Hoppa till innehållet

Middagslur och vilostund

Barnet får sova på daghemmet – men måste hen?

Efter aktiviteter, utevistelse och en lunch på förmiddagen är det dags för barnen att ta en middagslur, lyssna på en saga eller musik och lugna ner sig. Daghemspersonalen diskuterar med föräldrarna om vilken praxis som gäller på daghemmet. En del av barnen kan ta en middagslur – för andra ordnas aktiviteter inom- eller utomhus efter en lugn stund och vila. Aktiviteterna planeras då tillsammans med barnen.

På daghemmet hjälper rutinerna i samband med vilostunden barnet att lugna ner sig och vila. Barnet kan ha med sig ett eget kramdjur e.d. Föräldrarna och personalen lär sig att bedöma barnets energinivå på daghemmet och hemma och att märka om barnet är i behov av sömn. På basis härav kommer man överens skilt för varje barn hur man gör med vilostunden. Det är skäl att också hemma vara noggrann med regelbundna kvällsrutiner och se till att barnet lugnar ner sig innan hen lägger sig.

Verksamheten på daghemmet är en kombination av inlärning, aktiviteter och vila. Daghemspersonalen tar upp med barnen olika saker som främjar barnens välbefinnande, såsom betydelsen av vila, föda, motion och mentalt välbefinnande.13.05.2020 14:39