Hoppa till innehållet

Stadsevenemang

Helsingfors stad arrangerar varje år evenemang av vilka de viktigaste är Helsingforsdagen den 12 juni. Det nya året tas emot på Senatstorget vid den traditionella nyårsfesten som ordnas av Helsingfors stad.

Stadsevenemanget Lux Helsinki lockar människorna till ljuset under årets mörkaste tid igen i januari.

Helsingfors festspel ordnas varje år i augusti–september.

Strömmingsmarknaden är Helsingfors äldsta evenemang som ordnats åtminstone sedan 1743. Strömmingsmarknaden ordnas på Salutorget varje år i oktober.

Tomasmarknaden är ett traditionellt julevenemang som ordnas av Helsingfors stad i december. Fokus ligger på försäljning av hantverk och inhemska produkter. Senatstorget fylls av bekanta röda marknadsstånd som säljer bland annat juldelikatesser, keramik, läder-, päls- och ylleprodukter, smycken och julprydnader.

För unga finns det två stora evenemang: Reaktori och Loiste. Reaktori, Finland största sportlovsevenemang för unga, arrangeras i Messukeskus. Reaktori erbjuder de unga gratis aktiviteter under sportlovet bl.a. idrott, hantverk och olika slags spel.  Loistefestivalen intar huvudstadsregionen. Loistefestivalen erbjuder de unga en möjlighet att uppträda i högklassiga förhållanden, bekanta sig med andra likasinnade och få respons av proffsen i branschen. Temat för ungdomsevenemanget är nu musik.

Det händer på stan

En söndag i december lindas Fölisön i en gammaldags stämning. Fölisöns julstig är avsedd för barn och barnfamiljer och erbjuder en inblick i sagornas värld och i julfirandet förr i världen. Fritt inträde.

Restaurangdagen som hålls var tredje månad är stadskultur i sin bästa form. Under denna dag som grundar sig på frivillighet och eget initiativ kan vem som helst öppna sin egen restaurang för en dag.

Städdagen är en ny festdag för återvinning, gamla saker, vänner och stadskulturen. Städdagen förvandlar städerna till stora lopptorg och marknader dit var och en kan komma med saker som de vill sälja eller ge bort.12.01.2021 10:00