Hoppa till innehållet

Filmer och festivaler

Helsingfors har ett mångsidigt filmutbud och ett flertal festivaler i branschen, från festivalen Kärlek och anarki till Doc Point och skräckfilmsfestivalen Night Visions

Helsingfors stads filmutbud

I Helsingfors kulturcentrals hus ordnas ett mångsidigt filmutbud från enskilda föreställningar till serier och festivaler.

På Studio Anna på Annegården finns småbarnsbiografen Knattebion som är avsedd för 0–3-åringar samt hemmamammor och hemmapappor. På programmet står kortfilmer under vilka det går bra att byta blöjor, amma, mata och ta små tupplurer.

På Caisa visas filmer i samband med olika länders kulturveckor. På programmet står även en asiatisk fest för månen och ett storevenemang utanför Glaspalatset i samband med det kinesiska nyåret. På Finlands nationaldag firar man mångkulturellt i självständighetens tecken på Caisa.

På Gamlasgården rullar filmserierna Klassikkoelokuvat (klassiker), Skidikino (barnfilmer) och Alakoulukino (filmer för lågstadieelever). I februari under sportlovet ordnas filmserier för barn och vuxna.

På Malms kulturhus verkar biografen Kino Helios som även förevisar 3D-filmer. Förevisningar för både barn och vuxna. Dessutom ordnas varje torsdag under programperioden en gratis filmförevisning kl. 18. Filmförevisningar ordnas vardagar för daghemsgrupper (Skidikino och Knattebio), för skolbarn (IP-kino) och lågstadie- och högstadieklasser (Ala- och Yläkoulukino).

På Stoa förevisas filmer från många olika länder bland annat som avgiftsfria filmserier. På programmet står flera filmfestivalevenemang såsom den internationella festivalen MasQue och den finländska dockteaterns skyltfönster som ordnas i samarbete med Suomen Unima ry. Stoa deltar även i att arrangera av teaterfestivalerna Hurraa! och Bravo!, som är riktade till barn och unga, och festivalen Cirko.

I Nordhuset visas måndagsfilmer och klassiker för vuxna. Förevisningar ordnas också för barn (Naperokino och Skidikino). För skolbarn förevisas serier som lämpar sig för låg- och högstadieelever (serierna Alakoulukino och Yläkoulukino). Till alla förevisningar är inträdet fritt.28.02.2020 11:07