Suoraan sisältöön

Purentakiskon käyttöohje

Kiskon tarkoitus

Purentakisko on yksi keino hoitaa leukanivel- ja puremalihasvaivoja. Kiskon tarkoituksena on ennen kaikkea tasapainottaa purenta, vähentää leukanivelkudoksiin kohdistuvaa kuormitusta ja rentouttaa puremalihaksia. Kisko estää myös hampaiden liiallisen kulumisen narskuteltaessa.

Käyttö

Kiskoa käytetään yleensä vain öisin, mutta joissakin tapauksissa, erityisesti hoidon alussa, saattaa olla tarpeen käyttää sitä myös päivisin. On tärkeää, että noudatat hammaslääkärisi antamia ohjeita.

Hoitoajan pituus vaihtelee oireiden mukaisesti. Useimmiten kiskon käyttöaika on 3–4 kk. Joskus voi olla tarpeen käyttää kiskoa huomattavasti pitempäänkin.

Alkuhankaluuksia

Kisko voi aluksi tuntua liian suurelta ja lisätä syljeneritystä.
Jos kiskoa käytetään ainoastaan öisin, voi aluksi olla helpompaa nukahtaa, jos kiskon panee suuhun jo n. ½ tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Kiskon käytön alkuvaiheessa voi helposti vahingossa purra poskea.

Jos hankaluudet jatkuvat, on korjaus tarpeen jälkitarkastuksen yhteydessä.

Aamulla, kun kisko poistetaan suusta, purenta ei ehkä tunnu "täsmäävän". Tämä on aivan luonnollinen seuraus puremalihasten rentoutumisesta. Purentakiskohoitoa seuraakin tavallisesti myöhemmin purennan korjaaminen esim. purennan hionnan avulla.

Hoito

Purentakiskohoito edellyttää hyvää suun puhtautta. Harjaa siis hampaat huolellisesti fluorihammastahnalla aina ennen kuin panet kiskon suuhun. Puhdista myös kisko aamuin illoin tavallisella hammasharjalla, huuhtele vedellä. Silloin, kun et käytä kiskoa, säilytä se kosteassa.

Huom! Ota kisko aina mukaan, kun käyt hammaslääkärissä!!!27.07.2020 10:23