sähkö- ja internetsopimukset uuteen osoitteeseen. Muutto on hyvä ajankohta kilpailuttaa sopimukset ja kysyä eri toimijoilta tarjouksia.


Tarkista kotivakuutus

Pidä huolta, että uudessa asunnossasi on voimassa oleva kotivakuutus hallintaoikeuden siirtymisestä alkaen. Kannattaa huolehtia, että sinulla on kotivakuutus voimassa molemmissa asunnoissa muuttopäivänä, tai voit harkita erillisen muuttovakuutuksen hankkimista.


Tee muuttosiivous

On tärkeää tehdä huolellinen muuttosiivous kiinteistön ohjeiden mukaisesti. Kun koko asunto on tyhjennetty, pese lattia, imuroi ja pyyhi pinnat. Putsaa lattiakaivot ja uuni sekä imuroi pölyt pois jääkaapin takaa. Pakastin kannattaa sulattaa ajoissa ja huolehdithan, ettei pakastimen sulamisvesi joudu lattialle. Perusteellisella siivouksella vältyt ylimääräisiltä kustannuksilta. Osoitat arvostavasi seuraavaa asukasta, koska jokainen haluaa muuttaa puhtaaseen kotiin.


Lopuksi

Kun olet muuttanut ja siivonnut, palauta kaikki avaimet kiinteistön ilmoittamaan osoitteeseen. Muistathan palauttaa myös mahdolliset emännän avaimet, pesutuvan avaimet ja vara-avaimet.

Muutto-ohjeita Hekan asukkaille05.12.2019 23:59