Hoppa till innehållet

Rådgivningsbyråns familjeförberedelse

Du anmäler dig till familjeförberedelseträffarna som ordnas vid rådgivningsbyråerna när du besöker din egen hälsovårdare. Familjeförberedelse är interaktiv och rsursbaserad gruppverksamhet; varje familj är expert på sitt eget liv. Familjeförberedelsegruppen träffas två gånger på hälsostationerna innan babyn föds och därefter fortsätter verksamheten i lekparkens regi.

Under den första familjeförberedelseträffen i mitten av graviditeten (ca graviditetsveckorna 25-28) återkallar man minnen från sin egen barndom och föreställer sig spädbarnet som växer i livmodern. Dessutom funderar man på amning och andra praktiska frågor kring skötseln av barnet. En nybliven familj besöker familjeförberedelsegruppen som gäst. Under familjens besök går man med igenom frågor kring föräldraskapet och skötseln av barnet.

Under den andra familjeförberedelseträffen är temat förlossning. Gruppen diskuterar bl.a. tecken på att förlossningen närmar sig, avfärden till sjukhuset, avslappning, att röra på sig, smärtlindring, förlossningens olika skeden, första mötet med spädbarnet, hudkontakten och den första amningen samt skötseln av babyn. Under träningen talar man också om kejsarsnitt och andra avvikande förlossningar. Man pratar om barnsängstiden och övriga frågor kring detta. Moderns fysiska återhämtning, varierande sinnesstämningar, nedstämdhet och depression samt faderns eller partners delaktighet och stödet av vänner eller släktingar är frågor som tas upp i gruppen. Material om parförhållande har samlats på dessa sidor och det är avsett för par att på egen hand bekanta sig med det. Besöket till förlossningssjukhuset har ersatts med en video som kan ses på webbplatsen www.hus.fi/babyresa.

Förutsättningar för användning:

Tjänsten är avsedd för babyfamiljer i Helsingfors.

Tillgängliga språk:

finska, svenska

Läs mer:

Verksamhetsställen och kontaktinformation:

För tjänsten svarar:

Social- och hälsovårdssektorn


Suomeksi » | På svenska | In English »