Suoraan sisältöön

Ohjeita eristyksessä olevalle

21.1.2022 alkaen tartunnanjäljitystä tehdään vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa koronavirustartunnan saaneita ei enää pääsääntöisesti aseteta tartuntatautilain mukaiseen eritykseen.

Jos sinut on määrätty tartuntalain mukaiseen eristykseen, saat siitä erilliset ohjeet ja sinun tulee noudattaa niitä.

Mitä eristyksellä tarkoitetaan?

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi tartunnan saaneita henkilöitä saatetaan määrätä eristykseen.

Eristyksen tarkoituksena on estää koronaviruksen tarttuminen eteenpäin muihin ihmisiin koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Eristyspäätös on tehty tartuntatautilain nojalla.

Eristyksen kesto

Eristyksen kesto kerrotaan sinulle, kun sinut määrätään eristykseen. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo eristyksen pituuden, joka on yleensä 5–10 vuorokautta.

Eristyksen kesto määritetään oireiden alkamisesta ja oireettomalla näytteenottopäivästä lukien. Ennen eristyksen päättymistä olisi hyvä olla kaksi oireetonta päivää, eli kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. 

Jos sinulla on kuumetta tai muita selviä oireita vielä eristyksen päättymisen jälkeen tai tarvitset sairauslomaa, ota yhteyttä terveysasemalle.

Ota huomioon turvavälit ja hyvä käsihygienia vielä eristyksen jälkeenkin.

Miten eristys tarkoittaa? – ohjeita

Eristyksen ajan sinun pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä asunnossasi. Työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin ei pidä mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkekuljetukset. Soita tarvittaessa sosiaalineuvontaan, p. 09 310 44400 (arkisin klo 9-16).

Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitäisi pysytellä erillään myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Vältä fyysistä kontaktia, vaikka teillä olisi rokotussuoja. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä.

Sinun on pidettävä riittävä turvaväli silloinkin, kun sinun on esimerkiksi pakko ulkoiluttaa koiraa tai viedä roskat.

Sairauden hoito

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Jos oireesi pitkittyvät tai tarvitset ammattilaisen arvion, voit tehdä oirearvion omaolo.fi-palvelussa tai kysyä koronasta www.hel.fi-sivujen chatbotista (livechat-mahdollisuus arkisin klo 9-14).

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 ma-pe klo 8–16.

Jos sinulla on vakavampia oireita, kuten hengenahdistusta tai heikkenevä yleisvointi ja mietit päivystykseen hakeutumista, soita päivystysapuun, p. 116 117.

Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on äkillinen rintakipu, soita hätänumeroon 112.

Tiedustelut eristyspäätöksistä

Eristyspäätöksiin liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä epidemiologiseen toimintaan p. 09 310 51222, ma-pe klo 9–15.30.

Ansionmenetyksen korvaus

Jos sinulle on kirjoitettu sairauslomaa tai sinut on asetettu eristykseen laboratoriotestillä varmennetun koronatartunnan vuoksi, olet oikeutettu saamaan tartuntatautipäivärahaa ansion menetysten korvaamiseksi.

Voit hakea tartuntatautipäivärahaa Kansaneläkelaitokselta (Kela). Hakemuksen liitteeksi tulee sairauslomatodistus tai eristyspäätös.

Muutoksia tartuntatautipäivärahan myöntämiseen

Väliaikaisen sairasvakuutuslain muutoksen myötä tartuntatautipäivärahan saaminen ansionmenetyksen korvaamiseksi ei enää edellytä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöstä työstä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä.

Kaikki sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja lääkärit, esimerkiksi työterveyslääkärit, voivat kirjoittaa sairauslomatodistuksen koronatartunnasta. Todistusta ei kirjoiteta takautuvasti.

Lue hakuohjeet Kelan sivulta Näin haet tartuntatautipäivärahaa.

Suosittelemme ensisijaisesti yhteydenottoa työterveyshuoltoon.

Mitä tartuntatautipäiväraha korvaa?

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti omasta tai esimerkiksi alle 16-vuotiaan lapsen tai nuoren koronatartunnasta tai altistuksesta aiheutuvan ansiomenetyksen, joka seuraa poissaolosta työstä.

Suomessa työskentelevä EU-maan, Eta-maan tai Sveitsin kansalainen voi saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka ei kuuluisi Suomen sairausvakuutuksen piiriin.

Lisätietoja saa osoitteesta kela.fi/tartuntatauti

Eristystä on noudatettava

Tartuntatautiviranomaisen määräämää eristystä on ehdottomasti noudatettava. Suomen lain mukaan eristyksen rikkomisesta, vaikka ei toimillaan tartuttaisi ketään, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Katso myös

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta
Helsingin kaupungin koronavirusuutiset
Coronavirus information in different languages


05.07.2022 09:40