Hoppa till innehållet

Teater och dans

Till Helsingfors stadsteaters lokaler hör en stor och en liten scen, Djurgårdsvägen 5, Studio Elsa, Första linjen 2, Arena-scenen Tavastgatan 2, Lilla Teatern, Georgsgatan 30 och Studio Pasila, Banmästargatan 5.

Stadsteaterns dansgrupp (Helsinki Dance Company) är den enda dansgruppen i vårt land som verkar i nära anslutning till en professionell teater. Med tolv ordinarie dansare är det också den största finländska gruppen för nutidsdans.
Stadsteatern

På Annegården ordnas om vårarna en serie föreställningar av kulturcentralens egna teater- och dansgrupper. Det är fritt inträde till föreställningarna. På Annegården gästar regelbundet barnteaterföreställningar.

På Caisa uppförs dans och teater i samband med olika länders kulturveckor. Även dansverkstäder och danskurser för barn och vuxna är populära.

I Gamlasgården ordnas dans och teater för såväl barn och barnfamiljer som vuxna och seniorer. Gamlasgården är en av scenerna under de ungas teaterfestival Loiste. Förutom i konsertsalen ordnas avgiftsfria föreställningar även på kaféets scen.

I Malms kulturhus ordnas teaterföreställningar, i synnerhet inom husets seniorserie. På programmet står även mycket barnteater, i synnerhet föreställningar på vardagar som är riktade till daghemmens och familjedagvårdarnas barngrupper. Många skolor för österländsk dans i Helsingfors ordnar dansuppvisningar på Malms kulturhus. På scenen uppförs även nutidsdans och folkdans.

På Savoyteaterns utbud står en del teaterföreställningar. Dansföreställningar hålls regelbundet på Savoy, bland annat flamencofestivaler har ordnats under flera år.

Stoa är känt som dansens hus. På programutbudet står mycket nutidsdans för alla smaker, med såväl finländsk som utländsk koreografi. Stoa deltar bland annat i ordnandet av nutidsdansfestivalerna Liikkeellä marraskuussa och UrbanApa. På Stoa verkar även en residenskonstnär inom dansområdet för en period på tre år.

I Nordhuset gästar årligen olika teaterproduktioner. Produktionerna varierar från komedi och drama till barnteater.

Dessutom ordnas teaterfestivalerna för barn och unga Bravo! och Hurra! turvis per år på scenen i Gamlasgården, Annegården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset.22.10.2021 13:51